Power Ranking: "Hittat grym stabilitet"

2 mars 2021 09:00

Lagranking - så bra är lagen just nu baserat på form, statistik och känsla (inom parentes syns lagens förändring i rankingen jämfört med förra veckan).


1 Timrå (+1)

Poäng i åtta raka matcher, varav sex är segrar, imponerar. Den gångna veckan höll laget nollan i två raka matcher innan man visade otrolig moral och vände ett 0-4-underläge till 5-4-seger mot Södertälje. Hittat en grym stabilitet och tar poäng även när spelet inte är på topp. Har säkrat seriesegern, men använder poängrekordet som morot i slutfasen av serien. Kedjan med Jonathan Dahlén, Albin Lundin och Jens Lööke vräker in poäng, men hetast i ligan just nu är fyndige Viktor Lodin som gjort nio poäng på tre matcher. Målvakten Jacob Johansson imponerar också just nu.

2 Björklöven (+1)

Efter tre raka segrar med totalt 17-4 i målskillnad så kom en plump senast när det blev en 2-3-förlust mot Almtuna. Löven spelade dock bra där, vann bland annat skotten med 43-19, så det bör inte skapa oro, utan Umeå-laget känns helt klart på gång (fem segrar på sju matcher). Behöver fortfarande skruva till sina "specialteams" dock. Powerplay har börjat lyfta något, 17,4 % sett över de sju senaste kamperna, men det borde kunna vara så mycket bättre med tanke på spelarmaterialet man sitter på. Skottmaskinen Olle Liss har exemeplvis inte gjort mål på över en månad...

3 Södertälje (+3)

Poäng i sex av de sju senaste matcherna, där fem är vinster, är ett bra facit för Södertälje (trots ett svagt boxplay som står på 65,5 % över de sju senaste matcherna). Sedan svider nog det där tappet mot Timrå, 4-0 blev 4-5, men samtidigt visade SSK att man kan matcha de absolut bästa lagen i ligan. Har grym konkurrens i truppen just nu vilket kommer gynna SSK framöver och gör laget mindre skadekänsligt i slutspelet. Christopher Bengtsson är tillbaka efter skada och har sett oförskämt pigg ut med två mål och två assist på två matcher, snacka om att kliva in med en energiboost till gruppen.

4 Västervik (+3)

Tagit fyra raka segrar och bland annat slagit tillbaka Timrå efter övertid senaste tiden, så visst är Västervik i fin form. Faktum är att laget har poäng i tio av de tolv senaste matcherna, varav nio slutat med seger (21 poäng på de tio senaste matcherna är bäst i ligan). Har fått tillbaka folk från skadelistan, och att ha lirare som Victor Öhman och Ryan Gropp med igen spetsar så klart offensiven ett par snäpp. Men framförallt är det defensiven som sticker ut hos smålänningarna: man har bra målvaktsspel, är starka i egen zon och har ett effektivt boxplay (86,7 % sett över de tolv senaste matcherna).

5 Almtuna (+3)

Ett av ligans mest formstarka lag just nu med sex segrar på de sju senaste matcherna där enda plumpen kom i rivalmötet mot Västerås. Slog bland annat tillbaka formstarka Björklöven senast, och där var det starkt försvarsspel, fint målvaktsspel och effektivitet på chanserna som bjöds som var segerreceptet. Lite som det sett ut den senaste tiden alltså. Nyckeln till framfarten just nu är helt klart "special teams". Skottmässigt är laget utspelat över de sju senaste kamperna med en corsi på 38,6 %, men powerplay (33,3 %) och boxplay (90,9 %) glöder.

6 Karlskoga (-1)

Börjat takta igång igen och har tre segrar på de fyra senaste matcherna. Statistiskt sett så levererar laget i alla kategorier, bland annat en corsi på 56,9 % över de fyra senaste kamperna, så visst är BIK på uppgång. Tim Juel har också börjat mura igen buren på nytt, att han kliver fram är så klart viktigt. Har en stekhet förstakedja med Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Linus Karlsson som anför offensiven just nu, men hade inte mått dåligt av att få igång lite fler pjäser. Vid sidan om Tor Immo är det nämligen tunnsått med produktion bakom toppkedjan för tillfället.

7 Mora (+3)

Två segrar och en enda trepoängare på de nio senaste matcherna är inget imponerande facit för Mora. Samtigt har laget spelat kryss fem gånger i de sex senaste matcherna, så det är små marginaler. Dalalaget är med i matcherna, men har svårt att få med sig segrar. Framförallt släpper laget in för mycket mål just nu. 27 kassar bakåt har det blivit på de sex senaste matcherna (4,5 mål per match). Alla skador på backsidan hämmar helt klart försvarsspelet. Framåt då? Ja, lagets två toppkedjor har gjort sexton mål på sex matcher. Övriga forwards? Ett mål (Filip Lennström). Bredden i produktionen skulle således behöva skruvas upp.

