Pettersson: "Skrattar när jag berättar det"

16 juni 2018 11:30

Mattias Petterssons genombrott som målvakt har en lika udda som logisk förklaring och efter två bänkår i Mora är han nu i Björklöven för att visa klassen i HockeyAllsvenskan.


Björklöven värvar SHL-målvakt.

Ja, så lät det när Umeåklubben kontrakterade Mattias Pettersson tidigare i våras, och det är klart att det borde skapa extra press.

Eller?

– Fast jag har inte tänkt på det så, men det kanske höjer förväntningarna på mig. Jag vet inte. Jag sätter nog de högsta kraven på mig själv, säger Mattias Pettersson till Transfercentralen.

Trots den inledande rubriken så saknar Pettersson större rutin från både SHL och HockeyAllsvenskan.

Han kom till Mora för två år sedan. Han kamperade ihop med Timo Niemi i målet, och fick stå premiären och startade elva av de femton första matcherna. Niemi blev dock skadad tidigt, och siste oktober valde dalaklubben att värva in Christian Engstrand - som tog över förstaspaden direkt.

Pettersson fick bara åtta starter till den säsongen, och var sedan backup under hela fjolåret i SHL.

27-åringen fick chansen i 14 SHL-matcher och släppte in 3,61 mål per match samt hade en räddningsprocent på 88,3 %.

– Jag fick chansen från början första året i Mora och vi hade en fantastisk säsong när vi gick upp i SHL, men efter att Engstrand kom in så blev det mindre speltid för mig, säger Pettersson.

– Efter den gångna säsongen kände jag att det var dags att få spela fler matcher och utvecklas på det sättet. Det var därför jag valde att komma till Björklöven.

Varför just Björklöven?
– Det känns som de har något spännande på gång och gör en satsning.

Innan Mattias Pettersson kom till Mora så gjorde han sig ett namn i HockeyEttan.

Han spelade länge i hemmaklubben Halmstad innan det blev dubbla år i Mörrum. Det stora genombrottet kom sedan i Lindlöven.

Där spelade han 24 matcher och släppte in 1,40 mål per match samt hade en räddningsprocent på 94,9 %.

Markant bättre statistik än sina tidigare säsonger, och en prestatation som öppnade upp för det allsvenska kontraktet med Mora.

Förklaringen till genombrottet?

Lika udda som logisk.

– Folk brukar skratta när jag berättar det... men inför den säsongen skaffade jag linser. Det var lite lättare att rädda när man såg puckarna, säger han.

Såg du dåligt innan?
– Jag hade inte tänkt på det egentligen. Jag trodde och tänkte att det var så saker såg ut, men det blev en helt ny värld som öppnade sig när jag fick linserna.

Hur kom du på att göra en synundersökning?
– Jag hade egentligen ingen tanke på det, men min bror skulle göra en så jag följde med honom och tänkte att det kanske man borde göra någon gång. De upptäckte att jag hade brytningsfel på båda ögonen, och då fick jag linser. Sedan dess har det gått bättre att spela ishockey.

Hur stor skillnad blev det?
– Jätteskillnad.

Även i vardagslivet?
– Nä, inte så mycket. Jag använder inte linserna så ofta då, mest när jag spelar hockey och idrottar.

Det låter ju helt galet... en målvakt som skaffar linser och helt plötsligt börjar rädda puckar?
– Ja, haha. Som sagt, folk brukar skratta när jag säger det och det är ju ganska komiskt.

Linserna är med till Umeå.

Nu ska Mattias Pettersson visa vilken bra målvakt han är i HockeyAllsvenskan, något han bara fick visa glimtar av i Mora innan Christian Engstrand kom och tog förstaspaden.

– Jag fick verkligen en kanonstart i Mora och minns att jag höll nollan i seriepremiären. Jag fick mindre istid när Engstrand kom, men jag lärde mig samtidigt otroligt mycket av honom. Han har varit med på hög nivå länge och jag har haft en lärorik tid med honom.

Blev du besviken när Engstrand kom in i Mora, vilket innebar mindre speltid för dig?
– Lite kanske, man vill alltid spela, men det är så branschen fungerar. Christian kom in och gjorde det fantastiskt bra, och jag kände ändå att jag tog kliv genom de matcherna jag spelade och de lärdomarna jag fick av honom.

Nu ska du konkurrera med Oscar Masiello, hur ser du på det?
– Det ska bli kul. Vi ska ta varandra till nya höjder. Det är så man måste se det. Har man bra kemi på träning och pushar varandra hela tiden så driver man varandra framåt.

Du var eleven hos Engstrand, blir du mentor till unge Masiello nu?
– Haha, det vet jag inte. Finns det något jag kan dela med mig av så ska jag göra det. Jag förväntar mig en tuff kamp om att få spela.

Mattias Pettersson var med och förde upp Mora i SHL.

Ambitionen är att göra detsamma med Björklöven.

– En viktig grej är lagsammanhållningen. Att få ihop gruppen och få alla att dra åt sammma håll. Ha roligt tillsammans.

Det låter som det alla säger...?
– Jo, så är det, men det är så det fungerar. Det är så små detaljer som avgör, men att ha ett lag som fungerar är en väldigt bra början till något.

» Transfercentralen