Panelen: "Blivit mer varma i kläderna"

12 juni 2022 13:00

Tre experter ger sin syn på AIK:s silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Andreas Hanson, kommentator C More och Rego
Marie Hallman, sportreporter, skriver för TT och i egna bloggen hockeymedmariehallman.se
Fredrik Klang, AIK-skribent på svenskafans.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Andreas Hanson: Andra säsongen med Christoffer Malm som sportchef, och det har, av vad man hört, varit en stor omställning både för honom och klubben. Nu har man nog blivit lite mer varma i kläderna. Det är en del intressanta förändringar som skett och jag tror att AIK hittills har byggt för att kunna bli bättre den kommande säsongen än senast, då man var så oerhört ojämna. Max Lindholms 21 mål och 46 poäng kommer att vara saknade, men av de övriga som lämnat så var det nog dags för en förändring, som med exempelvis Anton Holm och Fredric Weigel där behovet av ett uppbrott nog var ömsesidigt. Målvaktssidan ser bra ut med Claes Endre och, av allt att döma, Niklas Lundström som par. Det borgar för ett jämnare par än senast när Pavel Khomchenko stod nästan alla matcher. På backsidan verkar Alexander Deilert glädjande nog vara tillbaka från sin skada och det är extremt viktigt att ha en av seriens bästa backar i spel. Man bygger med spelskickliga backar i övrigt också, som Thimo Nickl, Albert Lyckåsen och Erik Flood, som enligt ryktena också ska komma in. Forwardssidan är jag mer tveksam till just nu, där återstår exempelvis att se vilka centrar AIK satsar på. Kanske kommer man ha fler spelare kapabla att göra runt 30 poäng, vilket bara Lindholm kom upp i förra säsongen.

Marie Hallman: Gles! I alla fall om man ser till antalet spelare som är officiellt klara. En målvakt, fyra backar och sex forwards står enligt det som AIK har berättat utåt på laguppställningen så här långt (11/6). Nu sägs det att fler spelare är underhandsklara men ej på lönelistan under sommaren och att deras kontrakt kommer bli officiella framåt augusti men den delen av bygget är ju svår bedöma så länge de inte är officiellt klara också. Tycker jag.

Fredrik Klang: Långsam och seg officiellt sett. Inofficiellt sett så sägs det att stora delar av truppen är klar men kan av olika skäl inte presenteras nu. Bland annat har sportchef Malm hintat om det i intervjuer. Ser man på de spelare som kommit in så ser det intressant ut. Zion Nybeck är en talang som kan blomma ut den här säsongen. Muzito-Bagenda är tillbaks. Är han så bra som han var senast han var i AIK så blir detta bra. På backsidan har Albert Lyckåsen kommit in. En back som precis som Zion Nybeck har stora möjligheter att blomma ut om han används i rätt roll. På målvaktssidan återvänder Claes Endre efter en säsong i Björklöven. Också intressant värvning, men frågan är vilken nivå han håller nu.

Vad är styrkan i lagbygget?

Andreas Hanson: Jag väljer att lyfta fram spelskickligheten som finns i backsidan. Sett till vilka man värvat och vilka man har kvar så ska man kunna ha ett stort puckinnehav och driva spelet. Man har en blandning av rutinerade namn och spelare med stor utvecklingspotential. Klart att det finns en sårbarhet i det också, men det ser spännande ut.

Marie Hallman: Målvaktssidan förblir stark i och med att Claes Endre kommer tillbaka från Björklöven. Endre gjorde stor succé i AIK under sitt riktiga debutår och lockades sedan över till Löven men vänder nu tillbaka till Hovets is. 26-åringen hamnade lite i bakvattnet på Joona Voutilainen i Löven men kompetensen finns där och förmodligen lite revanschlust också så det borde bli bra. Om Pavel Khomchenko eller Niklas Lundström blir kvar skulle AIK ha ett av de allra starkaste målvaktsparen och just Lundström ryktas (11/6) vara nära en förlängning. Vi får se om det går i lås.

Fredrik Klang: Svårt att tala om styrkor med så få spelare klara. Men AIK har fått behålla några viktiga kuggar som Axel Wemmenborn, Christian Sandberg, Eric Norin och Alexander Deilert. Daniel Muzito-Bagenda har också tillkommit. Spelare som har stor rutin. Detta i kombination med den unga satsning som AIK ska göra nu, med spelare som vill framåt i karriären, kan bli bra.

Vad är svagheten i lagbygget?

