Hellkvist: "Redo att utmana på allvar"

30 augusti 2019 14:00

#14lag14analyser: Det blev ett trendbrott ifjol när MODO äntligen nådde SHL-kvalet. Nu menar tränaren Björn Hellkvist att laget är redo att utmana på allvar.


Efter att ha missat SHL-kvalet under sina två första år i HockeyAllsvenskan så blev det ett positivt trendbrott för MODO ifjol.

Laget blev sexa i tabellen och fick spela i Slutspelsserien.

Björn Hellkvist kom in som ny tränare ifjol och reformerade det mesta. En process som tog tid.

– Det har varit mycket jobb med MODO:s självbild som jag tycker var skev när jag kom in i klubben. Alla skämdes över var klubben är idag. Nu är det inte så. Nu finns det en stolthet över att tillhöra MODO. Istället för att se allt som ett misslyckande så ser klubben HockeyAllsvenskan som en härlig utmaning, och nu ska MODO upp igen, säger Björn Hellkvist.

– Vi ser verkligen fram emot den här säsongen. Förra året var lärorikt på många sätt och vis, både för mig, klubben och organisationen. Nu känner vi oss redo att utmana på allvar.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill tillhöra topplagen. Sedan får vi se om det är som etta, tvåa eller trea, men vi vill vara med där uppe och hugga på riktigt.

Truppen ser riktigt stark ut på pappret.

Hela 18 spelare är kvar sedan ifjol, inklusive backankaret och stjärnan Tobias Enström som sent under sommaren lämnade klartecken för spel en säsong till.

– Det är vår lagkapten och det är en ynnest att ha med honom. Han är otroligt bra, en minipappa i laget, säger Hellkvist.

– Vi har kvar många spelare, men det finns ändå en del nytt. Vi har fått behålla alla vi ville behålla och fyllt på med det vi ville ha in. Jag är nöjd med truppen.

Vad var det du ville ha in?
– Fart, tyngd och jävlar anamma.

Ett mer komplett lag nu alltså?
– Ja. Jag tycker att vi med allsvenska mått mätt har ett skickligt lag, men nu har vi också adderat lite mer "grit" och rivighet.

Det finns en mix av gammalt och ungt i truppen. Veteraner som Erik Hanses, Tobias Enström, Oscar Hedman, Henrik Björklund och Magnus Häggström samsas med framtidsnamn som Mattias Norlinder, Tom Hedberg, Victor Berglund, Lukas Wernblom och Linus Pettersson.

– Vi har en jätteintressant mix med erfarna killar och unga talanger.

Björn Hellkvist plockade upp både Mattias Norlinder och Linus Pettersson från J20-laget under säsongen ifjol, och båda imponerade stort. Det fanns en plan med att skola in dem redan förra våren.

– Vi gjorde en resa ifjol. Istället för att värva in spelare så plockade vi upp unga spelare som fick komma in i seniorhockeyn och som fick göra sig redo till den här säsongen. De bevisade mycket ifjol och kommer vara ännu mer redo i år, säger Hellkvist.

Vad säger du om återväxten i MODO?
– Den är bra. J20-laget vann SM-guld ifjol och det gick bra för både J18 och U16. Det finns en fin talangbank, nu gäller det bara att vårda och utveckla den. Spelarna måste få chansen. Det är bara att bestämma sig för att talangerna ska in i laget. Man får strunta i att värva, så enkelt är det.

Spelarmaterialet för att lyckas finns alltså för MODO.

Två bra målvakter, en bred backsida med toppen Tobias Enström och en forwardssida där det går att snickra ihop fyra riktigt starka kedjor.

Hellkvist, som haft stora allsvenska framgånger med Malmö och Oskarshamn tidigare, vill dock inte säga att det är det bästa allsvenska spelarmaterialet han jobbat med.

Eller...?

– Nja... jag tycker att jag hade ett bra lag i Malmö också. Men ja, den här truppen är nog med där uppe kanske.

Vad blir nyckeln för att lyckas?
– Det handlar som i alla lagsporter om att få ihop gruppen. Det är viktigare än man tror. Det spelare ingen roll vilka spelare du har om det inte blir ett lag som ger allt för varandra.

Finns det några recept för att skapa en bra grupp?
– Det finns inga givna recept, utan det gäller att se till varje individ och hitta sätt som är bäst för just den här gruppen.

» #14lag14analyser