Panelen: "Vill ha in kreativitet och fart"
Publicerad: 2019-06-03
Tre experter ger sin syn på Timrås silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jennifer Engström, journalist hockeypuls.se
Eric Westlund, journalist hockeypuls.se
Jimmy Hamrin, Timråpodden

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jennifer Engström: Det var lite trögt inledningsvis då de fick börja om från noll efter uttåget. Sedan dess har det rullat på och Timrå har snart ett fullt lag, byggt på några spelare från förra säsongen, och några nyförvärv. Det har inte varit några riktiga bomber – men en hel del intressanta värvningar som kan bli spännande. Det känns fortfarande som att den hetaste värvningen är tränaren Ante Karlsson som har skrivit på för fem (!) år.

Eric Westlund: Det har hänt väldigt mycket på kort tid, nästan hela truppen presenterades inom loppet av två veckor. Första tiden efter degraderingen var det förstås många som lämnade och mycket fokus hamnade på det.

Jimmy Hamrin: Jag tycker det är tråkigt att Timrå inte klarar att göra en tydligare satsning att ta sig tillbaka direkt. Istället har man satt topp 5 som mål och truppen ser mer ut som att man hoppas på en 5:e plats snarare än ett givet topp 5-lag. Med det sagt så finns det ändå spännande spelare i truppen som kan slå väl ut.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jennifer Engström: Framför allt målvaktssidan med Victor Brattström. Timrå väljer ännu en gång att satsa hårt på målvaktssidan, vilket jag tycker är helt rätt. Brattström har fått lite rutin från SHL och har visat att han även håller på den nivån. Jag är övertygad om att han kommer vara en av Hockeyallsvenskans bästa målvakter när han nu är given förstamålvakt. I övrigt känns det som att man försöker bygga på lagkänsla med spelare som känner något för klubben. Det tror jag kommer vara viktigt.

{!B}

Eric Westlund: Att det finns många alternativ på centersidan och en bra mix med både rutin (Morten Madsen, Emil Berglund) och talang (Linus Nässén, på lån från Frölunda, Christoffer Jansson).

Jimmy Hamrin: Victor Brattström och en hårt jobbande bredd.

Vad är svagheten i lagbygget?

{!D}

Jennifer Engström: Det är många chansningar och frågetecken. Det känns som att det är många spelare som man inte riktigt vet vad man kommer få ut av, till exempel Gustav Nielsen som inte gjort en hel seniorsäsong tidigare, och juniorerna som värvats och lånats in från Frölunda. Dessutom finns det spelare som haft mycket skadebekymmer, bland annat David Westlund och Albin Carlson, och där är frågan om de kommer hålla hela säsongen.

Eric Westlund: Få spelare har levererat mycket poäng på seniornivå. Flera individer har stor potential och några behöver kliva fram och få det att lossna kommande vinter för att Timrå ska gå riktigt bra.

Jimmy Hamrin: Ingen tydlig spets på vare sig back- eller centersidan.

Vad mer måste in?

Jennifer Engström: Framför allt skulle jag vilja se någon mer spets offensivt. En spelare som kan leverera lite poäng och i princip vara given i en förstakedja, tillsammans med till exempel Albin Lundin och Sebastian Hartmann.

{!C}

Eric Westlund: En reservmålvakt och en forward är det som återstår. Det skulle förvåna mig mycket om luckan på forwardssidan inte fylls av trotjänaren Jeremy Boyce som redan tränar med laget och diskuterar en förlängning.

Jimmy Hamrin: Puckskicklighet, kreativitet och fart.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jennifer Engström: Drömvärvning och drömvärvning, det är svårt att säga, men jag väljer att titta på några gamla namn som ändå skulle kunna dyka upp. Johannes Salmonsson har tidigare annonserat att han inte kommer att spela för Timrå den kommande säsongen, och att det troligtvis blir Tyskland. Det vore ju därför högst otroligt att han skulle vara kvar i Timrå, men han är ännu inte presenterad av någon klubb och inget är ju omöjligt. Han trivdes bra i Timrå – har starka ledaregenskaper och skulle göra sig bra i det här annars, rätt orutinerade laget. Filip Westerlund är inte heller presenterad av någon klubb ännu och jag tror inte att Timrå gett upp hoppet om den spelskickliga backen även om han blickar högre upp i seriesystemet. Allt kan hända i sillytider!

Eric Westlund: Eftersom i princip hela lagbygget är klart så tror jag inte att det finns utrymme att lasta stora pengar på någon värvning i det här läget. Timråsupportrarna kan ju alltid drömma om en Jonathan Dahlén-återkomst på nytt, men han har själv stängt den dörren och satsar på att slå sig in i San Jose till hösten. På backsidan skulle Filip Westerlund, som var utlånad från Frölunda till Timrå IK några matcher i vintras innan han blev skadad, vara ett riktigt bra tillskott om klubben vill satsa på nio backar i truppen. Men att kalla honom drömvärvning känns kanske väl starkt.

Jimmy Hamrin: Ska vara om man får heltidslåna någon supertalang som behöver en stor roll men annars har jag har inget ledigt realistiskt drömnamn som skulle göra stor skillnad. Initialt hade jag hoppats att man hade satsat pengar på att behålla några fler bra spelare från föregående säsong.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

HockeyAllsvenskan