Panelen: "Satsar verkligen mot SHL"
Publicerad: 2020-05-27
Tre experter ger sin syn på Timrås silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Jennifer Engström, journalist Sundsvall Tidning
Jimmy Hamrin, Timrå-podden
Andreas Hanson, journalist hockeypuls.se och Länstidningen

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Jennifer Engström: Spännande! Det tog ett tag innan det drog igång, men med tanke på hur det intensifierats de senaste veckorna, med de starka förlängningarna som presenterats, och nyförvärven som verkar vara på gång, så får man säga att det märks att det finns en tydlig plan. Det märks att klubben verkligen satsar mot SHL den här säsongen och det är uppfriskande när det målet verkligen är uttalat från ledningshåll.

Jimmy Hamrin: Bra. Framför allt att Timrå fått behålla sin power play-formation med Marcus Hardegård, Jonathan Dahlén, Albin Lundin, Jens Lööke och Sebastian Hartmann. Unga spelare allihopa som kan ta ytterligare ett steg och dominera ännu mer nästa säsong. Att klubben också tydliggör att man satsar mot SHL och benämns även med rutinerade namn på ett annat sätt än tidigare visar ju att klubben förmodligen kommer ha ett av de absolut starkaste lagen på pappret. Tidigare år har Timrå värvat mer på potential än meriter med förhoppningen att kunna växa längs vägen. Jag kan gilla det senare mer i ett längre perspektiv, men i den situation Timrå är i, och med Dahlén kvar ett år till så förstår jag att man vill göra en tydlig satsning.

{!A}

Andreas Hanson: På det stora hela, väldigt positiv. Hur många lag i HockeyAllsvenskan får behålla sin förstakedja? Svaret är två – Björklöven och Timrå. Kontraktsförlängningen med Jonathan Dahlén innebär en garanti för Timrå att de kommer ligga i toppen – han bidrar inte bara med enorm skicklighet och poängproduktion, utan är också en person som får med sig resten av laget.

Vad är styrkan i lagbygget?

Jennifer Engström: Att så många spelare från fjolåret är kvar. Det ger en stark grund att stå på, då det alltid är lättare att sätta spelet från omgång ett om spelarna redan är inne i systemet. Timrå hade också en stark lagsammanhållning ifjol, där många spelare pratade om den speciella kemin och känslan i gruppen. Nu får man chans att bygga vidare på det när stommen till stora delar kan bli densamma.

Jimmy Hamrin: Den offensiva spetsen. Att ha seriens bästa forward och MVP Jonathan Dahlén som den offensiva katalysatorn är så klart en lyx samt att de spelare han hade bäst kemi med, stannar i klubben.

Andreas Hanson: 1. Jonathan Dahlén. 2. Kontinuitet. Tränarna är kvar, stommen är kvar, flera nyckelspelare fortsätter och fler kan det nog bli som stannar. Det gör att man kan ta vid där man slutade förra säsongen. Timrå kommer bli en maskin. 3. Rollfördelningen. Den var tydlig förra säsongen och kommer finnas kvar. Det är väldigt tydligt vilka luckor som finns och det gör det enkelt för de nya spelare som kommer in.

Vad är svagheten i lagbygget?

{!B}

Jennifer Engström: Backsidan. I dagsläget är det bara fyra spelare presenterade, där Marcus Hardegård är det starkaste kortet, trots att han inte är speciellt rutinerad.

Jimmy Hamrin: Än så länge ser backsidan inte ut att vara i samma toppklass som forwardssidan. Inget nyförvärv är presenterat och det är bara Marcus Hardegård av de som är kvar som kan klassas som en toppback.

Andreas Hanson: Säg det, jag har svårt att hitta några. Truppen är ju givetvis inte helt klar än, men det låter som att man vill ha in mer meriterade ledartyper och det är givetvis bra eftersom lagkaptenen Emil Berglund (Almtuna) och Sebastian Ohlsson (Modo) inte riktigt ersatts än. Men det kommer inte vara några problem att hitta spelare som kan fylla de luckorna. Timrå ligger långt fram med lagbygget och behöver absolut inte stressa med resterande värvningar.

Vad mer måste in?

Jennifer Engström: Ett par backar som håller hög klass.

{!C}

Jimmy Hamrin: Främst en rörlig back som kan driva spelet bakifrån. Filip Westerlund är en sådan, som om han skulle stanna, vore en viktig kugge. Det vore även bra om man kunde värva ytterligare en sådan typ av back.

Andreas Hanson: En center och några forwards, och några backar också. Men som sagt, stommen är klar och den är redan nu stark. Jag räknar med fler kontraktsförlängningar framöver.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Jennifer Engström: Det är tur jag svarar på den här frågan i dag (tisdag kväll), då Jonathan Dahlén presenterats, för annars hade det varit det givna namnet. Men om jag ska fortsätta på backspåret så skulle jag kunna nämna Alexander Deilert som inte presenterats av någon klubb ännu (men uppges vara nära Björklöven). En spelskicklig back som håller toppklass i HockeyAllsvenskan.

Jimmy Hamrin: Drömvärvningen var väl att Jonathan Dahlén stannade egentligen. Annars är det att hitta en stark tvåvägsback som kan driva spelet med pucken. Jag har inte tillräcklig koll på marknaden för att ge exempel på namn, men den spelartypen skulle göra Timrå ännu starkare.

Andreas Hanson: Det behövs inga fler drömvärvningar, Jonathan Dahlén är redan klar. Filip Westerlund är dock en annan spelare som vore grymt att förlänga med. På centersidan har det ju inte alls pratats om Johan Johnsson, som sägs gå till AIK. Timrå kunde nog inte konkurrera lönemässigt med Gnaget där. Nej, svårt att hitta någon mer realistisk värvning. Någon rightare från SHL, t ex Max Görtz som kört fast lite i karriären – är det görtzbart? Nej, tyvärr är det svårt för lagen i HockeyAllsvenskan att locka till sig toppspelare från SHL, löneskillnaderna är så stora.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson