Björkman: "Har fått lite andra perspektiv"

26 september 2022 16:30

Över 40 allsvenska spelare studerar i höst. En av dem är Anton Björkman i Vita Hästen som efter några tunga skador fått nya perspektiv på karriären.


Förra sommaren startade HockeyAllsvenskan ett samarbete med Athletic Work.

Samarbetet bygger på karriärcoachning där Athletic Work ska hjälpa spelare att planera för karriären efter hockeyn. Bland annat att hjälpa spelarna att komma i gång med högskolestudier genom skräddarsydda utbildningar, möjlighet att läsa upp ämnen samt assistans vid processen kring att söka och bli antagen vid utvalda högskolor.

En spelare som fått en push i sina studieplaner är Vita Hästens Anton Björkman.

– Tidigare år har jag försökt plugga lite och sökt lite kurser, men inte riktigt lyckats kombinera det med hockeyn. Jag har inte fått det att passa mitt schema, säger Anton.

– När Athletic Work och Mathias Kemi kom och började prata om det här förra hösten så hjälpte han mig att få till ett bättre upplägg. Helt på distans och lagom studietempo. Nu fungerar det mycket bättre.

Anton Björkman läser en kurs i företagsekonomi höst och nu har det inte varit några problem att kombinera studierna med hockeyn.

– Jag var lite orolig i början och att jag skulle få lägga mer tid på studierna än jag skulle hinna med, men hittills har det fungerat väldigt bra. Det är helt på distans och jag lägger mellan en och en halv och tre timmar per dag, den tiden har jag absolut. En nyckel för mig har varit att hitta rätt tempo i studierna, och där känns det som jag träffat rätt nu.

Du är intresserad av ekonomi?
– Ja, delvis, men företagsekonomi handlar inte bara om siffror, utan om organisation och jag tycker det är intressant att se hur man driver företag.

Vet du vad du vill göra när hockeykarriären är över?
– Nej, egentligen inte, nu testar jag lite företagsekonomi som jag tycker är intressant, sedan får jag fylla på min utbildningsportfölj efter hand. Jag tror att saker och ting ger sig med tiden, och att plugga samtidigt som jag har hockeyn gör att det inte finns någon stor press, jag kan testa lite olika saker.

Anton Björkman är 23 år och har redan haft ett par allvarliga skador i karriären. Skador som öppnade ögonen för en framtid utan hockeyn.

– Det är klart att jag haft tankar på att hockeyn är slut i samband med skadorna, det har haft del i att jag testat studier några gånger. Jag vill ha en trygghet att falla tillbaka på om jag inte skulle kunna spela mer hockey, säger han.

– Jag har alltid haft det ganska lätt i skolan och klarade av min examen från gymnasiet, men sedan tänkte jag aldrig på att plugga vidare. Jag tänkte att nu är jag hockeyspelare, nu behöver jag inte göra något mer sådant. Några allvarliga skador senare har man fått andra perspektiv, att det finns ett liv efter karriären.

Hade du börjat plugga om du inte haft dina skador?
– Jag vet faktiskt inte, jag har aldrig tänkt på det.

Anton får hjälp med studiedisciplinen av lagkamraten Arvid Degerstedt som läser samma kurs.

– Det är jättebra och det underlättar. Om jag ser att han pluggar så känner jag ett driv att göra det också. Distanskurser kan bli ganska ensamma, man har varken lärare eller studiekamrater på det sättet, så det väldigt bra att ha en lagkamrat som läser samma kurs, vi kan hjälpa varandra.