Österberg: "Tror inte vi är i mål ännu"
Publicerad: 2022-08-21
I en artikelserie får vi träffa de sex huvuddomare som från och med den här säsongen är heltidsanställda i HockeyAllsvenskan. Sist ut är huvuddomaren Alexander Österberg.

Sex huvuddomare blir heltidsanställda i HockeyAllsvenskan till den här säsongen.

En av dem är Alexander Österberg.

– Det är spännande så klart. Jag tycker det är extremt bra för domar-Sverige generellt att kunna ha heltidsanställda domare även i HockeyAllsvenskan, säger Alexander Österberg.

– Jag har haft som målsättning att bli domarproffs i SHL, men nu fick jag chansen att göra detta på heltid tidigare och det känns otroligt bra.

Alexander Österberg är mest rutinerad av de sex heltidsanställda domarna.

Niklas Johansson, David Laksola och Oscar Niklasson är upplyfta från HockeyEttan till i år medan Mattias Enroth och Stefan Johansson gör tredje respektive andra året i ligan. Österberg däremot går in på sin fjärde allsvenska säsong.

– Det är flera rutinerade domare som försvunnit uppåt eller slutat senaste åren så jag är en av de som får axla lite mer ansvar. Jag har passerat 160 matcher om jag inte missminner mig, säger Alexander.

Det har hänt mycket för domarna under dina år?
– När jag kom in i ligan lanserades också fyrdomarsystemet vilket är ett stort lyft. Fler ögon ser isen bättre och du kan med mer normal puls döma situatoner. I ett tredomarsystem kan en sekvens vara i sju, åtta minuter utan avblåsning och du åker runt som en vante och ska se varje situation och bedöma den… det är svårt. Felmarginalen blir mycket mindre med fyra domare. I fjol fick vi också hjälp av situationsrummet och att videobedöma större straff på isen, vilket hjälper oss ännu mer. I år blir sex domare heltidsanställda. Det känns tryggt att det finns en organisation med drivna människor som ger förutsättningar till den här utvecklingen, och jag tror inte vi är i mål ännu, i framtiden tror jag ligan har fler heltidsanställda och fler tekniska hjälpmedel som hjälper domarna.

Domarkarriären för Alexander Österberg började tidigt.

– Den startade redan i ungdomsåren. Jag dömde och spelade parallellt till jag var 20, 21 år. Jag kände att tåget som spelare gick, att jag inte skulle kunna livnära mig på hockeyn, och då blev det domarspåret.

En höjdpunkt var när han fick döma finalen i TV-pucken 2015 i Fjällräven Center (numera Hägglunds Arena) i Örnsködsvik inför 5700 åskådare.

– Det gick bra i den turneringen och det var otroligt kul att få döma finalen inför kokande läktare, det gav mersmak som domare.

Det uppdraget i kombination med att han året efter fick chansen att döma i HockeyEttan gjorde att han satsade helhjärtat på att bli domare. Det blev tre år i HockeyEttan innan han lyftes upp i HockeyAllsvenskan.

Genom åren har Alexander Österberg varit noga med att prioritera uppdraget som domare gentemot sina arbetsgivare för att ha så optimala förutsättningar som möjligt.

– Jag har alltid varit ärlig mot mina arbetsgivare att hockeyn är viktig för mig och att jag behöver anpassa mitt jobb efter ishockeyn. Jag har behövt den flexibiliteten och friheten för att kunna bli en bra domare och utvecklas där. Det har aldrig varit några problem, de har förstått mig, och har sett det som en resurs att jag också varit domare, säger han.

Men det blir ännu enklare att styra upp domarlivet nu?
– Verkligen. Jag älskar att vara domare och jag älskar att träna, och nu kan jag lägga upp planeringen och återhämtningen på ett helt annat sätt. Arbetet som domare blir också enklare. Nu finns tid att bygga upp långvariga relationer med tränare och spelare på ett annat sätt, tidigare har det varit mycket "quick fix", vilket gör att det kommer att bli mycket mer professionellt.

{!A}

SNABBA FRÅGOR

Vad är roligast med att vara domare?
– Givetvis att vara med i domarteamet och den fina gemenskap vi har där, men även att vara med när det brinner till i matcherna och kunna vara med och påverka dem åt rätt håll.

Har du någon domarförebild?
– Det finns så många domare som gör bra saker och som jag tittar en del på. Ska jag säga någon så blir det Tobias Björk som dömer i SHL.

Tuffaste situationen att bedöma?
– Det är huvudtacklingar, trots att vi nu har hjälp och kan kolla de större straffen. Det är ofta svårt att bedöma exakt var en tackling träffar.

Roligaste domartecknet att göra?
– Charging.

Främsta domarminnet?
– Att få döma min första SHL-match var stort, det är ett mål som jag haft länge. Det var Leksand mot Frölunda. Jag dömde med Mikael Nord som då gjorde sin 700:e match i SHL. Jag gjorde min första, så det var stora kontraster.

Jonas Gustavsson