Truppen: "Får in ett knippe återvändare"

25 augusti 2021 09:30

14lag14analyser: Almtuna har byggt en spännande trupp till kommande säsong och har inte minst fått in ett knippe spelare som återvänder till klubben.


Noterbart om Almtunas trupp:

– Almtuna har 26 spelare i truppen. Femton spelare är kvar sedan ifjol, fyra juniorer har lyfts upp från juniorlaget och sju nyförfärv har plockats in.

– Robert Kimby var huvudtränare i laget ifjol men valde i våras att bryta sitt avtal för att satsa på sin civila karriär. Ersättare blir assisterande tränaren Mattias Zackrisson som därmed gör sin första säsong som huvudtränare på seniornivå. Till sin hjälp får han gamle storbacken Daniel Casselståhl som även han gör sitt första år som tränare. Det är således två personer som är orutinerade i respektive roll, men som ändå har rutin att falla tillbaka på då de varit i ligan tidigare.

– Tittar vi på nyförvärven så finns flera återvändare. Jakob Ragnarsson, Jacob Svensson och Viktor Hertzberg är tillbaka efter ett par år i andra klubbar. Andreas Söderberg kan också i viss mån stämplas som en återvändare då han gjorde ett kort gästspel som inlånad i klubben den gångna vintern, men som nu är permanent kontrakterad.

– Jacob Svensson ansluter från två säsonger i AIK. Under sin senaste säsong i Almtuna fick han vikariera som back, och nu skolas centern om på permanent basis och ska alltså spela back på heltid.

– Just nu finns bara en målvakt i truppen. Oliver Håkansson har lånats ut till Hudiksvall, vilket lämnar Oscar Leijon ensam för tillfället. Almtuna ska värva in en ny målvakt, men har ännu inte presenterat något nytt namn.

– Fyra juniorer har lyfts upp i A-truppen till i år och då fanns Oscar Leijon, Oliver Håkansson och Oskar Asplund redan där. Det gänget med spelare drar ner medelåldern rejält, och Almtuna har ligans näst yngsta lag med en medelålder på 23,6 år.

– Minns ni Johan Erikssons häftiga intåg i Almtuna förra säsongen? Han lånades initialt in till en match och passade då på att bli tvåmålsskytt och matchvinnare mot MoDo. Det ledde fram till ett avtal för resten av säsongen och i våras skrev han sedan ett nytt kontrakt. Eriksson har tidigare spelat allsvenskt med både Tingsryd och MoDo.

– Ett brödrapar splittras. David Karlström spelar vidare i Almtuna medan brorsan Marcus Karlström flyttat till HV71.

– Jesper Norbäck var en av klubbens succéspelare ifjol. Nyförvärvet vann också den interna poängligan med sina 37 poäng på 52 matcher.

– Tony Mårtensson gjorde två starka säsonger i Almtuna innan han lade skridskorna på hyllan för ett drygt år sedan. Numera ingår den meriterade 41-åringen i Almtunas organisation och hjälper bland annat sportchefen Björn Danielsson med rekryteringar. Mårtenssons cv innehåller bland annat 412 matcher i SHL, 315 matcher i KHL och sex matcher i NHL. Han har vunnit VM-guld, Gargarin Cup i Ryssland och SHL:s poängliga.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Oscar Leijon - Nytt kontrakt
Oliver Håkansson - Nytt kontrakt

BACKAR
Oskar Asplund - Nytt kontrakt
Lucas Thorstensson - NY från Almtuna J20
Olle Norberg - NY från Almtuna J20
Alexander Svensson - NY från AIK
Anton Björkman - Nytt kontrakt
Andreas Söderberg - NY från Hudiksvall
Jacob Svensson - NY från AIK
Jakob Ragnarsson - NY från Timrå
Simon Löf - Nytt kontrakt

FORWARDS
Emil Berglund
Felix Carenfelt
Hampus Harlestam
Jesper Norbäck
Georgs Golovkovs - NY från Odense
Johan Eriksson - Nytt kontrakt
Tobias Liljendahl - Nytt kontrakt
Didrik Lif - NY från Almtuna J20
Oliver Pentler - NY från Almtuna J20
Sebastian Höglund - Nytt kontrakt
Pelle Hedlund - Nytt kontrakt
David Karlström - Nytt kontrakt
Mattias Johansson - Nytt kontrakt
Viktor Hertzberg - NY från Västerås
Sebastian Benker - NY från Västerås

TRÄNARE
Mattias Zackrisson - NY (tidigare assisterande tränare)
Daniel Casselståhl - NY (inte varit tränare tidigare)

FÖRLUSTER
Robert Kimby, tr, slutar
Erik Hanses, mv, Lustenau
Alexander Sahlin, mv, AIK
Filip Hasa, b, MODO
Marcus Karlström, b, HV71
Victor Aronsson, b, AIK
Oscar Pentler, f, Östersund
Chrtistian Hägg, f, oklart
Richard Nilsson-Sahlin, f, oklart
Martin Mellberg, f, Tingsryd
William Wiå, f, Västervik
Calle Åsell, f, Väsby
Victor Andersson, f, Väsby