Liljegren: "Stolt över resan jag gjort"

29 juni 2022 14:00

Viktor Liljegren berättar om valet av Södertälje, succéresan senaste åren, tuffa SHL-vintern, nygamle sportchefen, offensiven och förväntningarna.


Året i SHL blev inte som tänkt.

Nu är Viktor Liljegren tillbaka i HockeyAllsvenskan igen och har kritat på för Södertälje.

Frågan är om förväntningarna på 28-åringen någonsin varit större?

Tidigare har han flugit under radarn. Han kom som ett oskrivet kort till Karlskrona, skulle bevisa att han inte var ett "one hit wonder" när han kom till Västervik och sågs som en joker under SHL-debutåret i Timrå.

Nu kommer Viktor Liljegren till Södertälje som en spelare som flera gånger bevisat sin klass på allsvensk nivå och som dessutom tagit in rutin från SHL.

– Kanske är det så. Jag tänker att det alltid finns förväntningar utifrån, både på spelare och roller. SSK har varit klara med vad de står för och vad jag ska bidra med, och jag känner mig lite extra revanschsugen efter förra säsongen. Nu vill jag ha en säsong med full speltid där jag kan vara med och bidra. Jag kanske har högre förväntingar på mig utifrån, men jag ser det mer som en rolig utmaning än att jag känner någon press, säger Viktor Liljegren.

Forwarden är en liten succésaga.

Efter fem år i Nordamerika, med bland annat fyra år på college, så kom han hem till Sverige sommaren 2018, 24 år gammal. Han hade is i magen under sommaren i väntan på ett allsvenskt kontrakt, och efter att en nordamerikan på grund av skada tvingades bryta sitt avtal med Karlskrona så fick han komma in på en tryout - och gjorde succé. Liljegren spottade in 17 mål under sin allsvenska debutsäsong.

TUFFFT ÅR I SHL

Därefter flöt det på under ytterligare en säsong i Karlskrona och en säsong i Västevik, och tre allsvenska år genererade totalt 43 mål på 154 matcher. Ett fint snitt.

Det öppnade dörren till SHL där han lirade med Timrå i vintras. Där blev det dock snålt med speltid samt en femton matcher lång utlåning till Västervik mitt under vintern.

– SHL-året var tufft så klart. Jag visste på förhand att det skulle bli en utmaning, men det är klart att jag önskat mer. Jag drogs med en skada under försäsongen och hade svårt att komma igång, och det i kombination med en trupp där det vimlade av forwards och var tuff konkurrens gjorde att det blev svårt med speltid. Jag hade velat spela mer, men samtidigt är jag ett år klokare och har tagit med mig både positiva och negativa saker. Jag är jäkligt glad att jag tog chansen och gav SHL ett ärligt försök, säger han.

Du gjorde en sejour i Västervik under säsongen?
– Ja, det var viktigt för mig att få komma in och spela många minuter i matcher. Jag hade en seg start på säsongen och fick inte speltiden jag behövde för att hitta matchformen, men tiden i Västervik blev verkligen nyttig. Jag kom tillbaka till Timrå efter det och var mer redo då.

Var det aktuellt att stanna i Västervik?
– Nej, det var det inte, det var uttalat från både Timrå och mig att utlåningen var fram till jul, sedan skulle jag komma tillbaka och konkurrera om platserna igen.

Ändå häftig resa du gjort... från en sen tryout i Karlskrona, via några år i HockeyAllsvenskan och till SHL?
– Jag är stolt över den. Det har inte varit en dans på rosor. När jag kom hem till Sverige visste jag inte om jag skulle få något kontrakt, jag var oprövad här, men jag är glad att jag fick chansen i Karlskrona.

Nu kliver du ner i HockeyAllsvenskan igen... känns det som ett steg bakåt?
– Det är lite blandat. Jag hade hoppats på mer i fjol men samtidigt ser jag inte det här som ett steg till HockeyAllsvenskan och att jag blir fast där, utan jag hoppas utvecklas och bygga vidare på min karriär.

Att det blir Södertälje i höst har två huvudanledningar:

Det är nära basen i Stockholm.

Han har handplockats av nye SSK-sportchefen Emil Georgsson som han hade tidigare i Västervik.

VIKTIG OFFENSIV SPELARE

– Jag är från Stockholm och det är skönt att vara hemma. Jag har varit ifrån staden i nio år nu, säger han.

– Sedan är det klart att det underlättar när jag känner Emil Georgsson. Han känner mig och vet vad jag är för spelare. Vi vet vad vi får ut av varandra. Sedan kan man inte leva på gamla meriter utan det gäller att leverera. Att klubben och Emil vet vad jag kan och vad jag står för är dock en stor trygghet för mig.

Viktor Liljegren är tänkt för en viktig offensiv roll i SSK.

– Jag hoppas ta kliv framåt jämfört med mina tidigare år i ligan. Inte minst poängmässigt, säger han.

Känslan är att du är en dynamisk forward, ser du dig själv som en offensiv spelare?
– Det skulle jag säga. Offensiven har alltid varit min styrka men defensiven har blivit bättre de senaste åren. Jag vet inte om man ska se mig som en spets, spetsspelare i ligan, men runt 30 poäng ska jag väl kunna bidra med.

Nye SSK-arkitekten Emil Georgsson har omgående satt sin prägel på laget. Inte bara med att ta in en spelare som Viktor Liljegren, utan också genom att bryta ett gäng kontrakt och bygga om truppen.

Det blir ett nytt SSK i höst.

– Det har kommit in en del nytt folk och det känns som en nysatsning. Jag tror det är uttalat från klubben att vi ska vara bland de sex bästa i tabellen och det tycker jag känns rimligt. Jag ser verkligen fram mot den här säsongen.

» Transfercentralen 2022