Med anledning av bortdömt mål i fredags
Publicerad: 2020-01-19
Under fredagen underkändes ett mål från Timrå IK efter videobedömning. HockeyAllsvenskan vill belysa anledningarna till detta samt informera övergripande om hur videobedömningarna går till.

Anledningen till att målet dömdes bort var att anfallande spelare störde målvakten i målområdet. Detta syns tydligt på de bilder som kameran uppifrån visar och som VMD har tillgång till (se bilder nedan).

Om ett mål görs i anslutning till att målvakten har störts av en anfallande spelare i målområdet så ska målet underkännas. Undantag till detta ska göras om den anfallande spelaren hamnar i målområdet helt utan egen verkan, och dessutom försöker hindra detta samt dessutom försöker ta sig därifrån.

Bedömningen i detta fall var att anfallande spelare hade för små marginaler när han ville ta sig in på ytan framför mål. Vägen stängdes av försvarande utespelare och anfallande spelare hamnade då inne i målområdet. Detta ska enligt regelverket inte räknas som att ha blivit inknuffad då det snarare handlar om ett kampmoment med för små marginaler. Videodomarens och domarnas beslut att underkänna målet är således korrekt.

Hur går videobedömningar i HockeyAllsvenskan till?

Alla matcher i HockeyAllsvenskan spelas med videomåldomare. Videomåldomarna är utbildade och certifierade av HockeyAllsvenskan och alla bedömningar som görs kvalitetssäkras av domarchefen.

Under innevarande säsong har 86 bedömningar gjorts. Av dessa har tre stycken konstaterats vara felaktiga. Samtidigt har det gjorts 1478 mål (innan lördagens matcher). Det sker alltså en videobedömning för vart 17:e mål som görs. Givet att det har varit tre felaktiga bedömningar under säsongen så behöver det göras 492 mål för varje felaktig videobedömning.

När en videobedömning görs har domarna kontakt med videodomaren genom det interna kommunikationssystemet. Domarna har inte någon monitor eller annan möjlighet att se bildsekvenserna i sekretariatet. Videomåldomaren har däremot tillgång till dels TV-produktionens bilder, samt bilder ifrån den kamera som är monterad i taket ovanför målburen. Beslutet om mål eller ej ska tas gemensamt, och domarna som är ansvariga för matchens genomförande är inte bundna av videomåldomarens besked. Domarna får titta på mediakuben under bedömningens genomförande.

Dagen efter match kontrolleras alla bedömningar av domarledningen. I händelse av att en bedömning varit tight eller felaktig sker uppföljning med berörda domare och videodomare.

Regelverket

Inför årets säsong efterlyste klubbarna i svensk elitishockey striktare bedömning för situationer där anfallande spelare stör målvakten inne i målområdet. Svenska ishockeyförbundet, som är det organ som fastställer spelreglerna, tog fasta på detta och domarna och videodomarna instruerades att döma klart striktare än ifjol. Andemeningen är att skydda målvakterna samt att få en röd tråd i bedömningen kring störning av målvakt. Spelreglerna ses över varje år och alla klubbar har stort mandat i detta arbete. Någon förändring av spelreglerna under pågående säsong är emellertid inte aktuellt, även om alla bedömningsdirektiv och efterlevnaden av dessa givetvis följs upp på daglig basis av domarledningen.

Bortdömt mål Björklöven-Timrå

HockeyAllsvenskan