Panelen: "På förhand väldigt spännande"

19 juni 2021 10:30

Tre experter ger sin syn på Tingsryds silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
Oskar Tinggren, journalist Smålandsposten och minhockey.se
Johanna Dahlén, journalist Expressen
Alexander Jepsen, journalist minhockey.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Oskar Tinggren: Om alla spelare vi tror oss veta ska förlänga gör det, om alla nya spelare vi tror oss veta ska värvas in blir det, då vet vi mer eller mindre hur Tingsryds lag kommer att se ut till hösten redan nu. Och jag måste säga, på förhand ser det här laget mer spännande ut än vad det gjort på flera år. Magnus Bogren ska ha fått lite fler Smålandsdollars att leka med och för första gången under hans tid i Taif har han valt att diversifiera sin portfölj och investera i Nordamerika. En ökad risk, men jag gillar det. Jag har saknat lite transatlantisk flair i Tingsryd.

Johanna Dahlén: Nu har ju inte Tingsryd släppt hela sitt lag, men rykten brukar stämma och då känns det som att det börjar se rätt stabilt ut. Kollar vi bara på laget som ännu presenterats är det tunt, men de mer rutinerade spelarna kommer. Jag gillar målvaktsparet, med två nya killar, som både känns som att de är redo att ta klivet till HockeyAllsvenskan. Samtidigt har det varit tunga tapp, om vi kollar backsidan först och främst med både Rasmus Bengtsson och Ludvig Claesson bort – så är det tufft. Men en spelare som Alexander Lindelöf ryktas in, där har vi någon som kommer vilja ta en större roll än den han hade i Timrå och har visat att han kan vara en stabil back tidigare. Åkerström känns som ett passande komplement till honom. Forwards blir en pärs att ersätta spelare som Anton Svensson, Harju/Olsson och lite mer okända namn har kommit in med två nordamerikaner bland annat. De har valt att gå lite på ”college-vägen”, med stabila spelare som Martin Mellberg från Almtuna och Hugo Reinhardt (ännu ej presenterad) från Timrå, som är en väldigt viktig spelartyp att ha i sitt lag. Ifjol var största snackisen hur de skulle ersätta sina rutinerade rävar som Owesson, Holst och Olsson men det lyckades de helt klart med – så jag tror att de har rätt bra koll på vad de vill bygga för lag.

Alexander Jepsen: Många spännande och faktiskt roliga namn. Klart att det ska fungera i denna miljö, detta land och så vidare, med allt vad det innebär.

Vad är styrkan i lagbygget?

Oskar Tinggren: Utbildningsgraden, den är skyhög. Taif-spelarna kan stapla examensbevis från amerikanska college på hög. Ett mer seriöst svar bli att vi inför de två senaste säsongerna har vi frågat oss vilka spelare som ska göra målen. Att en handfull spelares personliga poängproduktion överträffade alla rimliga förväntningar i fjol var en trevlig överraskning, men det var svårt att förutspå. Om det blir fler explosioner i år står fortfarande skrivet i stjärnorna, men nu vet vi i alla fall vilka de stjärnorna är.

Johanna Dahlén: Styrkan är att det kommer bli en bra mix med spelare. Tingsryd är inte ett lag som kommer ha de skickligaste individuella spelarna utan mer en lagmaskin som aldrig kommer att ge upp, jag ser flera sådana killar i det här laget.

Alexander Jepsen: Tycker att backsidan ser bäst ut, på förhand.

Vad är svagheten i lagbygget?

Oskar Tinggren: Jag ser inga stora mörka moln som mullrar över den förväntade truppen. Mer små, tråkgrå sådana av den typen vi har hängande över oss i Växjö 350 dagar om året. Kvalitén på spelare som sprutar in poäng i OHL spretar vilt, från stjärnrookies i NHL till knappt dugliga i Hockeyallsvenskan. Så hur bra är tilltänkta stjärnan Allan (McShane) egentligen? Målvakter som levererar behöver man knappt oroa sig för i Tingsryd längre, men det är ändå två nybörjare på nivån vi ser i laget. Brist på ledarskap oroade förra året med Robin Olsson, Filip Owesson och Oscar Holst som lämnade. Rasmus Bengtsson och några till plockade upp den manteln med elegans, men vem gör det nu? Daniel Öhrn kanske?

Johanna Dahlén: Det är svåra frågor att svara på när halva laget inte presenterats ännu, men det är väl att jag inte ser ännu vem som ska kliva fram och vara poängbäst. Blir Elvenes kvar så kommer han att fortsätta ta en stor roll, men vilka fler?

Alexander Jepsen: Målvaktssidan har varit oerhört bra i många år och där har Taif haft bra känsla länge. Nu kommer två oprövade kort för nivån in. Kanske inte helt fair att kalla det för svaghet men ändå ett frågetecken inför.

Vad mer måste in?

Oskar Tinggren: Eftersom laget tycks vara mer eller mindre färdigbyggt är det svårt att önska in något mer. Backsidan ser stabil ut, bredden framåt är stor medan potentialen för en eller två målkungar finns där. Målvaktsduon är orutinerad, ja, men framförallt Rydén känns väldigt spännande. Jag vill vara tydlig med att jag inte tror att detta är ett lag för den absoluta serietoppen. Däremot bör man kunna slåss om att hålla sin plats i serien från i fjol, kanske också klösa till sig några poäng ytterligare. Magnus Bogren tycks alltså ha gjort sitt jobb så bra som man kan förvänta sig.

Johanna Dahlén: Spets. Offensiv spets som kan försöka ersätta fjolårets toppspelare, samt rutinerade backar som kan ta en stor roll.

Alexander Jepsen: Tror att Taif är ganska klara som de är. Allt är inte presenterat men kanske någon spetsig forward då.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Oskar Tinggren: Tadeusz Niedomysl.

Johanna Dahlén: Ehhh, Oliver Ekman Larsson? Nej, men det finns nog många spelare som de drömmer om, men ingen jag kommer på direkt.

Alexander Jepsen: Larry Pilut.

» Transfercentralen 2021