Carlsson: "Har redan nu fått ny energi"

9 juni 2021 11:00

AIK-förvärvet Lucas Carlsson berättar om klubbvalet, behovet av en ny miljö, uppbrottet från Södertälje, poängkontinuiteten, positionsbytena och rivaliteten.


Efter nio säsonger i Södertälje så väljer trotjänaren Lucas Carlsson att röra på sig.

27-åringen, som kom till SSK som junior och som arbetat sig hela vägen upp i A-laget där han varit en viktig pusselbit senaste åren, spelar i höst i AIK.

– Det var dags att testa något nytt. Det handlar mest om det, säger Lucas Carlsson.

– Jag har varit i SSK väldigt länge. Det har varit en bra tid men nu är det dags att se nya ögon och nya ansikten och höra nya röster. Jag behövde nya väggar runtomkring mig helt enkelt.

Det har funnits surr om Carlsson och klubbyte tidigare år men har alltid mynnat ut i att han valt att stanna i SSK.

– Jag har träffar andra klubbar tidigare år men det har aldrig varit speciellt nära att jag skulle flytta då. Nu var det en annan känsla och jag kände att det var dags att testa något nytt.

Valet av klubb är dock inte helt okontroversiellt. Södertälje och AIK är bittra rivaler.

– Jag har fått mycket uppskattning från fansen i Södertälje genom åren och de har varit guld värda. När det kom fram att jag skulle till just AIK så har jag väl fått höra en del annat också, men jag förstår reaktionerna. Det tillhör sporten.

Varför blir det just AIK då?
– Jag hade tidig kontakt med sportchefen Christoffer Malm och den hockey som de vill spela passar mig väldigt bra. Vi ska ha ett puckskickligt lag vilket känns inspirerande. Det känns också som vi kommer få ihop en bra trupp och bli konkurrenskraftiga, det spelar också in i valet.

Puckskicklighet är något som passar in på just Lucas Carlsson.

Många har pekat på honom och sagt att han har hur mycket hockey i sig som helst men att det liksom inte riktigt blommat ut i full prakt.

– Jag vet inte... det där är svårt att kommentera. Jag försöker alltid göra mitt bästa. Vissa säsonger har det gått bättre, andra sämre. Det är så sporten fungerar.

Finns förhoppningen om att ett miljöombyte ska få din utveckling att lyfta ännu mer?
– Det är klart, det är därfär jag väljer att prova det här. Jag märker redan nu att jag får energi av att träffa nya människor och nya ledare. Tidigare har jag gått i samma arena med samma folk runtomkring. Det är klart att det är nervöst att kliva ur sin trygghet men ibland kanske de stegen behövs. Än så länge känns det väldigt bra och som sagt så känner jag redan av att jag fått ny energi.

Poängmässigt så har Carlsson levererat 27, 23, 28, 22 och 28 poäng under de fem senaste åren i HockeyAllsvenskan.

Bra produktion och framförallt fin kontinuitet.

– Jag sätter inte upp några poängmål utan tänker bara på att spela så bra som möjligt, då brukar poängen också trilla in, säger han.

– Jag ser mig inte heller som enbart en offensiv spelare utan snarare en tvåvägsforward. Det är klart att jag vill matchas i offensiva situationer och i powerplay, det är mina främsta kvaliteter, men jag kan hantera defensiven också.

Lucas Carlsson är center i grunden men har matchats en hel del som forward senaste åren i Södertälje.

– Jag kan spela både och det spelar inte så stor roll, säger han.

– Vi har haft bra snack om positionen i AIK och vi får se lite. Det finns några spelare som kan spela både center och forward och det handlar om vilka man klickar med och hur statusen är i övriga laget.

Vill du ha en uttalad position, eller går det bra att hoppa runt?
– Nja, det kan vara skönt att ha sin position, men samtidigt kan det vara skönt att kunna byta om man kör fast. Det är både och.

Lucas Carlsson är inte den första (och troligen inte den sista heller, för den delen) spelaren som byter Södertälje mot AIK, eller tvärtom.

– Det finns en rivalitet som är stark. Många spelare känner varandra utanför isen, men det bidrar också till att AIK absolut inte vill förlora mot Södertälje och att Södertälje absolut inte vill förlora mot AIK. Det finns alltid extra tändvätska i de där matcherna, säger han.

– Det är klart att det blir speciellt för mig att ställas mot Södertälje i höst även om flera av den gångna säsongens lagkamrater har lämnat.

En slutspelsserie mellan AIK och Södertälje nästa vår hade varit något...?
– Ja, det hade varit enormt kul.