Imorgon startar den den femte upplagan av Direktkvalet till SHL. Röd tråd genom alla år? Minst ett lag från HockeyAllsvenskan har gått upp i SHL.

Första året spelades tre matchserier (en serie med två allsvenska lag) eftersom SHL skulle expandera från tolv till fjorton lag. Därefter har det spelas två matchserier per år.

Här är en tillbakablick!

2014/15

VÄSTERÅS - RÖGLE 1-4

Västerås vann HockeyAllsvenskan men förlorade HockeyAllsvenska Finalen mot Karlskrona, och torskade sedan även Direktkvalet till SHL där man ställdes mot Rögle som vunnit Slutspelsserien. Rögle, som av tradition är ett starkt kvallag, vann både första och andra matchen innan Västerås sköt in liv i matchserien genom att 3-0-vinna tredje mötet. Rögle var dock för starka, vann fjärde matchen med hela 6-1 och stängde sedan serien med en 2-0-vinst i ABB Arena.

En av de stora matchvinnarna var Rögle-målvakten Lars Volden som var strålande i buren.

» Statistik

MODO - VITA HÄSTEN 4-0

Nykomlingar som går starkt i HockeyAllsvenskan är snarare regel än undantag, och Vita Hästen är ett av alla bevis. Laget kom åtta i HockeyAllsvenskan, gjorde en stark insats i Slutspelsserien där man blev tvåa och nådde hela vägen till Direktkval mot SHL. Där fick man möta MODO - och den matchserien hann knappt bli spännande.

MODO vann med 4-0 i matcher med den totala målskillnaden 13-2. Laget från Övik satte tonen direkt genom att vinna med 3-0 och 2-0. Vita Hästen fick hål MODO-keepern Linus Ullmark först i mitten av den tredje perioden i den tredje matchen, då genom ett reduceringsmål fram till 1-4.

» Statistik

LEKSAND - MALMÖ 3-4

En av de häftigaste matchserierna i Direktkvalet till SHL så här långt. Det var rafflande hela vägen. Matchserien började med att lagen uddamålsvann varsin bortamatch och sedan följde fyra raka hemmavinster vilket tvingade fram en sjunde och avgörande match i Leksand.

Leksand tog ledningen med 1-0 i den avgörande matchen, men sedan vände Malmö på steken. Nils Andersson 1-1-kvitterade med bara sekunder kvar av första perioden, och i andra perioden satte Jens Henrik Tönjum och Björn Svensson 2-1 respektive 3-1. Malmö vann till slut med 4-2.

En extra speciell matchserie för Fabian Brunnström som inledde säsongen i Leksand men avslutade den i Malmö och således var med och sänkte sitt gamla lag i kvalet.

» Statistik

2015/16

KARLSKRONA - AIK 4-1

Det var en serie som började jämnt och skapade rejäl nerv, men där Karlskrona sedan kunde dra ifrån och var starkare i de avslutande matcherna.

En stor nyckel för Karlskrona var den första matchen. Det stod 2-2 efter 60 minuter och först i mitten av den tredje (!) övertidsperioden, den sjätte perioden totalt, så kunde Slava Trukhno avgöra för Karlskrona. Den segern satte lite tonen, för även om AIK vann match två på Hovet så kunde KHK sedan ta tre raka segrar.

Veteranmålvakten Johan Holmqvist var strålande i KHK-buren och släppte bland annat bara in en puck i de två avslutande matcherna (seger med 2-0 och 4-1).

» Statistik

MODO - LEKSAND 3-4

Den mest underliga, otroliga och häpnadsveckande matchserien som spelats - och det gäller inte bara Direktkvalet till SHL, utan överhuvudtaget.

Spelmässigt var MODO klart bättre, men Leksand lyckades ändå, otroligt nog, vinna matchserien med 4-3.

MODO inledde med att vinna de två första matcherna med 4-0 och 5-0, och det doftade utklassning. Leksand studsade dock tillbaka, 2-1-vann den tredje matchen efter sudden i Fjällräven Center, och 2-1-vann sedan även match fyra. MODO:s kontring? En förkrossande 7-1-seger i match fem. I sjätte matchen tappade Leksand både 3-1- och 4-3-ledningar, men lyckades ändå 5-4-vinna och tvinga fram en sjunde och avgörande match.

