3 nycklar: "Hitta harmoni i offensiven"

30 september 2020 11:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västerås i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


HARMONI I OFFENSIVEN

Västerås har en ruggig forwardssida till den här säsongen. Fjorton forwards är under avtal, tolv av dem håller hög allsvensk klass - och sedan finns gnuggarna Anthon Eriksson och Jesper Johansson som trycker på för att få speltid.

Att skapa harmoni i offensiven, att hitta rätt roller och tillräcklig istid för alla vassa forwards, blir en nyckel för Västerås. Hittar VIK rätt där kommer man att ha fyra kvalitativa kedjor som få lag i den här ligan kan matcha, och då kan man mala ner motståndarna.

Bara se på centersidan som innehåller Rasmus Asplund, Joakim Hillding, Isac Skedung och Daniel Öhrn... hyfsad klass där, och då räknar vi inte ens in kaptenen Fredrik Johansson som också kan lira center.

POWERPLAY

Powerplay-spelet var ruggigt bra i Västerås för två säsonger sedan med en effektivitet på 26,7 %. Det var okej ifjol också, en effektivitet på knappa 20 %, men med tanke på den arsenal av skickliga spelare som laget satt på förra året så borde det ha varit ännu skarpare.

Västerås är ett av lagen som smyger precis bakom de absoluta topplagen, men får VIK igång sitt powerplay så kan man bråka sig långt upp i tabellen. Verktygen för att ha ett framgångsrikt powerplay finns onekligen, precis som ifjol, men det gäller också att få ihop det.

Jerome Leduc kommer saknas, men samtidigt så är verktygen fler i år, inte minst eftersom speldosan Joakim Hillding kommit in och skarpskytten Lukas Zetterberg är med från start.

HEMMASPELET

Västerås var det enda laget i HockeyAllsvenskan ifjol som plockade fler poäng på bortaplan än på hemmaplan (38 poäng hemma, 46 poäng borta). Faktum är att det bara blev nio trepoängare på 26 matcher hemma i ABB Arena förra säsongen.

Att vara starka borta är givetvis bra, VIK var ligans fjärde bästa bortalag ifjol, men att få igång hemmaspelet bättre i år är så klart en nyckel om man vill vara ett absolut topplag.

Blickar vi en säsong tillbaka så var Västerås ligans bästa hemmalag. Det året, efter att man gått upp från HockeyEttan, tog VIK hela 61 poäng på hemmaplan och hade en hemmamålskillnad på +35.

» #14lag14analayser