Truppen: "Är starka i alla tre lagdelarna"
Publicerad: 2018-09-07
#14lag14analyser: Södertälje har två potentiella förstamålvakter, en solid backsida och har värvat in ett knippe poängforwards framåt - och ser kompletta ut. Här är Södertäljes trupp!

Södertälje startade förra säsongen med sex raka förluster - men lyfte efter att Ulf Lundberg tagit över som tränare och lyckades ta sig till Slutspelsserien efter en dramatisk slutomgång. I Slutspelsserien gjorde man också en bra insats och var med i kampen om förstaplatsen, men räckte inte hela vägen fram.

Till i år är stora delar av truppen kvar sedan ifjol - förutom den så vassa förstakedjan, så offensiven blir till vissa delar ny.

Här är Södertäljes trupp:

MÅLVAKTER

39 George Sörensen
50 Alexander Sahlin

Alexander Sahlin, 27, gjorde en väldigt bra säsong i Södertälje för två år sedan när klubben gjorde comeback i HockeyAllsvenskan efter ett år i HockeyEttan, men tvingades göra en höftoperation ifjol vilket spolierade hela vintern.

I Sahlins frånvaro fick danska nyförvärvet George Sörensen, 23, ta över förstaspaden och svarade upp med att göra en jättesäsong och tog klivet in bland ligans bästa målvakter.

Nu är Sahlin hel och frisk igen - så SSK sitter på två potentiella förstamålvakter.

BACKAR

3 Marcus Oskarsson - NY från MODO
8 Nicklas Grossmann
16 Stefan Johansson
18 Petter Hansson
21 Henrik Malmström
37 Marcus Bohman
55 Marcus Fagerudd - NY från Djurgården
77 Jacob Spångberg

Södertälje har till stora delar samma backbesättning som ifjol. Det som adderats är spelskicklighet och offensivt kunnande i Marcus Oskarsson, 24, och Marcus Fagerudd, 25. Två förhållandevis unga backar som redan samlat gott om erfarenhet och som bland annat lär få en del powerplay-tid.

Klubben har också kvar offensive backen Jacob Spångberg, 24, sedan ifjol - så visst finns det gott om spelskicklighet på blålinjen.

De offensiva backarna vägs upp av stabila defensiva kort.

{!A}

Lagkaptenen Nicklas Grossmann, 33, är försvarsnestorn och den store ledaren, och är grunden i försvaret tillsammans med meriterade allroundbacken Stefan Johansson, 30, och puckätande defensivbacken Marcus Bohman, 24.

I truppen finns också unge Henrik Malmström, 19, som tog imponerande kliv framåt ifjol, samt Petter Hansson, 22.

FORWARDS

9 Victor Andersson
13 Mikael Ahlén - NY från Djurgården
15 Sebastian Höglund
19 Lucas Carlsson
20 Thom Flodqvist
25 Sebastian Bengtsson - NY från Borlänge
33 Måns Lindbäck
41 Stefan Gråhns
45 Sebastian Dyk - NY från Pantern
52 Christopher Liljewall - NY från Brynäs
61 Albin Sethsson
72 Nicolai Meyer - NY från Troja-Ljungby
80 Ludwig Blomstrand
90 David Åslin

Fjolårets effektiva spetskedja med Fredric Weigel, Thomas Valkvä-Olsen och Christopher Bengtsson är borta, men SSK har värvat en hel del poängspelare för att fylla hålen efter dem:

Snidaren och snajpern Nicolai Meyer, 25, vräkte in poäng för Troja-Ljungby förra säsongen, Sebastian Dyk, 25, är en väldokumenterad poängspelare med fin speed och ett grymt skott, snabbe Sebastian Bengtsson, 23, öste in poäng i HockeyEttan ifjol och rutinerade Christopher Liljewall, 28, må vara en tvåvägsspelare i första hand men kan också producera framåt.

Fyra starka tillskott som alla kan producera poäng.

{!B}

Dessutom är Ludwig Blomstrand, 25, och David Åslin, 29, som anslöt under vintern ifjol nu med från start - två killar som har en hög högstanivå och som båda producerat förr i serien. Blomstrand sköt bland annat 22 mål för Almtuna för några säsonger sedan.

Skicklige Lucas Carlsson, 24, är också kvar, så nog finns det spelare som kan producera.

Ja, även skicklige Thom Flodqvist, 28, och intensive Victor Andersson, 27, gjorde en del poäng ifjol.

Det finns också gott om humör och temperament. Veterancentern Stefan Gråhns, 36, och nyvärvade Mikael Ahlén, 30, är två hårt jobbade vägplogar som kör, kämpar och retar gallfeber på motståndare samtidigt som det också finns hockeykunnande i handlederna. Två karaktärsspelare som kommer bli viktiga.

I truppen finns också allroundspelaren Måns Lindbäck, 22, lojale tvåvägscentern Sebastian Höglund, 25, samt lovande forwarden Albin Sethsson, 20.

TRÄNARE

Ulf Lundberg
Dennis Bozic

Mats Waltin fick lämna tränarjobbet efter den usla starten ifjol (sex raka förluster) och Ulf Lundberg, 38, tog över - vilket gjorde att laget lyfte. Lundberg hade innan jobbat på Svenska Ishockeyförbundet och med svenska ungdomslandslag, men inte coachat på allsvensk nivå - men imponerade direkt.

Lundberg är den analytiske och lugna tränaren, assisterande tränaren Dennis Bozic, 28, står för energin och temperamentet.

FÖRLUSTER

Nichlas Falk, tr, klubb ej klar
Jonas Liwing, b, Västerås
Christopher Bengtsson, f, Rögle
Fredric Weigel, f, AIK
Nicklas Heinerö, f, Oskarshamn
Thomas Valkvä-Olsen, f, Leksand
Markus Persson, f, Borlänge
Hampus Olsson, f, Troja

» #14lag14analyser

Jonas Gustavsson