Hellkvist: "Vi vill sätta en ny prägel på Oskarshamn"
Publicerad: 2017-06-08

Han är starkt förknippad med Skåne och klubbarna Rögle och Malmö. Men efter ett år utomlands har nu tränaren Björn Hellkvist återvänt till svensk hockey och till Oskarshamn. "Oskarshamn har en grund för att vara i toppen av ligan varje år", säger han till HockeyAllsvenskan.se

Det har gått ett antal veckor sedan Oskarshamn presenterade sin nya tränare Björn Hellkvist. Efter flera år med Fredrik Söderström vid rodret blir nästa säsong den första på länge med en ny tränare på bänken. Björn Hellkvist är en rutinerad herre med flertalet planer på vad som ska hända i Oskarshamn.

– Det är en hel del att stå i. Vi har sagt att vi ska ändra filosofin en aning i Oskarshamn och bygga om på ett lite annorlunda sätt mot hur det har varit tidigare, så det finns en hel del att arbeta med, berättar Hellkvist.

Något du kan avslöja redan nu?

– Det är inga hemligheter på så vis, utan vi vill satsa på lite yngre spelare och utveckla. Vi vill göra Oskarshamn till ett lag som utvecklar varje individ. Vi vill få spelare hit som inser att här utvecklas man och kan lära sig för att ta nästa steg. Upp till SHL eller till och med över Atlanten.

Det märks att han brinner för tränaryrket och för utvecklingen av unga spelare. Något han har stor erfarenhet av från tidigare år.

– Jag har ändå varit sju år i Rögle och tre år i Malmö, så jag känner att jag har en bra bild över hur det fungerar, och hur man vill att det ska fungera. Det är extra skönt att vara tillbaka i HockeyAllsvenskan och Sverige igen där det är lite mer strukturerat i föreningarna.

"Jag har blivit en bättre matchcoach"

För tillbaka i Sverige är Hellkvist efter ett år som tränare i danska Rungsted. Ett år som han beskriver som lärorikt, men mindre strukturerat.

– Nog var man förberedd på att det skulle vara annorlunda i Danmark jämfört med Sverige, men det blir ändå en rejäl omställning. Rent spelmässigt och skicklighetsmässigt är spelarna på samma nivå som HockeyAllsvenskan i stort sett. Men runt omkring en klubb är det inte alls lika uppstyrt och ordnat som i Sverige, det känns skönt att vara tillbaka här igen.

Men tar du med dig någon ny lärdom ändå från Danmark?

– Jag har nog blivit en bättre matchcoach. Jag har sett och mött mycket nordamerikanska ledare så förhoppningsvis har jag tagit till mig en del av det. Men ska man vara ärlig så har jag nog lärt mig mer av mina tio år i Sverige än mitt senaste år i Danmark.

Varför Oskarshamn?

– Jag och Oskarshamn har haft en dialog i många år egentligen och nu passade det bra. Oskarshamn har en bra kultur, det är bra intresse i trakten runt om och man har en mycket fin arena för HockeyAllsvenskan, klubben har alla grunder för att vara ett lag för den övre halvan av tabellen varje år.

Är det målsättningen som är satt?

– Vi har inte satt någon sportslig målsättning för året på så vis. Truppen är inte spikad ännu och vi har en hel sommar på oss att svetsa samman oss först. Men man kan säga att vi hela tiden har som mål att utveckla oss och att bli bättre. Sen har vi såklart mer långsiktiga mål som förening, men först och främst handlar det om att vi varje dag ska vara bättre än dagen innan.

Nu väntar som sagt en lång sommar med hård träning. Exakt hur upplägget ser ut vill Hellkvist inte riktigt gå in på. 

– Det är lite hemligt, men vi tränar väl ganska snarlikt som alla andra lag gör. Jag tror inte att något lag tränar mycket mer eller mycket mindre än någon annan, så det är inga konstigheter.

Flytt till Oskarshamn, omstrukturering av föreningen och en hård träningssommar. Det är fullt upp för inför den kommande säsongen med andra ord, så frågan är självklar när temperaturen stiger uppåt på termometern:

Hinner du med någon fritid i sommar?

– Fritid och fritid. Jag har min familj som jag umgås med, men sen är det här med tränaryrket min livsstil. Jag har inte det bästa jobbet om man vill gå runt och vara ledig. Det är inte så att jag sitter och kryssar i almanackan för att hitta nästa röda dag. Det är inte så det funkar. Det är det här livet jag lever, och det är där jag trivs som alla bäst, avslutar Hellkvist.

Johannes Gullbrand