Gästkrönika: "Vem är jag utan prestationen?"

25 september 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver förre allsvenske spelaren Martin Romö om tomheten efter karriären, självkänsla, människan bakom prestationen, att plocka fram drömmar och nya projektet WE ARE YOU.


När jag som 30-åring avslutade min hockeykarriär var jag vid den tiden lagkapten i Sundsvall Hockey och samtidigt försäljningschef inom grossistbranschen. Jag hade gjort en resa utifrån min egen målbild och mina lagkamrater såg upp till mig bland annat tack vare det faktum att jag hade skapat en civil karriär vid sidan av idrotten.

Men den dagen jag klev av isen för sista gången uppstod ändå en stor tomhet.

Vem är jag nu?

Jag hade ju levt med min roll och identitet som hockeyspelare sedan tidig ålder och nu var jag plötsligt ”bara” försäljningschef. Min fru var helt oförstående när jag slog mig ned och frågade henne vem hon egentligen var gift med nu?

Den frågan visste jag inte om jag själv hade svar på.

Jag kände att jag förlorat min identitet.

Efter en tid började jag att förstå vikten av att jobba med min självkänsla. Den insikten förändrade hela min vardag och ledde till en tillväxtresa med oanade höjder. Jag blev mycket tryggare i mig själv och min identitet och att göra det som var rätt för mig och inte vad alla andra tycker. Här har vi alla en utmaning för att kunna prestera på topp under och efter sin karriär, utan att tankarna påverkas av andra.

Jag är övertygad om att alla elitidrottare mår bra av stimulans utanför sporten för att kunna fokusera och prestera på topp. Inte minst när man möter motgångar är det väldigt viktigt att ha två ben att stå på för att inte vara helt beroende av sin idrottsprestation. Men på vilket sätt, det är upp till varje individ.

När Rickard Wallin för ett år sedan höll sitt avskedstal i Löfbergs Arena lämnade han en vädjan till åskådarna: "Kom ihåg människan bakom prestationen". Det finns en människa bakom prestationen som vi alla behöver vårda och ta hand om!

I november förra året valde jag att kliva av mitt arbete då som försäljningschef på Ahlsell för att reflektera över vad jag skulle göra för att följa mina värderingar och min dröm.

Idag jobbar jag med att lyfta fram just personen bakom prestationen och skapa en förståelse för vad individen kan utveckla både i sin idrottsprestation men även vad som går att ta med från idrotten in i arbetslivet.

Det jag gör är att jag hjälper individer att plocka fram deras drömmar och det är otroligt inspirerande att se dem lyckas.

Varför lyckas de?

De följer vad de själva vill och inte vad alla andra tycker. Jag hjälper dem att skapa sin målbild, att få rätt energi i kroppen och flytta tankarna mot målet. Det skapar samma känsla som när vi var unga och gick till arenan eller planen för att förverkliga våra idrottsdrömmar.

WE ARE YOU, sports and beyond är här för att hjälpa elitidrottare under och efter sin karriär. Jag och min kollega Sebastian Lauritzen har skapat ett koncept som gör att varje individ blir oberoende och skapar möjligheten att förverkliga sina drömmar, vare sig det är genom att skaffa ekonomiska förutsättningar för att kunna idrotta på heltid, nätverka med andra idrottare, jobba med den mentala aspekten eller skapa en civil karriär.

Vi skapar helt enkelt ett bestående värde så att varje individ kan skapa sin framtid och leva ut sin dröm på livets alla arenor.

Martin Romö
Tidigare allsvensk spelare och jobbar nu med WE ARE YOU