Transferveckan: "40 assist till toppen"

11 juni 2021 08:45

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


En ny transfervecka har passerat - och den har varit den kanske lugnaste hittills sedan säsongen tog slut.

Största nyheten i veckan?

Att Marcus Eriksson kritat på ett nytt tvåårsavtal med Vita Hästen. En trotjänare och poängmaskin som därmed lirar kvar i HockeyAllsvenskan.

Extra kul för ligan då ett gäng andra klubbikoner inte blir kvar:

– Lagkapten och härföraren Fredrik Johansson blev närmast nog blev helgonförklarad i Västerås när han följde med klubben ner i HockeyEttan och var med och lotsade VIK upp igen. Nu har han valt att avsluta karriären. En av blott tio spelare som nått milstolpen 500 matcher i HockeyAllsvenskan.

– Slitvargen, retstickan och duracellkaninen Calle Berglund har varit en publikfavorit i Nobelhallen sedan urminnes tider. I våras valde BIK att gå skilda vägar med forwarden, något som klubbchef Torsten Yngveson medgav var ett av de tyngsta besluten någonsin. Berglund är den som spelat näst flest matcher i HockeyAllsvenskan någonsin med sina 557 kamper.

– Fredrik Hansson må inte ha nått stjärnstatus i HockeyAllsvenkan och har inte heller spelat speciellt mycket i ligan, men han är en stor ikon i Kristianstad och var en stor nyckelspelare när KIK gick upp i HockeyAllsvenskan och har sedan lirat vidare de två senaste åren. Nu väljer han att lägga av och Kristianstad - och ligan - tappar en riktig klubbikon.

Ja, även identitetsspelare som Alexander Hellström (Björklöven), Gustaf Thorell (Karlskoga) och Patrik Karlkvist (MODO), för att nämna några, finns inte kvar i ligan till hösten.

Egentligen sa vi ju tack och hej till Marcus Eriksson ifjol. Han fick inget nytt avtal med Vita Hästen och varvade ner med Guts i division två. Pandemin pausade dock den serien och Vita Hästen frågade om han ville komma tillbaka, och på den vägen är det. Nu är "Kungen av Himpa" tillbaka i ligan och laget han ska vara.

Marcus Eriksson är en av HockeyAllsvenskans främsta spelare genom tiderna.

35-åringen har levererat 275 poäng (84 mål, 191 assist) på 380 allsvenska matcher. Redan kommande säsong så kan han alltså nå fyra milstolpar: 400 matcher, 100 mål, 200 assist och 300 poäng. Då krävs 20 matcher, sexton mål, nio assist och 25 poäng. Där bör han absolut pricka in tre av fyra. Sexton mål kan bli tufft med tanke på målskörden senaste åren, även om han gjort 19 baljor under en vinter tidigare.

Han är tia i alla tiders poängliga - och lär avancera rejält i den listan eftersom det bara är ettan Henrik Björklund som spelar i HockeyAllsvenskan just nu (fast ja, Christian Sandberg, femma i sammandraget, kan ju eventuellt komma till spel...).

Eriksson är trea i assistligan med sina 191 assist.

Conny Strömberg är etta med 230 assist och Jonas Westerling är tvåa med 213 assist.

Allt talar för att Eriksson blir tredje spelare någonsin att nå 200 assist kommande vinter (nio Macke-mackor lär det bli...) och om han får vara hel och frisk under sina två allsvenska år så lär han toppa den där listan våren 2023. Han har snittat en halv assist per match under allsvenska karriären hittills och 104 matcher skulle således innebära runt 52 assist. 40 assist krävs för att segla upp i ensam topp...

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021