Bergkvist: "Lite har jag väl fått höra..."

13 juni 2021 10:20

Lovande backen Axel Bergkvist berättar om valet av Mora, tiden i Karlskoga, seniordebuten i Leksand, sejouren i Nordamerika, förväntningarna och spelstilen.


Axel Bergkvist är fostrad i Leksand.

Nästa säsong spelar han i Mora.

– Lite har jag väl fått höra med tanke på valet av klubb men så ska det vara, det finns en rivalitet mellan klubbarna och den kommer alltid att vara där. Sedan är det inte som det var förr, det har tonats ner med åren, säger Axel Bergkvist.

Backen har precis fyllt 21 år men har redan hunnit med mycket.

Han tog plats i Leksands backbesättning redan som 18-åring och var med och tog upp dalalaget i SHL samma säsong, det vill säga våren 2019.

– Det var häftigt att få chansen i Leksand den säsongen. Jag var ung men kom in i det ganska snabbt. Det vara bara att ta lärdom av alla andra. Jag fick spela mycket med Mattias Nilsson och vi kom varandra nära både på isen och som kompisar. Jag lärde mig väldigt mycket om honom. Jesper Ollas var också betydelsefull med all sin rutin och erfarenhet. Han var som en pappa för hela laget, säger Axel.

– Den säsongen var också otrolig i sig eftersom vi var i botten ett tag men ändå lyckades ta oss hela vägen upp i SHL. Det var ingen som trodde på oss men vi reste oss efter jul och hade en fantastisk resa upp. Det var en säsong med massor av intryck som visade att man aldrig ska ge upp.

Backtalangen följde dock inte med upp i SHL utan valde att dra till Nordamerika för att spela juniorhockey med Kitchener Rangers.

– Jag hade kritat på ett tvåårsavtal med Leksand men hade en klausul som sade att jag fick lämna om jag blev draftad till just OHL och det var precis vad som hände. Jag snackade en del med Richard Hugg som varit i samma liga och lag och han hade bara gott att säga och tyckte jag skulle ta chansen, och det gjorde jag.

52 poäng på 62 matcher som back den där säsongen i OHL imponerar?
– Det var kul, men det var också en liga där det blev mycket mål. Det är inte samma strukturerade hockey som här hemma. Det var en bra säsong överlag och jag lärde mig mycket både på och utanför isen. Spelet är mycket snabbare och det passade min utveckling, jag tycker jag blivit kvickare på rören.

Efter ett år i de kanadensiska juniorligorna så kom han hem till Sverige förra sommaren. Den gångna vintern spenderades i Karlskoga där han levererade 18 poäng på 43 matcher.

– Jag saknade hockeyn i Sverige och ville hem och spela seniorhockey igen, säger Bergkvist om valet av Karlskoga.

– Som lag gjorde vi en bra säsong ifjol och snubblade på målsnöret i semifinalen. Jag själv är hyfsat nöjd. Jag hade kanske önskat lite mer, det var lite väl mycket upp och ner. Jag hade bland annat en skada mot slutet av säsongen som kom väldigt olägligt.

Det var många som stämplade dig som en potentiell genombrottsspelare inför förra säsongen, hur var det med dina egna förväntningar?
– Jag hade höga förväntningar på mig själv och tycker ändå att jag uppfyllde dem helt okej. Jag gav mitt yttersta i alla lägen, men tyvärr fanns det saker som jag inte kunde kontrollera, till exempel skadan, och så är det ibland.

Nu blir det alltså en flytt hem till Dalarna.

– Mora presenterade ett bra och intressant upplägg. Jag tycker laget gjorde en bra säsong ifjol med små medel, och jag tycker de spelar en rolig och kreativ hockey som jag tror passar mig. Jag har fått en bra känsla, säger han.

– Jag har höga förväntningar på mig själv. Jag har förhoppningsvis blivit en bättre spelare tack vare förra säsongen och vill fortsätta utvecklas och ta steg framåt. Det är upp till mig själv plus att jag får vara skadefri.

Mora får in en satt back - 176 cm och 91 kg - med offensiven som adelsmärke.

– Jag har mina styrkor i spelet med puck. Bra passningsspelare och bra spelsinne. Ett okej skott. Jag har fortfarande en del att jobba på i defensiven och hoppas ta kliv där i Mora.

Efter en tuff comebacksäsong i HockeyAllsvenskan för två år sedan så tog Mora ett stort kliv framåt ifjol under nye huvudtränaren Johan Hedbergs ledning. Tanken är att bygga vidare på den resan i år där många spelare är kvar, men där också flera nya - bland annat Axel Bergkvist - tillkommer.

– Det är klart att målet är att Mora ska spela i SHL om några år. Det är en lång väg dit men det är huvudmålet, säger Bergkvist.

Säg att ni går upp, hur hade det varit för dig som leksing att spela daladerby i Moras färger?
– Haha, det är klart att det hade varit lite extra för mig som har rötter i Leksand och även spelat i klubben, men som jag sa innan så var rivaliteten djupare förr och har suddats ut lite de senaste åren. Men visst, det hade ju varit väldigt speciellt, det går inte att snacka bort.