8 Västerås (+3)

Efter fem raka förluster så har Västerås tagit två raka segrar: 3-1 mot formstarka Almtuna samt 4-3 efter övertid mot Mora. Spelmässigt så har det också börjat synas bättre tendenser i flera moment efter att laget varit ganska blekt en tid. Nye backen Alex Trivellato har visat sig vara ett riktigt fynd och ger en extra dimension till försvarsspelet, och Joakim Hillding - nyligen tillbaka efter corona-sviter - ser ut att varva upp bra (två mål, en assist senast mot Mora). VIK har alltjämt en del att bevisa, men de senaste prestationerna pekar åt rätt håll.

9 Vita Hästen

Seriens största jojo-lag? Vunnit och förlorat varannan match sett över de elva (!) senaste omgångarna. Just oförmågan att bygga vinstsviter har varit en akilleshäl hela säsongen. Vita Hästen har vunnit två raka matcher tre gånger, aldrig tre matcher i följd. Stabiliteten finns liksom inte där. En viktig puck inför slutspurten är disciplinen. Laget drar på sig väldigt många tvåminutersutvisningar, fem i snitt sett över de sju senaste matcherna, och det i kombination med ett svagt boxplay genererar många baklängesmål. Backbesättningen är numerärt riktigt tunn just nu, vilket inte heller underlättar försvars- och boxplayspelet.

10 Tingsryd (-10)

Från heta till svala. Efter sju segrar på nio matcher så har Taif nu torskat tre matcher i rad, först mot formstarka lag som Almtuna och Södertälje, sedan mot jumbon Kristianstad (efter straffar). När smålänningarna var heta så stod effektiviten och "specialteams" ut, men just de tre sakerna har dippat rejält tre senaste kamperna: mål på 4,5 % av skotten, 12,5 % i powerplay och 75,0 % i boxplay (jämfört med 11,2 %, 25,0 % och 92,3 % i de nio matcherna innan dess). En stor nyckel för Taif framgent är således att få igång sina "specialteams" igen.

11 AIK (-7)

Det går snabbt i hockey. Efter tolv raka matcher med poäng så har AIK nu torskat fyra raka matcher där laget kammat noll poäng och ståtar med den mindre smickrande målskillnaden 4-21. Varken defensiven eller offensiven lirar just nu, alltså. Bryter vi ner statistiken över de fyra matcherna så har AIK en corsi på 55,4 % vilket är bra, men effekviteten framåt (mål på 4 % av skotten) och boxplay (70,6 %) har varit riktigt svagt. Avstängningar på viktiga spelare som Anton Holm och Max Lindholm underlättar så klart inte situationen.

12 Väsby

Efter tre raka vinster så blev det en klar 3-7-förlust mot Almtuna senast. Laget gör väldigt mycket mål för tillfället, nitton mål på fyra matcher, men släpper också in väldigt mycket, arton mål på fyra matcher. Att få ordning på försvars- och målvaktsspelet känns som en stor nyckel för Väsby inför slutspurten. Vilken målvakt tar spaden till slut - Linus Ryttar eller Andreas Bernard? Offensivt så är kedjan med Tobias Lindberg (dock avstängd just nu), Raphaël Lavoie och Colin Smith otroligt heta, men även Paul Bittner (nio poäng på sex matcher) har kommit igång.

13 MODO

Det vill sig inte för MODO. Efter 6-1-segern mot Västerås så gick laget upp i en 4-0-ledning mot Mora och känslan var att nu vaknar MODO på allvar... men till slut blev det en 6-7-förlust mot dalalaget, och därmed försvann också känslan av att MODO faktiskt kommer att lyfta i vår. Med nio poäng ner till Väsby så är nog inte kontraktet i fara, men att nå slutspel blir mer eller mindre omöjligt då det skiljer femton poäng upp till Almtuna med bara 21 poäng var att spela om. Det sista halmstrået får stå till Valentin Zykov som efter många om och men nu äntligen är på plats i Övik och redo för spel... men kan en spelare få detta att börja spraka?

14 Kristianstad

Kristianstad har vunnit tre av de tio senaste matcherna, men samtliga segrar har kommit efter övertid eller straffar. Skåningarna har alltså tio raka matcher utan någon trepoängare. Offensiven är alltjämt den stora akilleshälen. Laget har gjort fyra mål i de fyra senaste matcherna, och då kom ett av målen på straff. Den offensiva statistiken sett över de tio senaste matcherna: sexton kassar, mål på 5,9 % av skotten och ett powerplay på 11,1 %. Defensiven är okej, men offensiven måste upp flera snäpp.