HockeyAllsvenskan 2021/22 från A till Ö!

8 maj 2022 13:00

Säsongen 2021/22 i HockeyAllsvenskan är till ända - och nu sammanfattar vi hela vintern i ABC-format!


August Tornberg i Västerås vann plusminus-ligan i HockeyAllsvenskan efter att ha noterat +30 över 46 spelade matcher. För två år sedan var Tornberg, då i Björklöven, backbäst i ligan - och tredje bäst totalt - med +27. Säsongen däremellan? Då landade Tornberg på -15...

Björklund - Henrik i Karlskoga - fortsatte att anteckna allsvensk historik under säsongen som gick. Veteranforwarden passerade som första spelare någonsin i ligan milstolparna 200 mål och 400 poäng. Han är både mål- och poängbäst i HockeyAllsvenskan genom tiderna med 211 mål och 410 poäng och är dessutom fyra i assistligan med 199 passningspoäng. Han har också spelat näst flest matcher någonsin i ligan med sina 571 bataljer.

Chad Billins i HV71 gjorde poäng i tolv (!) raka matcher under säsongen. Det är tangerat rekord för en back. Billins delar på rekordet med Johan Åkerman som gjorde poäng i tolv raka matcher med Skellefteå 2005/06.

Djurgården spelar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Stockholmarna slutade näst sist i SHL och förlorade därefter Playout-matchserien mot Timrå med 0-4 i matcher. Detta blir klubbens andra sejour i ligan sedan starten 2005. Klubben lirade i HockeyAllsvenskan 2012/13 och 2013/14.

Eldsjälar är grundfundamentet i svensk idrott i allmänhet och ishockeyn är sannerligen inget undantag. Till den här säsongen tog HockeyAllsvenskan fram ett nytt pris som går till Årets Eldsjäl. Första vinnaren blev Marianne Andersson som varit engagerad i Troja de 50 (!) senaste åren.

Fredrik Forsberg kommer från en helt makalös säsong. HV71-forwarden vann poängligan med 54 poäng, kom tvåa i skytteligan med 28 fullträffar och var powerplay-bäst med sina sexton PP-mål (fjärde bästa noteringen någonsin i ligan). Det följde han upp med att bli skyttekung i slutspelet med tretton mål, komma tvåa i poängligan med 20 pinnar och skjuta samtliga tre HV-mål i den sista matchen när SHL-avancemanget säkrades. Forsberg blev utsedd till både Årets Forward och Slutspelets MVP.

Guldgallret delades ut för trettonde året i rad. Vinnare blev HV71-backen Emil Andrae med klar marginal då samtliga jury-medlemmar hade talengen som etta på sin lista. 20-åringens 33 poäng var tangerat rekord för en juniorback under en allsvensk säsong och den sjunde bästa poängnoteringen av en junior någonsin.

HV71 gjorde en jättesäsong. Laget vann grundserien efter en storstilad insats och seglade därefter igenom både kvarts- och semifinal där Västervik och Karlskoga slogs ut med 4-1 respektive 4-0 i matcher. I finalen mot Björklöven blev det till slut 4-2 i matcher efter att den sjätte finalmatchen vunnits med 3-2 efter övertid. HV71:s sejour i HockeyAllsvenskan blev därmed bara ettårig.

Inga domare, ingen ishockey. Domarna är en stor och viktig del av HockeyAllsvenskan och under säsongen slutade två rutinerade domare: Jimmy Dahmén och David Bergman. Stort tack för era fantastiska insatser genom åren!

Johan Persson i Mora sopade hem skytteligan i HockeyAllsvenskan med sina 29 fullträffar. 32-åringen har gjort 24, 25 och 29 mål sina tre senaste år i ligan, och över det tidsspannet är han med de 78 målen bäst i ligan. Under vintern passerade han också milstolpen 100 mål i HockeyAllsvenskan.

Kristianstad var säsongens stora positiva överraskning. Efter att ha slutat under det negativa kvalstrecket under de två första säsongerna i ligan så landade KIK in på en sensationell sjätteplats i tabellen när våren summerades. Till slut blev det respass med 2-4 i matcher i kvarten mot MoDo. Noterbart är att skåningarna inledde säsongen med sex raka förluster, samtliga efter ordinarie tid, men därefter vände på trenden och vann fjorton av sexton matcher.

Ljungren - Daniel i Mora - var säsongens främsta passningsmakare. Playmakern vann assistligan med sina 45 assist och var därmed tio (!) poäng före tvåan Chad Billins. 45 assist är också den tionde bästa assistnoteringen någonsin i ligan. De sju senaste åren har Ljunggren noterat totalt 190 assist vilket ger ett snitt på drygt 27 assist per säsong. Imponerande!

Mikael "Daggen" Eriksson blev den första historiska vinnaren av nyinstiftade priset HockeyAllsvenskans Stora Pris som tilldelas en spelare för samhälleliga insatser. ”Daggen" går i bräschen för klubbens värdegrund och är fadder för BIK Karlskoga Ungdoms tjejer, engagerar sig för barn som behöver stöd samt är ny ambassadör för AjaBaja Cancer. Vid sidan av det har han på eget initiativ träffat och stöttat individer i utsatta positioner. Övriga nominerade var Björklövens Fredric Andersson och Västerås Jimmie Jansson Lorek.

Numerärt underläge handlar i huvudsak om att försvara sig, men ibland ges tillfälle att gå på offensiven. Björklöven-kaptenen Fredric Andersson var säsongens främsta poängmakare i boxplay med sina fem pinnar (två mål, tre assist).

Ost stod det på en av Kristianstad-tränaren Mikael Gaths taktiktavlor. Han hade även Päron och Citron. En av säsongens snackisar var helt klart vad det betydde. Får vi något svar under sommaren, kanske?

