Truppen: "Fått bygga mycket nytt"

23 september 2020 12:00

#14lag14analyser: Vita Hästen var en stor överraskning ifjol - men bygger mycket nytt i år. Här är en titt på Vita Hästens trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Vita Hästens trupp:

– Det är mycket nytt i Vita Hästens trupp till i år. Tretton spelare är kvar (skadade Jesper Samuelsson inräknad), och hela arton spelare har tillkommit.

– Vita Hästen har alltså totalt 31 (!) spelare i truppen som läget är just nu. Men då är Jesper Samuelsson skadad och borta hela säsongen, och även Oscar Masiello är skadad och det är osäkert när han är tillbaka. Av de 29 återstående spelarna så är fem lån från NHL, där backarna Linus Högberg och William Lagesson,samt forwarden Fabian Zetterlund blir kvar hela säsongen. Målvakten Adam Werner och forwarden Simon Holmström ska dock över på NHL-camp när den startar.

– Den mest noterbara förlusten är givetvis Marcus Eriksson. Den 35-årige forwarden, en av klubbens största spelare genom tiderna, har spelat i HockeyAllsvenskan de sex senaste säsongerna och över det tidsspannet så är han den spelare i ligan som gjort näst flest poäng av alla med 227 poäng på 289 matcher (endast slagen av Patrik Karlkvist). Han gjorde bland annat fyra raka säsonger med över 40 poäng. Den gångna vintern blev det 24 poäng på 40 matcher.

– Det är dock inte bara Marcus Eriksson som försvinner, utan många av toppspelarna är borta. Till exempel: Viktor Kokman som var förstemålvakt stora delar av säsongen, Niklas Lundström som kom in på slutet och höll nollan i tre av sex matcher, försvarsgeneralen Simon Fernholm, toppcentern Istvan Bartalis och målmaskinen Linus Andersson.

– Vita Hästen har tio backar i truppen, men bara två som spelade med klubben ifjol. Anton Danielsson är dessutom den ende som spelade med laget hela vintern förra året, eftersom Marcus Fagerudd tillkom under resans gång. Backsidan är således mer eller mindre helt ny.

– Det blir en finsk prägel på Vita Hästen i vinter. Det grundar sig mycket i att Jussi Salo kommit in i organisationen. Hans kontakter har knutit målvakten Julius Pohjanoksa, backen Jaakko Jokinen och forwarden Topi Nättinen till klubben.

– David Åslin, som skrivit nytt kontrakt i höst, hade en speciell vår. Han kom hem från Österrike strax innan transferfönstret stängde och hann leverera tre poäng på tre matcher innan han åkte på en avstängning och sedan inte fick spela mer.

– Anton Johansson är en defensivt skicklig center och inte känd för sitt målskytte, men svarade för ett drömmål mot Kristianstad ifjol. Han drog iväg från egen zon, gjorde en spinorama-fint när han tog sig förbi en back och sprätte sedan in pucken. Ett mål som dessutom blev nominerat till "Årets Mål" i Guldtröjan.

– Jesper Samuelsson har opererat den höft som hämmade honom ifjol och han missar därmed den här säsongen. Klubben har därmed tvingats utse en ny lagkapten, och valet föll på nyförvärvet Emil Lundberg. Assisterande kaptener blir Filip Cruseman och Niklas Folin.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Oscar Masiello
Julius Pohjanoksa - NY från TPS
August Hedlund - NY från AIK
Adam Werner - LÅN från Colorado Avalanche

BACKAR
Jakob Stöffling - NY från Leksand
Albert Lyckåsen - NY från Linköping
Jaakko Jokinen - NY från JYP
Marcus Fagerudd - Nytt kontrakt
Anton Danielsson - Nytt kontrakt
Niklas Folin - NY från Västervik
Kim Johansson - NY från Västervik
Robin Liljekvist - NY från AIK
Linus Högberg - LÅN från Philadelphia Flyers
William Lagesson - LÅN från Edmonton Oilers

FORWARDS
Jesper Samuelsson
Patrick Blomberg
Karl Påhlsson - NY från HV71
Marcus Karlberg - LÅN från Leksand
Topi Nättinen - NY från TPS
Arvid Degerstedt - Nytt kontrakt
Simon Holmström - LÅN från New York Islanders
Jens Holmström - Nytt kontrakt
Kevin Elgestål - Nytt kontrakt
Emil Lundberg - NY från Björklöven
Christopher Fish - Nytt kontrakt
David Åslin - Nytt kontrakt
Erik Borg - Nytt kontrakt
Anton Johansson - Nytt kontrakt
Filip Cruseman - Nytt kontrakt
Adam Karlsson - Ny från Vita Hästen J20
Fabian Zetterlund - LÅN från New Jersey Devils

TRÄNARE
Tony Zabel
Niklas Czarnecki

FÖRLUSTER
Viktor Kokman, mv, Storhamar
Niklas Lundström, mv, Linköping
Arvid Aronsson, b, Karlskoga
Rikard Olsén, b, Kristianstad
Jacob Spångberg, b, Väsby
Simon Fernholm, b, AIK
Jens Hellgren, b, Hanhals
Wilmer Lindblad, b, Enköping
Jakob Stridsberg, b, oklart
Linus Andersson, f, Djurgården
Istvan Bartalis, f, Fehérvár AV19
Marcus Eriksson, f, Guts
Joakim Hälleström, f, oklart
Oliver Nordberg, f, oklart

» #14lag14analayser