Truppen: "Stommen från ifjol är kvar"

7 september 2020 11:00

#14lag14analyser: Björklöven vann HockeyAllsvenskan i stor stil ifjol och har fått behålla stommen till i år samt kryddat den med spännande nyförvärv. Här är en titt på Björklövens trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Björklövens trupp:

– Björklöven, som vann HockeyAllsvenskan i stor stil förra säsongen, har fått behålla stommen från ifjol. Att få behålla hela sexton spelare, dessutom de flesta tongivande lirarna, är ganska ovanligt för ett allsvenskt topplag. Två förluster svider dock rejält. Det handlar om målvakten Joe Cannata och backen Brian Cooper som var strålande ifjol, och som också utsågs till Årets Målvakt respektive Årets Back i Guldtröjan.

– Björklöven tappade spelare sent. Brian Cooper, Hardy Häman Aktell och Oliver Larsen var alla klara inför kommande säsong, men snappades upp av SHL-klubbar under våren vilket tvingade sportchefen Per Kenttä att rita om den backsida som länge såg ganska klar ut.

– Hans Wallson är klar som ny huvudtränare och ersätter Joakim Fagervall som försvunnit till SHL och Malmö. Wallson har inte tränat de två senaste säsongerna, men har sedan tidigare vunnit två SM-guld med Skellefteå, och dessutom blivit utsedd till årets coach i SHL två gånger.

– Joe Cannata var HockeyAllsvenskans främsta målvakt ifjol men har nu lämnat. Ersättare blir rutinerade Kevin Poulin som har ett imponerande cv med bland annat 50 NHL-matcher och OS-spel med Kanada 2018. Enda orosmolnet är kanadensarens skadeproblematik förra hösten där det till slut bara blev sju spelade matcher, men 30-åringen har sett fin ut under försäsongsinledningen.

– Björklöven har fått behålla sina två främsta kedjor från ifjol, och har således två formationer med upparbetad kemi. Det handlar om Justin Crandall, Tyler Vesel och Alex Hutchings, samt Sebastian Selin, Fredric Andersson och Alexander Wiklund.

– Daniel Rahimi är hemma i moderklubben igen efter att varit iväg i tretton år där det blivit en hel hög med SHL-matcher, SM-guld och Tre Kronor-lir. 33-åringen är stämplad som en av ligans främsta värvningar inför i år.

– Olle Liss är årets Supporterspelare. Skarpskytten anslöt till Björklöven i december ifjol och blev omgående en injektion. Fans samlade sedan in pengar i våras för att finansiera ett nytt kontrakt. I ett senare skede så körde Löven en insamling till, denna gång för att få till ett nytt avtal med backen Zach Palmquist. Även den insamlingen blev en succé.

– Löven har värvat in skapligt backskytte. Erik Ullman, elva mål, och Daniel Norbe, tio mål, ansluter från Västervik respektive Karlskrona och var bland ligans målbästa backar ifjol. Lägg till Alexander Deilert som är kvar och gjorde sex mål ifjol samt Kalle Johansson som gjorde nio mål under sin senaste allsvenska säsong för tre år sedan. Backskyttet bör inte bli något problem i vinter, med andra ord. Backsidan ser för övrigt ruggig ut, med många starka kort.

– Alexander Wiklund hade ett häftigt genombrott målmässigt ifjol. Han pangade in hela 20 mål. Ett jättelyft från säsongen innan som bjöd på sex mål, och en rejäl putsning av bästa noteringen som tidigare var på tretton mål.

– Enligt eliteprospects.com så har Björklöven HockeyAllsvenskans äldsta lag med en medelålder på 26,5 år.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Isak Mantler - NY från Lindlöven
Kevin Poulin - NY från Ontario Reign

BACKAR
Alexander Hellström
Alexander Popovic
Adam Plant - Nytt kontrakt
Karl Johansson - NY från Graz99ers
Daniel Norbe - NY från HV71
Daniel Rahimi - NY från Växjö
Alexander Deilert - Nytt kontrakt
Erik Ullman - NY från Västervik
Zach Palmquist - Nytt kontrakt

FORWARDS
Fredric Andersson
Sebastian Selin
Alexander Wiklund
William Eriksson
Pontus Andreasson
Kristoffer Söder
Axel Ottosson - Nytt kontrakt
Olle Liss - Nytt kontrakt
Tyler Vesel - Nytt kontrakt
Justin Crandall - Nytt kontrakt
Alex Hutchings - Nytt kontrakt
Gustav Possler - NY från Lukko
David Eriksson - NY från Björklöven J20

TRÄNARE
Hans Wallson - NY från Lions
Robert Lahti - NY från Kiruna

FÖRLUSTER
Joakim Fagervall, tr, Malmö
Robert Kimby, tr, Almtuna
Joe Cannata, mv, Oskarshamn
Mattias Pettersson, mv, Kristianstad
Ludvig Stenvall, b, oklart
Brian Cooper, b, Oskarshamn
Hardy Häman Aktell, b, Växjö
Oliver Larsen, b, Oskarshamn
August Tornberg, b, Västerås
Emil Lundberg, f, Vita Hästen
Lukas Ericsson, f, oklart
Fredric Weigel, f, AIK

» #14lag14analayser