Panelen: "Löven blir att räkna med i vinter"
Publicerad: 2019-08-23
#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Björklövens lag och chanser den här säsongen.

Panelen:
The Sandwich, bloggare loven4ever.com
Lövenbloggaren, bloggare loven4ever.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om Björklövens silly season?

The Sandwich: Det har varit en rätt intressant och spännande silly season på så sätt att vi till sist fick Sveriges hetaste sportchef i form av Per Kenttä presenterad och sedan då hur han skulle kunna bygga laget sett till de redan skrivna kontrakten. Men sett till truppen som den är nu så känns vi starkare i samtliga lagdelar jämfört med i fjol. Det är rätt intressant med tanke på att man så tydligt deklarerat att spelarbudgeten minskat jämfört med föregående säsong.

Lövenbloggaren: Redan när vi fick nys om att Per Kenttä var aktuell och sedermera klar fick man ju smått hybris och hopp om både guld och gröna skogar. Samtidigt hade han ju tidigare inte haft de pengar man trodde att han skulle kunna spendera på årets trupp, vilket förstås gav en del funderingar. Skulle han kunna snåla ihop ett topplag med en hel kappsäck med guldpengar? När väl det ekonomiska bakslaget väl kom som som en imponerande svängdörr var man glad att vi just hade Per Kenttä som sportchef, som ju tidigare kunnat svarva en ljusstake av en tandpetare. Det han hittills skrapat ihop ser ju faktiskt ganska lovande ut, eller hur? Joe Cannata i mål ser väldigt spännande ut, Alexander Deilert och Brian Cooper, men kanske främst Oliver Larsen ser oerhört intressant ut. Sen kommer Pontus Andreasson blomma ut till fullo i vinter. Inget snack om saken. Lägg till Justin Crandall och Alex Hutchings och ja, Björklöven kan bli att räkna med i vinter.

John Wikberg: Björklöven har gjort det bra hittills. Jag beskådade matchen mot Luleå och Joakim Fagervalls gäng stod emot imponerande starkt i paritet till motståndet. Västerbottningarna skapade nog många klara målchanser för att vinna matchen och gjorde det bra över hela rinken.

Vad är Björklövens styrka?

The Sandwich: Svårt att säga så här tidigt efter bara två veckor på is och två träningsmatcher, men vi känns uppgraderade i samtliga lagdelar med alltifrån Cannata i kassen, vidare bland annat Cooper och Deilert bland backarna och sedan då Crandall och Hutchings som offensiva spetsar. I fjol hade vi problem såväl med målskytte som att vi släppte in för mycket mål, lägg sedan ett dåligt special teams. Jag ser betydligt fler och vassare verktyg i lådan inför den här säsongen.

Lövenbloggaren: Defensiven. Som jag nämnde ovan med Deilert, Cooper, Larsen, men även en defensiv klippa som Hellström och en comingman i Stenvall. Som yttersta post Joe Cannata som redan nu ser ut att ha anpassat sig till den större rinken med god konkurrens av en bättre tränad Mattias Pettersson.

John Wikberg: Målvaktsbesättningen är väldigt, väldigt intressant. Joe Cannata får betraktas som en oerhört spännande värvning, samtidigt som kvalitetsburväktaren Mattias Pettersson är kvar sedan tidigare. Björklöven kommer ha en mycket bra konkurrenssituation på målvaktsfronten.

Vad är Björklövens svaghet?

The Sandwich: Ganska tidigt var sportchef Kenttä ute och pratade om att han sökte en förstacenter och en lekkamrat till Crandall, han menade därefter att marknaden var tunn och nu har vi i stället adderat med supporterspelaren Hutchings som även han likt Justin är ytterforward. Lite för tidigt att säga en konstaterad svaghet, men det finns i alla fall vissa frågetecken för centeruppställningen med Lindquist, kapten Andersson, unge Andreasson och slutligen Söder.

Lövenbloggaren: Centersidan. Det snackades tidigt om att värva in en förstecenter, men med trasslig ekonomi fick man hitta en lösning som redan fanns i laget i David Lindqvist. Jag personligen föredrar honom på en kant, men han har ju inlett strålande och kanske är det ett nytt genidrag av Kenttä? Tror dock att man under säsong kommer att ta in en förstecenter och låta Lindqvist ta en kant.

John Wikberg: Alexander Deilert kommer bli viktig, men det finns inte direkt överflöd av offensiv spetskompetens på backsidan. Det kan bli en akilleshäl i det långa loppet.

Vem blir årets poängkung i Björklöven?

The Sandwich: Justin Crandall.

Lövenbloggaren: Lätt att plita ned namn som Crandall eller Hutchings, men jag sticker ut och säger David Lindqvist. Oerhört kreativ spelare som skulle göra fler poäng om han bara lärde sig skjuta. Nu vet alla att han kommer att passa, men jag tror han kommer göra en hel del poäng ändå.

John Wikberg: Alex Hutchings. En riktig lirare som kan göra det oväntade.

Vem blir årets utropstecken i Björklöven?

The Sandwich: Jag är svag för riktiga lirare och är helt övertygad om att Pontus Andreasson kommer bli ett stort ! redan den här säsongen.

Lövenbloggaren: Pontus Andreasson. Tror han likt Jacob Peterson ifjol kommer att växa ju länge säsongen lider och som han skojade med de finska spelarna i helgen. Han blir en sevärdhet.

John Wikberg: Pontus Andreasson. Artisten har ett högt "hockey-IQ" och lär klara av steget från Hockeyettan till HockeyAllsvenskan på ett alldeles utmärkt sätt.

Hur går det för Björklöven i år?

The Sandwich: Som vanligt känns den här ligan både jämn och rätt öppen, även om jag just nu tror på såväl MODO som Timrå i topp. Men för Björklöven handlar det väl den här säsongen främst om att ta kliv från förra säsongen (i fjol 10:a), sett till förutsättningar har klubben egentligen alla förutsättningar för att ständigt vara ett topplag i ligan och med sportchef Kenttä kommer nu även sportslig kompetens nog att förvalta den möjligheten. Jag kan garantera slutspel men lovar ingen specifik placering, sedan både hoppas och tror jag vi får se ett mer lirande och underhållande lag.

Lövenbloggaren: De går till slutspel. Om det sen är via en tredje eller sjundeplats låter jag vara osagt. Det ser minst sagt intressant ut, men man bör skynda långsamt och inte börja rida på för höga hästar redan i augusti. Får laget en bra start kan allt hända, men samtidigt vet vi att en förlust och "AVGÅ ALLA" börjar ropas bland fansen. Samtidigt låter det "SM-GULD" vid en seger, så kan man hitta lite lugn där emellan så är mycket vunnet.

John Wikberg: Det blir en placering på den övre tabellhalvan, men inget SHL-avancemang. Förutsättningarna är dock mycket goda även i det sistnämnda avseendet på lite längre sikt.

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson