PREVIEW: Timrå - Västervik

2 april 2021 11:00

I helgen drar semifinalen mellan Timrå och Västervik igång. Hur ser statistiken ut? Vad blir nycklarna? Här kommer en rejäl genomgång inför matchserien!


SEMIFINAL

Spelas i bäst av sju matcher. Vinnaren avancerar vidare till final medan förloraren har spelat färdigt för i år.

SCHEMA

KVARTSFINALEN

TIMRÅ

Motstånd: AIK
Matcher: 4
Målsnitt: 2,75
Snitt insläppta mål: 1,50
Powerplay: 18,2 %
Boxplay: 80,0 %
Räddningsprocent målvakter: 93,9 %
Tekningar: 56,1 %

VÄSTERVIK

Motstånd: Södertälje
Matcher: 4
Målsnitt: 3,75
Snitt insläppta mål: 2,00
Powerplay: 33,3 %
Boxplay: 82,3 %
Räddningsprocent målvakter: 92,4%
Tekningar: 53,2 %

POÄNG I SLUTSPELET

TIMRÅ

1 Viktor Lodin 5 (3+2)
2 Patrick Wiercioch 4 (3+1)
3 Jonathan Dahlén 4 (1+3)
4 Erik Walli Walterholm 4 (1+3)
5 Albin Lundin 3 (1+2)

VÄSTERVIK

1 Oskar Pettersson 5 (5+0)
2 Zach Budish 5 (2+3)
3 Gilbert Gabor 5 (0+5)
4 Ryan Gropp 4 (3+1)
5 Viktor Liljegren 3 (2+1)

INBÖRDES MÖTEN

2021-01-15 Timrå-Västervik 3-0
2021-02-21 Timrå-Västervik 3-4 (PS)
2021-03-02 Västervik-Timrå 3-1
2021-03-12 Västervik-Timrå 2-3 (OT)

NYCKLARNA FÖR TIMRÅ

STEPPA UPP

Timrå gjorde en fantastisk grundserie, säkrade seriesegern i ett tidigt skede och förlorade aldrig tre matcher i rad under hela vintern. Laget klev också in som storfavorit i kvartsfinalserien mot AIK... men hittade inte alls samma flyt i spelet som man uppvisat under långa stunder tidigare. Timrå hade stora problem med att hantera ett framfusigt AIK, även om det blev 3-1 i matcher till slut. Helt klart är att Timrå måste steppa upp spelet jämfört med kvartsfinalen om man ska rå på väloljade Västervik i den här semifinalserien. Inte minst spelet i powerplay, som hackade betänkligt mot AIK.

JONATHAN DAHLÉN

Poängligavinnaren Jonathan Dahlén står förvisso anteknad för fyra poäng på fyra matcher i kvartsfinalen mot AIK, men forwarden gnistrade inte speciellt mycket vilket också hade del i att Timrås spel haltade en del. Att få igång Dahlén - och hela förstakedjan - är en stor nyckel för Timrå inför fortsättningen eftersom det är en spelare som kan vara skillnaden i matcher. Tränaren Fredrik Andersson valde att laborera om en del i förstakedjan under kvarten, plockade in Viktor Lodin istället för Jens Lööke, vilket var en tydlig signal om att toppkedjan måste upp. Västervik är skickliga defensivt, duktiga på att hålla motståndare på utsidan och få forwards att ta skott från "rätt" ställen med deras ögon sett, och då är det ännu viktigare att spetsspelarna verkligen skiner och bryter de mönster som de normalt är så duktiga på att göra.

TÅLAMOD

Att ha tålamod är alltid en nyckel när man ställs mot Västervik som är dicisplinerade i defensiven, inte bjuder på speciellt mycket och som ställer om spelet snabbt. Timrå sitter på ett gäng skickliga spelare som kan bryta mönster och utmana i offensiven - men det gäller också att ha tålamod i det offensiva arbetet för det kommer inte att bjudas på målchanser i parti och minut, och blir det för stressat i offensiven så finns stora risker att blotta sig i defensiven och då kommer Västervik att hugga direkt. Tålamod lär således bli ett nyckelord för Timrå här.

NYCKLARNA FÖR VÄSTERVIK

DANIEL MARMENLIND

Det är ju inte så mycket snack om att Daniel Marmenlind är den stora nyckelspelaren för Västervik. Smålänningarna har ett väloljat spelsystem och är tajta defensivt, men man kan också spela med en stor trygghet tack vare just Marmenlind som räddar allt - och lite till - av det som faktiskt släpps igenom. Keepern, som fick Guldtröjan för Årets Målvakt i HockeyAllsvenskan, var bländande i kvarten mot Södertälje - både med sitt lugna spel och sina spektakulära räddningar. Han har verkligen visat att han är en matchvinnare.

SKADEFRI BACKSIDA

Västervik är starka defensivt och har en vass backbesättning med tydlig rollacceptans där backgeneralen Michael Kapla styr styrkorna. Dock så är det tunt numerärt efter att klubben tappat lånen Emil Wahlberg och Emil Andrae samt sena förstärkningen Marcus Ersson. Därmed finns sex backar att tillgå. En eller två skador kan bli kostsamt, inte minst nu när det ska spelas match varannan dag, så att Västervik får ha sin backsida hel och frisk är en stor nyckel.

FJÄRDEKEDJAN

Fjärdekedjan med Oskar Pettersson, Jacob Bjerselius och Gilbert Gabor var riktigt bra i kvartsfinalen mot Södertälje både när det gäller arbetsinasten och poängmakandet. Den enheten borrar ner huvudet och kör, smäller på vid sargerna, tröttar ut motståndare, vinner puckar och levererar alltså även en hel del mål. Att ha en sådan grythunds-kedja - som dessutom kan få in pucken i nät - är oerhört värdefullt i slutspel. Den kedjen måste fortsätta gå i bräschen med sitt fysiska och energiska spel, dels för att skapa oreda i Timrå, dels för att skapa mer tid och luft till de mer offensivt lagda enheterna.