Historisk tillbakablick på Game 7
Publicerad: 2022-04-20
För sjätte gången i HockeyAllsvenskans historia så har vi en sjunde och helt avgörande match som väntar! Minns ni de fem tidigare matcherna?

Semifinalserien mellan MoDo och Björklöven är framme vid en sjunde och helt avgörande match!

Det är sjätte gången i HockeyAllsvenskans historia som det blir en sjunde och avgörande match. Upplägget med matchserier i bäst av sju infördes 2015 i samband med att kvalsystemet mot SHL förändrades och Kvalserien byttes ut mot Direktkval.

2020 ställdes kvalspelet in på grund av pandemin, men under sju säsonger så har det alltså blivit sex stycken "Game 7", nästan en per säsong. Undantaget är säsongen 2016/17.

Minns ni de fem tidigare "Game 7"?

Om inte så kommer en genomgång här:

2 APRIL 2015: LEKSAND - MALMÖ 2-4

Överlag en otrolig matchserie. Malmö lyckades med möda hanka sig vidare till Direktkvalet till SHL men väl där svarade man för en episk serie mot Leksand och tog via seger i den sjunde och avgörande matchen klivet upp i SHL efter åtta raka säsonger i HockeyAllsvenskan.

Den sjunde matchen spelades i Tegera Arena.

Leksand tog ledningen med 1-0 via veteranbacken Jonas Frögren mitt i den första perioden, men Malmö vände via tre raka mål. Nils Andersson 1-1-kvitterade med 14 sekunder kvar av inledningsakten, och i andra perioden gjorde Jens Henrik Tönjum och Björn Svensson 2-1 respektive 3-1 för skåningarna. Tomi Sallinen 2-3-reducerade för Leksand innan mittperioden var över.

Tredje perioden var dramatisk. Med två och en halv minut kvar åkte Malmö-centern Eric Himelfarb ut för en puckout, och Leksad fick ett jätteläge att kvittera matchen men lyckades inte ta vara på den chansen.

Henrik Hetta stägde matchen med en 4-2-puck i tom bur.

1 APRIL 2016: MODO - LEKSAND 3-4 (OT)

Den mest otroliga matchserien (någonsin?) kröntes också med en av de mest dramatiska avgörandena vi varit med om.

MODO hade dominerat spelmässigt i sex matcher och vunnit tre matcher med stora siffror (5-0, 4-0, 7-1) men Leksand lyckades gneta till sig tre segrar och tvinga fram en sjunde och avgörande match i Fjällräven Center.

I den sjunde matchen så sköt Jon Knuts 1-0 mitt i den första perioden, men sedan vände MODO på matchen via tre raka mål, först nätade Nichlas Torp i slutet av första perioden, sedan satte Victor Olofsson dubbla puckar i mittakten.

3-1-resultatet stod sig till mitten av tredje perioden.

Inget talade för Leksand: MODO var spelmässigt bättre, hade ett skottövertag på 29-10 (!) efter två perioder och ledde med två mål.

Det här var dock Leksands serie och Leksands "Game 7". Jon Knuts 2-3-reducerade med åtta minuter kvar, och med målvakten Frans Tuohimaa utplockad så lyckades Alexander Ytterell 3-3-kvittera med 52 sekunder kvar att spela.

Knappt sex minuter in i sudden death så avgjorde Leksand genom ett spektakulärt mål av Brock Montpetit. Amerikanen sköt medan han "låg" i luften.

Leksand gick upp i SHL medan MoDo åkte ner i HockeyAllsvenskan.

6 APRIL 2018: KARLSKRONA - TIMRÅ 0-2

De flesta hade räknat ut Timrå efter fyra bataljer då Karlskrona ledde med 3-1 i matcher och såg ut att behålla sin SHL-status. Timrå ville dock annat och lyckades knipa både match fem och sex och tvingade därmed fram en sjunde och avgörande match i NKT-Arena i Karlskrona.

I den sjunde matchen så vann Karlskrona skotten med 14-2 (!) i den första perioden, men låg ändå under med 0-1 efter att Vilmos Gallo gett Timrå ledningen redan efter 44 sekunder.

Mitt i den tredje perioden så kom också 2-0.

Jonathan Dahlén, som var Timrås offensiva stjärna i hela kvalet, lyckades valla in 2-0-kassen via en KHK-backs hjälm.

Henrik Haukeland var omutlig i målburen. Timrå-keepern räddade samtliga 35 KHK-skott och höll således nollan i den avgörande matchen.

Timrå avancerade således till SHL.

8 APRIL 2019: TIMRÅ - OSKARSHAMN 0-3

En helt otroligt rafflande matchserie. De tre första matcherna i serien krävde övertid för att avgöras, och totalt fyra av sju matcher tvingades till övertid.

Den sjunde och helt avgörande matchen spelades i Timrå där hemmalaget skulle försvara sin SHL-plats och där gästande Oskarshamn hade chansen att nå högsta serien för första gången i klubbens historia.

Oskarshamn bjöd på en jättematch i sista ronden.

Smålänningarna sköt 1-0 genom lagkaptenen och kvalgiganten Jonas Engström i den första perioden, och sedan spädde Matias Sointu och John Dahlström (i tom bur) på ledningen i den sista perioden. Längst bak höll succémålvakten Christoffer Rifalk, som värvats från division ett under säsongens gång, nollan efter att ha motat hela 42 skott.

Oskarshamn avancerade därmed till SHL för första gången.

16 APRIL 2021: KARLSKOGA - BJÖRKLÖVEN 5-8

Semifinalserien mellan Karlskoga och Björklöven nådde sju matcher efter en riktigt tuff batalj. Det som stod ut mest i serien var att hela fem av sju matcher slutade med bortaseger.

Den sjunde och sista matchen i Nobelhallen blev en riktigt speciell historia.

Björklöven hade 5-1 efter 40 spelade minuter och gjorde också 6-1 bara 49 sekunder in i tredje perioden. Där kändes det helt avgjort, så klart.

Karlskoga ville dock annat.

Med knappt tio minuter kvar gjorde Linus Karlsson 2-6 i fem mot tre, och under de följande knappa sju minuterna gjorde BIK ytterligare tre mål - tre av den för övrigt inprickade av just Linus Karlsson - och med knappa tre minuter kvar var Lövens ledning helt plötsligt "bara" 6-5. BIK plockade ut keepern Stefan Steen och i slutet hade Gustaf Thorell ett superläge med tomt nät, men skickade pucken precis utanför stolpen.

Istället kunde Björklöven göra 7-5 och 8-5 i tom bur under sista halvminuten.

Björklöven avancerade till final där man sedermera föll mot Timrå i kampen om SHL-platsen.

Jonas Gustavsson