HockeyAllsvenskan initierar spelarråd

26 oktober 2020 13:20

HockeyAllsvenskan med sportchefen Erik Ryman i spetsen har startat ett spelarråd bestående av samtliga lagkaptener i ligan. Syftet är att skapa ett nytt forum för olika frågor.


Det nya spelarrådet hade sitt första möte förra veckan.

– Det var väldigt positivt och samtliga kaptener var med. Tanken är att ha en tät dialog mellan lag, spelare och liga i olika frågor, säger Erik Ryman, sportchef i HockeyAllsvenskan.

– Vi vill att ligan ska bli så bra som möjligt för spelarna och för att den ska bli det måste de få vara med och påverka. Vi vill bygga ligan tillsammans, både på och utanför isen. Det gör vi genom att skapa snabba och tydliga informationsvägar där vi kan lyfta idéer, testa nya saker och diskutera olika frågor och problem.

Sportsliga frågor är en del i det hela.

– Björn Wettergren som är domarchef kommer alltid att vara med på mötena. Där kan vi bland annat diskutera nivån, regler och hur vi uppfattar saker och ting. Spelarna får en insikt i vad domarna jobbar med, och domarna får veta vad spelarna tycker och tänker.

Ett annat fokusområde är arbetsmiljön i ligan.

– Det handlar om situationen i klubbarna, trivseln för familjen och sysselsättning efter karriären. Vi tror och hoppas att om spelarna trivs så vill de stanna i vår liga några år till innan de exempelvis försvinner utomlands. Vi har bland annat ett samarbete med PerformIQ som hjälper till med karriären vid sidan om hockeyn, både under och efter karriären.

Ambitionen är att ha regelbundna möten runt en gång i månaden.

Fredrik Johansson, lagkapten i Västerås, är positiv till satsningen:

– Jag tycker det är jättebra. Tidigare år har vi haft ett par möten med domare och ligan inför säsongen, men sedan har det inte varit något mer. Det här blir ett bra sätt för både spelare och liga att informera om saker snabbt och enkelt. Det blir ett bra forum för frågor och funderingar, säger han.

– På första mötet diskuterade vi bland annat bedömningsnivån. Vi fick feedback på vad domarna arbetar och fokuserar på just nu, och det är bra att vi spelare också får reda på det, samtidigt som vi får lufta våra tankar och funderingar.