Pandemin lade en dimma även över den här säsongen. I samband med att HockeyAllsvenskan drog igång i höstas så slopades restriktionerna, men därefter kom ett bakslag, ökad smittspridning och nya restriktioner. I början av året så utbröt smitta i flera av lagen, matcher fick flyttas och serieavslutningen sköts fram en vecka. I februari så slopades sedan alla restriktioner och sedan dess har det varit härlig publikfest i HockeyAllsvenskan!

Qvickaste (ursäkta stavningen, men Q är ingen lättarbetad bokstav så vi leker med uttalen istället) spelaren i HockeyAllsvenskan? Ja, det finns några kandidater, men vet i sjutton om inte Jacob Dahlström tar hem priset ändå. Det visade han inte minst i Playout-matchserien mot Troja, där SSK-härföraren vid ett antal tillfällen visade upp sin bländande skridskoåkning (inte minst accelerationen är otrolig).

Ryttar - Linus i Västerås alltså - svarade för en makalös räddning i höstas. VIK-keepern slängde sig som en fotbollsmålvakt och lyckades rädda pucken. Det foto som Oliver Szabo tog av räddningen var dock ännu vassare än räddningen i sig - ett riktigt konstverk. Szabo gjorde en tavla av räddningen som Ryttar sedermera signerade.

Södertälje klarade sig kvar i HockeyAllsvenskan via en dramatisk Playout-matchserie mot Troja. SSK hade, som brukligt, höga förväntningar på säsongen, men hamnade i en djup dipp i december, halkade djupt ner i tabellen och lyckades aldrig - trots renovering av truppen och nya tränare - lyfta ovanför negativa kvalstrecket. I Playout klev framförallt keepern Nikita Tolopilo, succéjunioren Albert Sjöberg och jävlar anamma-kedjan med Jacob Dahlström, Emil Aronsson och Emil Alba fram som segerorganisatörer.

Troja åkte ur HockeyAllsvenskan. Smålänningarna, som var nykomlingar, fastnade tidigt i tabellens botten och lyckades aldrig lyfta. Till slut blev det 2-4 i matcher mot Södertälje i Playout-matchserien.

Ukraina har efter Rysslands invasion varit i fokus under våren. HockeyAllsvenskan har, tillsammans med övriga hockey-Sverige, visat sitt stöd för Ukraina på olika sätt. Klubbar har manifesterat under matcher, insamlingar har startats, pengar har skänkts. Under slutspelet har HockeyAllsvenskan spelat med Ukraina-prydda matchpuckar och domarna har haft Ukraina-märken på hjälmarna och snörat skridskorna i blått och gult.

Vinster i tekningscirkeln är viktigt i hockey och den gångna vintern var Robin Johansson i Mora ligans bästa tekare med en vinstprocent på 64,1 %,

Woods - alltså Riley i MoDo - tangerade rekordet för antal matcher i rad med mål den gångna vintern. Kanadensaren gjorde mål i åtta (!) raka matcher, en lika lång svit som John Henrion lyckades sätta upp i Asplöven 2014/15. Noterbart är att både Trojas Oscar Öhman och MoDos Markus Modigs gjorde mål i sju raka matcher under säsongen.

X blev det i 81 av 364 matcher i HockeyAllsvenskan den här säsongen.

Yngsta målskytten genom tiderna i HockeyAllsvenskan är Nils Höglander som målade när han var sexton år och åtta dagar gammal. Under vintern i år gjorde AIK-junioren Dalibor Dvorsky mål sexton år och 169 dagar gammal och han blev därmed den femte yngsta målskytten i ligan någonsin. Gemsam nämnare för Höglander och Dvorsky? Båda gjorde sina allsvenska premiärmål i AIK.

Zorro-mål fick vi uppleva under säsongen. Dessutom två stycken! David Åslin svarade för att magiskt zorro-mål i Troja 2011, sedan dröjde det alltså tio år innan det var zorro-dags igen, och då dubbelt upp! Kristianstads Linus Pettersson zorrade in en puck mot Almtuna under säsongen (ett mål som sedermera blev framröstat som Årets Mål i ligan) och Tingsryds Alexander Lindelöf zorrade in en puck i åttondelsfinalen mot Mora.

Årets Rookie är ett pris som instiftats i samarbete med HockeyAllsvenskans och Svensk Ishockeyns huvudpartner Svenska Spel och som delades ut för första gången den här säsongen. Vinnare blev Kristianstads Kristoff Kontos som gjorde succé under sin allsvenska debutsäsong där han blev åtta i poängligan med sina 48 pinnar på 52 kamper.

Äras de som äras bör. I år delades åtta priser ut i HockeyAllsvenskan Awards. Ni som orkat igenom texten fram till hit vet att Mikael "Daggen" Eriksson vann HockeyAllsvenskans Stora Pris och att Marianne Andersson prisades som Årets Eldsjäl. Övriga vinnare: Pavel Khomchenko (Årets Målvakt), David Bernhardt (Årets Back), Fredrik Forsberg (Årets Forward), Mattias Karlin (Årets Tränare), Henrik Gradin (Årets Sportchef) och Henrik Björklund (Årets MVP).

Östersund är klara för HockeyAllsvenskan till kommande säsong! Jämtlänningarna vann en dramatisk kvalserie som avgjordes under slutminuterna - eller ja, slutsekunderna till och med - och klubben gör sin första allsvenska sejour till hösten. Östersund blir den 35:e klubben att lira i HockeyAllsvenskan under de 18 säsonger (kommande säsong medräknad) som ligan varit igång (startade 2005).