Andreas Hanson: Det finns en del rutin i laget, men AIK kommer att förlita sig mycket på spelare som inte har vana av att vara ledande spelare i sina lag. Jag tänker på Zion Nybeck och William Eriksson, som inte haft den typen av press på sig tidigare. Maksims Semjonovs och Oscar Öhman verkar också vara klara och de fick sina genombrott förra säsongen – det brukar kunna vara svårare när förväntningarna är större år två. Daniel Muzito-Bagenda är en kanonspelare, men är han en förstecenter? Den rollen har han inte haft tidigare och det ska inte underskattas.

Marie Hallman: Att man gör som senare år, väntar med att sätta ihop laget officiellt först efter sommaren. Inte helt lätt att få fansen att tagga igång på ett lag ”utan” spelare och det känns som träna ihop under sommaren hade varit bättre för att bygga ett LAG än att stora delar ska träna på eget håll och sedan ansluta.

Fredrik Klang: Samma här, svårt att prata om svagheter när det är så få spelare som är presenterade. Men går man på vilka som ryktas in, så känns det inte som att AIK kommer ha den där riktiga spetsen i truppen.

Vad mer måste in?

Andreas Hanson: Av vad man hör så är det mesta mer eller mindre klart, det är någon enstaka back och forward som ska in. Det man hade önskat är ju ett tungt, vasst namn som är en självklar ledande spelare och kan visa vägen för andra. Men det kanske kommer...

Marie Hallman: Se ovan under svagheten... men om man utgår från senaste säsongens prestation och vilka som har lämnat så skulle jag vilja se mer spets – som levererar. Låter kanske hårt men AIK har haft svajiga säsonger i några år nu. Bergochdalbanan har åkt än upp än ner. Jag trodde att ”Sampas” inträde skulle få stopp på detta men det fortsatte svänga lite väl mycket både i och mellan matcherna även senaste vintern. Nu måste det in spelare med hög lägsta nivå som kan ställa skåpet där det ska stå., Daniel Muzito-Bagenda kan mycket väl vara en sådan pjäs. Men det måste också in ersättare för till exempel Max Lindholm som var en pålitlig poäng- och målgörare och jag vill se någon som likt Fredric Weigel har grit och är en jobbig jävel att möta samtidigt som han generöst bjuder sina lagkamrater på passningar. Ett par tunga backar vore bra också. Gärna med längd också. Svåra att flytta på men ändå rörliga och bra i uppspelen. För att nämna några hål som måste fyllas.

Fredrik Klang: I dagsläget en hel del. AIK sitter med kontrakt på 4 backar, 6 forwards och 1 målvakt. Så det är mer än en halv trupp som måste in. Det ryktas om förlängningar på några spelare, samt att det ryktas att namn ska vara klara. Men tar man det lagdel för lagdel så behöver AIK ta in en målvakt som kan vinna matcher även om han är backup. På backsidan ska det in minst tre spelare till. Tanken är att AIK ska starta säsongen med sju backar och den åttonde platsen ska vara öppen för juniorer. Forwardssidan ska ha 13 eller 14 spelare så där kan vi ju räkna med många namn in. Här behövs det framförallt poängspelare och en eller två målskyttar. Hårt jobbande spelare finns i truppen, men det behövs några som kan producera poäng också.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Andreas Hanson: Kanske är det så att drömvärvningen redan är klar. Det har ryktats om en återkomst för Richard Gynge, och även jag hör röster inifrån AIK som säger att det faktiskt kommer att hända. Vi snackar alltså om en spelare som den senaste säsongen gjorde 48 poäng i SHL:s grundserie, mer än han någonsin gjort i sin karriär, och följde upp det med 5+2 på sju matcher i slutspelet. 35 år gammal är han verkligen inte slut och han kan bli inte bara ännu en hemvändare i HockeyAllsvenskan nästa säsong, utan mycket väl seriens bästa spelare.

Marie Hallman: Bland fansen finns många som har hoppats på Richard Gynge länge, en förhoppning som växt sedan Växjö deklarerade att han inte blir kvar där trots att han som 35-åring gjorde 58 poäng på 52 matcher i grundserien samt sju poäng på fyra matcher i slutspelet. AIK har visat intresse och jag hade älskat den värvningen. Frågan är om han själv är redo för HockeyAllsvenskan eller om det finns några andra alternativ som går före?

Fredrik Klang: I nuläget är det Richard Gynge som man för diskussioner med. Gynge har visat intresse att komma hem. Sedan får vi se om allt går att lösa.

» Transfercentralen