HockeyAllsvenskan år för år: 2016/17

21 juli 2020 09:00

Tolfte säsongen i HockeyAllsvenskan - då Jeremy Colliton-ledda Mora gjorde en succéresa till SHL och då Guldtröjan delades ut för första gången.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-2 till HockeyAllsvensk Final, bäst av fem matcher. Vinnaren till Direktkval till SHL. Förloraren till PlayOff.

– Lag 3-8 till Slutspelsserien, alla möter alla en gång, totalt fem omgångar. Lag 1 till PlayOff.

– Förloraren i HockeyAllsvenska Finalen och vinnaren i Slutspelsserien spelar PlayOff, bäst av tre matcher. Vinnaren till Direktkvalet till SHL.

– Direktkvalet till SHL, bäst av sju matcher. Vinnaren i HockeyAllsvenska Finalen mot lag 14 SHL samt vinnaren i PlayOff mot lag 13 i SHL. Vinnarna till SHL.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– Mora och Karlskoga slutade etta och tvåa i tabellen och möttes i HockeyAllsvenska Finalen. Mora vann med 3-0 i matcher med den totala målskillnaden 14-5.

– Västervik, Pantern, AIK, Timrå, Tingsryd och Almtuna blev trea till åtta i tabellen och kvalificerade sig för Slutspelsserien. Det blev en rafflande slutomgång, där till slut AIK vann Slutspelsserien tack vare ett måls bättre målskillnad än succénykomlingen Västervik.

– Karlskoga, förlorare i HockeyAllsvenska Finalen, och AIK, vinnare i Slutspelsserien, möttes i PlayOff där Karlskoga vann med 2-1 i matcher. Den tredje och avgörande matchen var rafflande, och först i slutet av den andra övertidsperioden så kunde Carl Berglund avgöra och skjuta BIK till Direktkvalet.

– Karlskoga förlorade med 0-4 i matcher (tre av matcherna slutade med uddamålet) mot Rögle i Direktkvalet till SHL, och lyckades därmed inte gå upp.

– Mora avancerade till SHL efter att ha besegrat Leksand med 4-2 i matcher. Det stod 1-1 i matcher, sedan tog Mora kommandot via två klara segrar (6-1 och 4-1). Leksand vann den femte matchen, men Mora kunde slå in spiken i kistan i den sjätte matchen som vanns med 5-1 i Smidjegrav Arena. Coachen Jeremy Colliton var en av dem som hyllades mest.

– Västerås och Södertälje fick kvala för att hålla sig kvar i ligan. Södertälje lyckades försvara sin plats, medan Västerås åkte ur. Istället så kvalificerade sig Troja-Ljungby för HockeyAllsvenskan.

– Västervik gjorde en succésäsong som nykomling och blev alltså trea i tabellen. Laget var sedan bara ett enda mål i målskillnaden från att avancera till PlayOff.

– För andra säsongen i följd så vann en BIK-spelare poängligan. Den här gången toppade Victor Ejdsell poängligan efter att ha matat in 57 poäng. Noterbart är att BIK-spelare även erövrade andraplatsen (Alexandre Lavoie) och fjärdeplatsen (Carl Persson) i poängligan.

– Södertälje kom sist i tabellen, men ändå så lyckades Anton Holm vinna skytteligan efter att ha matat in 28 mål.

– Timrå-juniorerna Jonathan Dahlén, 44 poäng, och Elias Pettersson, 41 poäng, rev ner många rubriker för sitt framfusiga spel. Dahlén vann också Guldgallret som ligans främsta junior.

– Guldtröjan, som prisar insatser i HockeyAllsvenskan, delades ut för första gången. Victor Ejdsell, Karlskoga, tog hem tre av priserna: Årets Poängkung, Årets Forward och Årets MVP.

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Victor Ejdsell, Karlskoga. Fick ett dundergenombrott under debutsäsongen i Karlskoga, var en av ligans främsta spelare och vann också poängligan.

– Mathias Bromé, Mora. En av alla genombrottspelare i succélaget Mora, otroligt bra i både spelet och poängprotokollet.

– Kevin Gagné, Mora. Fyndig back som överöstes av speltid av lagledningen, och som levererade därefter, både spel- och poängmässigt.

– Jonathan Dahlén, Timrå. Slog igenom på allvar, och var en av ligans bästa och mest spännande forwards. Vann dessutom Guldgallret.

– Elias Pettersson, Timrå. Bildade en av ligans hetaste kedjor med Jonathan Dahlén och Sebastian Lauritzen. Nia i poängligan - som junior.

– Michael Lindqvist, AIK. Fick sitt stora genombrott, både spel- och poängmässigt, vilket öppnade upp SHL-dörren.

– Andrew Engelage, Karlskoga. Succévärvning av Karlskoga. Utsågs till ligans bästa målvakt i Guldtröjan.

– Tex Williamsson, Pantern. Kom från "ingenstans" och var en av ligans bästa målvakter i överraskningslaget Pantern.

– Per-Åge Skröder, MODO. Veteranen som kom tillbaka till MODO i december och förstärkte laget under andra halvan av säsongen.

– Anton Holm, Södertälje. SSK kom sist i tabellen, ändå lyckades Holm finna skytteligan med sina 28 mål. Hade fin kemi med puckgeniet Fredric Weigel.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2016/17

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: HockeyAllsvenska Finalen

Statistik: Slutspelsserien

Statistik: PlayOff

Statistik: Direktkval till SHL

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020