Panelen: "Helt klart uppgraderat Löven"

20 maj 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Björklövens silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.


Panelen:
The Sandwich, bloggare loven4ever.com
Lövenbloggaren, bloggare loven4ever.com
John Wikberg, bloggare Dragskott på sportbloggare.com

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

The Sandwich: Helt klart över förväntan, efter rekordsäsongen 19/20 och det inte så lite snöpliga slutet på grund av Covid -19 var man rädd att laget helt skulle slås i spillror. Självklart tappar man efter en sådan fin säsong några lirare men ersättarna så här långt sammantaget bättre. Rahimi en viktig symbolvärvning på så många olika plan, flera har stannat kvar på grund av dessa #ouppklaradeaffärer och jag ser redan nu ett helt klart uppgraderat Löven till premiären av säsongen 20/21 jämfört med det lag som mötte KHK i förra säsongens premiär. Sedan måste så klart även coach Hans Wallson nämnas i detta sammanhang, en otroligt kompetent och meriterad tränare på den här nivån.

Lövenbloggaren: När man med genom åren uppbyggd gröngul pessimism insåg vart den förra säsongen slutade så trodde man att det var vår kvart i strålkastarljuset och föll snabbt in dekadensen, man insåg snabbt sin plats i näringskedjan bland fans att vi var dom som skulle fortsätta bära oket utan att reflektera att vi faktiskt har Sveriges tveklöst bäste sportchef i Per Kenttä. BOOM sa det och vips har vi en bättre utgångstrupp än föregående säsong, helt makalöst faktiskt med tanke på Corona eller kanske just på grund av den.

John Wikberg: Imponerande stark utifrån förutsättningarna. Flera spelare visade upp sig i "skyltfönstret" den gångna säsongen med allt vad det innebär. Visst - Björklöven har visserligen åkt på en del tunga avbräck (inte minst exempelvis Brian Cooper), men ändå klarat sig betydligt bättre rent helhetsmässigt än exempelvis Modo och går mot ytterligare en kanonsäsong. Det faktum att så många tunga namn har stannat kvar, fortsatt spel i HockeyAllsvenskan till trots, samtidigt som det värvats riktigt bra är ett enormt styrkebesked.

Vad är styrkan i lagbygget?

The Sandwich: Styrkan kring bygget är väl just att sportchef Per Kenttä hela tiden jobbar konsekvent och metodiskt, ger sig inte in i onödiga budgivningar på spelare där han ser eller tror sig kunna hitta andra alternativ. Här är väl Sveningsson numer MODO och Weigel numer AIK två bra exmepel. Även om även backsidan redan nu ser otroligt vass ut är det väl ändå forwardssidan som just nu sticker ut lite extra.

Lövenbloggaren:Än större bredd än ifjol. Jämför man laget nu mot det som inledde fjolårssäsongen så är det betydligt bättre och backsidan ser ju om möjligt än bättre ut, det som kanske var vår största styrka ifjol.

John Wikberg: Forwardssidan är högkaratig, men backsidan ser ändå - om än med ytterst liten marginal - starkast ut som läget är nu. Där finns det spetskvaliteter i såväl offensiven som defensiven, kryddat med en hel del karaktär. Mixen är eminent och backbesättningen får betraktas som högintressant redan nu, trots att det bara är sex namn klara officiellt. Daniel Rahimi sticker ut mest rent individuellt. Utan tvivel en av HockeyAllsvenskans största profiler.

Vad är svagheten i lagbygget?

The Sandwich: Den svaga länken just nu är ju målvaktssidan och primärt ersättaren till Joe Cannata, fjolårets bästa keeper i ligan och en viktig pusselbit i förra säsongens bygge. Men även här känner jag otroligt trygg med Kenttä, blir inte alls förvånad om han chockar oss alla med en riktig kanon mellan stolparna.

Lövenbloggaren: Givetvis avsaknaden av en målvakt, men som gamle Björklövenspelaren Kim Karlsson uttryckte det när vi pratade i helgen:
– Med det här laget kan man ställa Steken (mv-tränaren) i mål och ändå vinna serien!

John Wikberg: Björklöven hade HockeyAllsvenskans överlägset bästa målvaktsbesättning den gångna säsongen och ingen av burväktarna är kvar. Det blir inte direkt enkelt att hitta något bättre, men Per Kenttä lär lösa det på något sätt i slutändan med sin fingertoppskänsla och gedigna scouting.

Vad mer måste in?

The Sandwich: Helt klart två målvakter, det troliga är väl en klar etta och en yngre mer "up coming" som back up. På backsidan är det väl åtminstone två platser kvar att fylla och sett till forwards lär det nog adderas nåt namn utifrån och sedan har det pratas om att ge någon eller ett par juniorer chansen. Sedan såg vi ju förra säsongen att Per Kenttä verkligen levde upp till devisen att en trupp är ett ständigt levande dokument, men med tanke på osäkerheten kring kommande säsong och hur Corona slagit mot partners svårt att sia vad som kommer hända från det att pucken släpps, om den nu kommer släppas.

Lövenbloggaren: Självklart måste målvaktssidan fyllas upp och med Per Kenttä vid rodret så tror jag på en given etta uppbackat av en yngre och betydligt billigare tvåa. Här kommer det förmodligen smälla framöver... igen!

John Wikberg: Minst en genuin spjutspets på målvaktssidan som - i sämsta fall - åtminstone kan vara i närheten av Joe Cannatas fantastiska jämnhet och höga högstanivå. Det handlar i övrigt om ett par backar med i första hand offensiva skills av klass och minst en spetsig forward som är material för en förstakedja.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

The Sandwich: Det finns så klart alltid några drömnamn, själv är jag väldig svag för lite lokal prägel på laget och att finns lite av både grannens grabb som bygdens son i den gröngula tröjan. Vore kul med någon från såväl Nordmaling som Vännäs eller andra orter i vårt representionslag så att hockeyintresserade slöt upp kring Björklöven från hela närområdet. På sajten har vi en serie kallad Green Connection där vi följer före detta Löv och här hoppas man att fler av de utflugna gör likt Daniel Rahimi och kommer hem till moderklubben med några säsonger kvar i kroppen. Många pratar ofta om att någon gång återvända till Löven, fint av Rahimi att göra verkstad av det och verkligen visa det bultande gröngula hjärtat.

Lövenbloggaren: Lever man som en del i Per Kenttäs värld finns liksom inte dom. Allt blir på något sätt rimligt, då en drömvärvning ändå bör ligga inom realitetens ramar. Han fick hem Daniel Rahimi, trots att IK Oskarshamn bjöd en dubbel lön. Han fick hit Daniel Norbe, som nobbade Växjö, som i sin tur ersatte honom med den Norbe ersatte, nämligen Hardy Häman Aktell. Diskutera den twisten i små grupper. Han fick hit Karl Johansson till en lön som är lägre än en sjätteback krävde för att stanna kvar. Nä, i Per Kenttäs värld gäller ekvationen dröm = verklighet. Inte svårare än då. Drömmer du om en spelare, fråga då. Du kan inte få mer än ett nej.

John Wikberg: Nils Andersson vore något av en drömvärvning för Björklöven. Dels med tanke på att han är en oerhört skicklig spelare sett till offensiven - inte minst i powerplay. Dels sett till att det rör sig om en egen produkt. Det skulle inte förvåna mig om 28-åringen återvänder till västerbottningarna tids nog om han har den rätta motivationen och skadeomständigheter inte ställer till det.

» Transfercentralen - full koll på silly season!