Berglund: "Mål att ta mer offensiv roll"

28 juni 2020 09:00

Emil Berglund har bytt Timrå mot Almtuna och nu berättar centern om det för många överraskande beslutet, hoppet om en blomstrande offensiv, rollen som lagkapten och förväntningarna i nya klubben.


Han har spenderat hela seniorkarriären i klubben och hade ett år kvar på sitt kontrakt.

Därför slog nyheten att trotjänaren, lagkaptenen och pådrivaren Emil Berglund valt att bryta sitt kontrakt med Timrå ner som en blixt från klar himmel.

Men att 26-åringen spelar i Almtuna till hösten har sina förklaringar.

– Jag kände att jag ville göra något nytt och det passar mig socialt att bo i Uppsala, så egentligen är det inga konstigheter. Det kändes som ett bra beslut i slutändan, säger Emil Berglund.

– Sedan känner jag en otrolig tacksamhet gentemot Timrå. Att jag fått vara med där så länge och att jag fått uppleva så mycket. Jag har fått vara med om det mesta, med både upp- och nedgångar, både glädje och tårar.

SHL-avancemanget 2018 smäller högt?
– Ja, det är oslagbart.

Under sina år i Timrå har Emil Berglund varit den pålitlige defensive centern som drivit tredje- eller fjärdekedjan, som gjort ett hästjobb i defensiven och i boxplay, och som varit en pådrivare både på och utanför isen i sin roll som lagkapten.

Tanken är att han ska bli en nyckelspelare även i Almtuna.

Nu hoppas Emil Berglund också kunna lägga till en dimension till i spelet, nämligen offensiven. Den har stått tillbaka under tiden i Timrå.

– Almtuna hoppas och tror att jag ska få ut mer offensivt och det är kul. I slutändan handlar det dock om vad jag själv presterar. Vi kan säga så här, mitt mål är att ta en mer offensiv roll, men sedan är det upp till mig att förtjäna en sådan roll också, säger han.

– Under hela juniortiden så visade jag mycket offensivt, men sedan kom jag upp tidigt i A-laget i Timrå och då blev det en mer defensiv roll. Med facit i hand kanske jag skulle spelat juniorhockey ett år till och utvecklat offensiven ytterligare, men det var häftigt att få chansen i A-laget tidigt.

Det finns en offensiv att plocka ut, alltså?
– Jag är säker på att det finns mer att plocka ut i offensiven. I Timrå var det svårt att producera eftersom jag tog många tekningar i defensiv zon och inte spelade i powerplay. Jag tog stolthet i den rollen och hade inga problem med det, och det var kul och lätt att göra bakom spelare som Jonathan Dahlén som producerade mycket. Jag vet dock att jag har mer i mig, och det ska bli spännande att testa om jag kan få ut det på den här nivån när jag nu hamnar i Almtuna.

Vad har du för offensiva spetsegenskaper?
— Jag skulle säga att det är passningsspelet och spelsinnet i första hand.

Skottet då?
– Jag är bättre på att passa än att skjuta. Med det sagt ska jag inte såga mitt skott helt, det är inte så uselt. Jag ska bara använda det mer.

Almtunas tro på Emil Berglund är stark. Det visar klubben inte minst genom att göra honom till lagkapten direkt. Det är sällan nyförvärv får ett sådant uppdrag.

– Det är en stor ära och något som jag är stolt över. Jag hoppas kunna vara en kapten på bästa sätt. Min styrka är att få med alla i båten. Jag ska fortsätta vara mig själv, precis som jag var i Timrå. Det är ju därför Almtuna gett mig det här förtroendet.

Almtuna blir en nystart för Emil Berglund, men även Almtuna som klubb gör en nystart. För två år sedan hamnade Uppsala-klubben i Kvalserien och åkte ur HockeyAllsvenskan, men fick sedermera en friplats efter att Pantern åkt ur. Med ett lag som till en början byggts för spel i HockeyEttan så fixade Almtuna nytt allsvenskt kontrakt den gångna säsongen.

Nu är tanken att bygga ett lag för den övre halvan av tabellen.

På den resan kan säkerligen Emil Berglund bidra. Han fick själv chansen i Timrå efter att klubben åkt ur SHL 2013, och var sedan med och byggde ett lag som 2018 kunde gå upp i SHL.

– Det var en lång resa med Timrå. Första två åren var tuffa, men det tar tid att bygga något från grunden. Vi fick behålla stommen och kunde bygga vidare. Till slut kom urladdningen, och då var de där fem åren med uppbyggnad värda allt slit vi lagt ner. Känslan är att Almtuna ska göra den här resan nu. Jag kan inte komma in och berätta exakt vad Timrå gjorde, men jag har i alla fall erfarenhet från att ha gjort resan tidigare och ska dela med mig av det jag kan. Jag tycker att Almtuna gjorde en bra säsong ifjol med tanke på förutsättningarna, och nu hoppas vi kunna bygga vidare och ta kliv framåt.

» Transfercentralen - få full koll på silly season!