Den sjunde matchen blev otroligt dramatisk. MODO gick upp i en 3-1-ledning och hade den tills det var tio minuter kvar. Då lyckades Jon Knuts 2-3-reducera för Leksand, och i slutminuten - i sex mot fem - så kvitterade Alexander Ytterell till 3-3. Knappt sex minuter in på sudden så avgjorde sedan Brock Montpetit med ett klassiskt mål, där han liggandes i luften sköt in pucken fram till 4-3 för Leksand.

» Statistik

2016/17

RÖGLE - KARLSKOGA 4-0

4-0 i matcher speglar inte serien, det var betydligt jämnare än så även om Rögle var det starkare laget.

Karlskoga tappade ledningar i både första och andra matchen. BIK ledde den första matchen med 2-0 efter två perioder, men rasade samman i tredje perioden och föll till slut med 5-2. I den andra matchen, på hemmaplan, så sköt Fredrik Höggren 1-0 mitt i den tredje perioden. Rögle svarade med två snabba mål och vann med 2-1.

Den tredje matchen stod 1-1 efter full tid innan Ludvig Rensfeldt avgjorde för Rögle i slutet av den första förlängningsperioden. I den fjärde matchen ledde Rögle med 3-1 en bit in i tredje perioden, men Karlskoga lyckades bita tillbaka och nå 4-4 sedan Teodor Lennström kvitterat med bara 17 sekunder kvar. Än en gång drog Rögle längsta strået när Felix Schütz avgjorde i slutet av den andra förlängningsperioden.

» Statistik

LEKSAND - MORA 2-4

Mora var inte topptippade inför säsongen, egentligen långt därifrån, men gjorde en supersäsong under ledning av tränaren Jeremy Colliton. Mora vann HockeyAllsvenskan, städade av Karlskoga enkelt i HockeyAllsvenska Finalen och lyckades sedan även besegra rivalen Leksand i Direktkvalet till SHL.

Det inleddes som bortalagens serie då de tre första matcherna slutade med bortaseger. Mora bröt sedan trenden genom att 4-1-vinna den fjärde matchen på hemmaplan och ta grepp om serien. Leksand bet tillbaka genom att vinna den femte matchen, men Mora stängde sedan serien genom att 5-1-vinna den sjätte bataljen.

» Statistik

2017/18

MORA - LEKSAND 4-1

Leksand fick snabb chans till revansch på Mora efter att ha förlorat Direktkvalet till SHL året innan men föll återigen mot rivalen.

Det trots att Leksand fick en perfekt start på kvalet med en 5-2-seger i Jalas Arena efter bland annat dubbla mål av Johan Porsberger.

Efter det vann Mora fyra raka matcher (3-2, 2-0, 2-1, 3-1). Största matchvinnaren? Målvakten Christian Engstrand som efter en darrig start i första matchen växte ut till en gigant och räddade allt och lite till. Trots den tuffa starten så var hans statistik i serien lysande: 1,61 insläppta mål per match samt 94,3 % i räddningsprocent.

» Statistik

KARLSKRONA - TIMRÅ 3-4

Den här matchserien sällar sig till en av de häftigaste i Direktkvalet till SHL så här långt. Timrå var inte topptippade inför säsongen men vann hela HockeyAllsvenskan, raderade ut Leksand i HockeyAllsvenska Finalen och vann sedan en riktig holmgång mot Karlskrona.

Karlskrona startade serien bäst och hade 3-1 i matcher efter fyra spelade kamper. Efter det spelade Timrå med kniven på strupen - och lyckades vinna tre raka matcher.

Guldgallret-vinnaren Jacob Olofsson sköt det matchvinnande målet i både den femte och sjätte matchen (han gjorde även det matchvinnande målet i den tredje matchen).

I den sjunde matchen tog Timrå ledningen genom Vilmos Gallo efter bara 44 sekunder och laget vann till slut med 2-0 efter att två av finalseriens giganter spelat huvudroller: Jonathan Dahlén vallade in 2-0 via en KHK-hjälm och i buren höll Henrik Haukeland nollan efter att ha motat 36 skott.