Horsky: "Vi har inga superstjärnor i år"

26 augusti 2019 14:00

#14lag14analyser: Karlskrona har renoverat mer eller mindre hela laget till i år. Nye tränaren Phil Horsky hoppas flera nyförvärv ska växa i rollen som vassa allsvenska spelare.


Karlskrona har renoverat rejält inför den här säsongen.

Stora delar av spelartruppen är utbytt och i båset står nye tränaren Phil Horsky.

Den 36-årige österrikaren har coachat i Sverige tre av de fyra senaste säsongerna och kommer närmast från ett år som huvudtränare i Vimmerby.

– Karlskrona visade tidigt intresse och vi har pratat mycket. Klubben håller på att bygga något nytt och fräscht och jag vill vara med på den resan. Jag känner att jag passar med deras målsättning och ambitioner, säger Phil Horsky.

– Det är heller ingen hemlighet att jag vill ta ett kliv upp, att jag vill till en ny nivå. Jag vill coacha så högt upp som möjligt. Samtidigt är det saker som ska stämma och man ska trivas, men det här känns som rätt tillfälle och en spännande utmaning.

Horsky kommer in i en klubb i förändring. KHK trillade ur SHL för ett drygt år sedan och valde då att reformera spelidén helt och hållet. Laget backade hem och spelade defensivt i SHL, men ifjol så släppte man på handbromsen och spelade en frejdig och offensiv hockey.

Det var energi, frenesi och full fart.

Phil Horsky vill fortsätta spela en underhållande hockey, men trycker också på vikten av ett bra försvarsspel.

– Vi kommer inte ändra allt till i år, men visst kommer vi ändra spelsättet lite. Min signatur kommer att synas tydligt. Det blir en ny början kan man säga. Vi kommer inte vara passiva eller destruktiva, vi vill skapa och göra saker med pucken, men det finns några saker som det inte går att förhandla om och en av dem är spelet utan puck. Det måste sitta i ryggmärgen. Det ska vi bygga steg för steg. Vi ska ha en blandning mellan defensiv och offensiv. Det kommer inte bli tråkigt, mina lag spelar en rolig hockey som är kul att titta på, säger han.

– Nu handlar det om att bygga ett strukterat lag. Vi har en ung trupp så vi måste bygga ett bra fundament i spelet utan puck. Ett system som alla kan lita på och som vi känner oss trygga med. Det känns bra än så länge.

Karlskrona har tvingats ändra om en hel del i truppen till den här säsongen. Inte minst flera av spetsarna från ifjol har lämnat, som Nick Pageau, Marcus Paulsson och Justin Crandall (försvann redan i februari).

Ersättarna är i huvudsak hämtade från allsvenska konkurrenter och HockeyEttan.

– Vi har tappat många bra spelare och flera importer. Vi har inga superstjärnor utan det är laget som måste åstadkomma något tillsammans den här säsongen. Lagdisciplinen blir oerhört viktig för oss, säger Horsky.

Tycker du ni saknar spets?
– Just idag kan det saknas lite spets, men vi har spelare som kan växa in i den rollen. Vi har några som vi tror mycket på och som kan ta stora kliv i sin utveckling. En del spelare från ifjol kommer få större roller. Vi kommer inte sätta press på någon att göra 60 poäng, men när spelare får mer istid, mer speltid i powerplay och större roller så kan det hända bra saker.

Ni är ett ungt lag, hur ser du på det?
– Jag tycker det är kul. Det är ett spännande lag där vi ännu inte vet vad vi kommer att få ut, men där vi ser en stor potential.

Finns tillräckligt med rutin då?
– Vi tror på killarna vi har och att de kan hålla i taktpinnen. Vi har lite yngre spelare, men vi tycker att det finns en hel del ledarskap ändå.

Har ni satt någon målsättning?
– Nej, vi är inte där ännu. Vi vill utmana och vinna varje match, men vi måste också vara realistiska. Vi får se var vi landar.

» #14lag14analyser