Power Ranking: "13-1 i veckan..."

3 november 2020 09:45

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Timrå (+1)

Hetast i HockeyAllsvenskan. Laget har sex raka trepoängare med totala målskillnaden 28-7, och i de tre matcherna i veckan så blev det tre segrar med makalösa målskillnaden 13-1 (5-1 mot AIK, 4-0 mot Södertälje, 4-0 mot Almtuna). Jacob Johansson är het i kassen, försvaret ramstarkt och flera kedjor sprutar in poäng, där raparparet Jens Lööke och Albin Lundin kanske är hetast i hela ligan just nu.

2 Björklöven (-1)

Det dröjde elva matcher, sedan kom första plumpen när Björklöven föll mot Södertälje under söndagen och därmed åkte på säsongens första förlust. Extra salt i såren var att Kevin Poulin fick utgå. Björklöven hade innan SSK-matchen hittat sätt att vinna matcher, men var illa ut mot både Södertälje (första mötet) och Vita Hästen, och formen känns inte lika magisk som i inledningen, även Löven alltjämt är ett ruskigt bra lag.

3 Mora (+4)

Mora har vuxit fram som ett svårspelat lag, vilket siffrorna skvallrar om. På tio matcher har det blivit fem kryss ytterligare och tre uddamålsmatcher. Dalalaget plockade dubbla vinster i veckan, 4-3 mot Almtuna och 3-2 efter övertid mot Vita Hästen, vilket imponerar. Olof Lindbom har varit vass i kassen sedan han kom tillbaka från sin frånvaro,och Oskar Stål Lyrenäs är i målform (avgjorde båda kamperna i veckan). Mora fortsätter att göra det bra.

4 Västervik

Smålänningarna har fyra segrar på de fem senaste matcherna. Det är inga breda marginaler, tre av de där vinsterna har kommit med uddamålet - som 3-2-vinsten efter straffar mot AIK under måndagen - men smålänningarna hittar vägar att vinna. Västervik känns stabila. Laget har bra försvars- och målvaktsspel (Daniel Marmenlind är i storform) och det faktum att skarpskytten Victor Öhman är mållös i fem raka kamper skvallrar om att det finns mer att plocka av offensivt.

5 Södertälje

Höga toppar, djupa dalar. Lite så är det med Södertälje, som följde upp 0-4-torsken mot Timrå med att 4-1-vinna mot Björklöven (som hade tio raka segrar innan dess...). Det har varit struligt med en hel del frånvaro och omkastningar i laget senaste tiden, och med de förutsättningarna så gör SSK det ändå bra. Filip Gustavsson har vuxit fram som förstamålvakt och laget verkar också ha hittat en "gå i bräschen"-kedja i Emil Aronsson, Jacob Dahlström och Rasmus Kahilainen som jobbar stenhårt i varje byte.

6 Karlskoga (+2)

Karlskoga är svårbesegrade, men har upplevt en del grinande marginaler i de senaste kamperna. Det blev en knapp förlust borta mot Tingsryd (1-2) och en tappad ledning mot MODO som reducerade intjänade poängen från tre till två. Formen känns ändå okej. Tim Juel är bra i målet och det finns många - inte minst Henrik Björklund och Gustaf Thorell - som producerar poäng.

7 Tingsryd (+3)

Spelade en match i veckan där det blev en stark 2-1-seger hemma mot Karlskoga. Det är lite upp och ner, både spel- och resultatmässigt, men med tanke på förutsättningarna och förväntningarna så gör Taif det väldigt bra så här långt. Att toppkedjan med Anton Svensson, David Gustafsson och Ludvig Elvenes hittade in i poängprotkollet igen i segern mot BIK var viktigt. Har också två riktigt bra målvakter för tillfället, där Andreas Ljunggren känns hetast.

8 Almtuna (-5)

Känslan är att Almtuna är lite på nedgång efter en fin start. Laget har två segrar på de sex senaste matcherna och vinsterna kom mot relativt formsvaga MODO och AIK. Laget åkte på två förluster i veckan. Det var förvisso två tuffa matcher, bortakmaper mot svårspelade Mora och formraketen Timrå, men Almtuna gjorde en ganska slät figur i båda kamperna. Uppsala-laget behöver skruva upp prestationerna framöver, helt klart.

9 Vita Hästen (-3)

Vann och förlorade varannan kamp över sju omgångar innan det blivit två raka förluster. Mycket upp och ner alltså. En pinne mot ett svårspelat Mora och en 5-7-torsk mot serieettan Björklöven blev det i veckan, i två riktigt tuffa kamper. Det är lite svårt att sia om hur bra Vita Hästen är ännu, men helt klart är att Marcus Sörensen är pålitligheten själv - han har nu gjort poäng i tio (!) raka matcher.

10 Västerås (+1)

Okej, Västerås vann sina två matcher i veckan, två uddamålsvinster mot Väsby, men det känns krampaktigt för västmanlänningarna. Det osar av klass i truppen, men det taktar inte i och flyter som det skulle kunna göra. Framförallt försvarsspelet behöver skruvas åt ordentligt om Thomas Paananens manskap ska lyfta, men även offensiven måste upp. Joakim Hillding är alltjämt mållös, och förväntade producenter som Henrik Hetta och Isac Skedung har inte hittat målmaskorna sedan premiären.

11 AIK (-2)

Fyra förluster på de fem senaste matcherna - där enda vinsten kom med knappa marginaler mot formsvaga Kristianstad - är ett tydligt tecken på att AIK är i en svacka. Håkan Åhlund håller fortfarande på att pränta in det nya spelsystemet och känslan är att AIK kommer växla upp över tid, men just nu fungerar spelet så där. Att Anton Holm och Fredric Weigel, som ska bära offensiven, har jobbigt med produktionen underlättar inte.

12 MODO

Den där 6-1-islossningen mot Vita Hästen har inte gett önskvärd effekt för MODO, som därefter åkt på två nya förluster. 1-2-torsken hemma mot Västervik följdes av en pinne i 3-4-förlusten mot Karlskoga. Att Anthony Peters saknas just nu underlättar så klart inte. Nya Colorado Avalanche-lånet Martin Kaut levererade ett mål och en assist senast, och pålitlige poängmaskinen Patrik Karlkvist är på ingång, kanske kan de två pusselbitarna få fart på MODO på sikt.

13 Kristianstad

Kristianstad har fått en tuff start på säsongen. Laget tog en trea i premiären, men har sedan bara spelat in fem poäng på nio matcher. Den gångna veckan blev skåningarna nollade av AIK på Hovet. Två mål framåt på tre matcher är alldeles för trubbigt. De där kassarna har dessutom gjorts av Herman Hansson och Oscar Öhman, inte de som ska bära offensiven, och det är många spelare som måste komma igång med sin produktion, inte minst Dennis Svensson (ett mål på nio senaste) och Kalle Miketinac (noll mål på nio senaste).

13 Väsby

Tog en pinne i hemmakampen mot Västerås under söndagen, men står på fyra raka nederlag och har bara två vinster på tio spelade matcher. Positiva signaler är i alla fall att tilltänkte spetsen Sebastian Bengtsson hitta målmaskorna (mål i två raka matcher) och att nyvärvade Tobias Lindberg fått en fin start (två assist på två matcher), den duon kanske kan dra med sig resten av offensiven där Raphaël Lavoie och Johannes Nilsson varit lite för ensamma tidigare.