Panelen: "Ser starkare ut än ifjol"
Publicerad: 2020-08-20
Tre experter ger sin syn på Timrå - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.

Panelen:
Jennifer Engström, journalist Sundsvall Tidning
Jimmy Hamrin, Timrå-podden
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se

Vad säger ni om lagbygget?

Jennifer Engström: Känslan är att Timrå har byggt ett topplag som ska vara med och kriga om SHL-platsen, men de behöver få allt att stämma för att konkurrera med både Björklöven och Modo som rustat rejält. Timrå har i princip fått behålla alla de viktigaste spelarna från fjolåret, och kryddat det med ett par nya ledargestalter som kan höja laget ytterligare. Det är spelare som vill vara betydande i avgörande matcher. I övrigt är Timrås styrka bredden på forwards- och centersidan. Ett litet frågetecken är dock målvaktssidan, där Jacob Johansson bör vara en bra målvakt på allsvensk nivå, men frågan är om han kan vara tillräckligt jämn. De senaste säsongerna har vi sett hur viktigt det är med en absolut toppmålvakt.

Jimmy Hamrin: Timrå har byggt ett starkt allsvenskt lag. De spelade som bäst mot slutet av föregående säsong och nästan all spets valde att stanna kvar. De har goda förutsättningar att vara samkörda med klara roller redan vid säsongstart. En fördel också att det handlar om relativt ung spets, 22-25 år, som kan ha mer utveckling i sig. Till detta har Timrå breddat med tyngd och rutin med spelare som Per Svensson, Christopher Liljewall och Jacob Blomqvist. Jacob Johansson i målet skulle kunna vara ett frågetecken men Jacob är en etablerad målvakt i sammanhanget så förutsättningar för ett bra utfall finns även där.

{!C}

Alexander Nilsson: Att laget ser starkare ut än förra säsongen på pappret. Hela förstakedjan stannade, där det faktum att man lyckades behålla Jonathan Dahlén är monumentalt på den här nivån, samtidigt som kedja två, tre och fyra känns bättre än vad förra säsongens diton var. Man har adderat rutin i massor i namn som Christopher Liljewall, Jacob Blomqvist och Per Svensson. Centersidan ser oförskämt stark ut där förutom Liljewall och Blomqvist återfinns spelare som Albin Lundin, Morten Madsen, Jeremy Boyce och Hugo Reinhardt som alla kan spela center. Att offensiva backarna Filip Westerlund och Marcus Hardegård båda stannade var mycket viktigt då de i dagens trupp är de enda backarna med offensiv uppsida. Kanske saknas en till spelskicklig back.

Vem blir poängkung?

Jennifer Engström: Det vore dumt att säga någon annan än Jonathan Dahlén efter fjolårssäsongen. Samtidigt finns det fler som kan fortsätta leverera, beroende på vilka kedjor som komponeras ihop.

Jimmy Hamrin: Jonathan Dahlén.

Alexander Nilsson: Jonathan Dahlén. Det vore konstigt att säga annat.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Jennifer Engström: Jakob Ragnarsson tror jag kan imponera. Annars tror jag också att Sebastian Hartmann kommer få ett lyft.

Jimmy Hamrin: Marcus Hardegård kom starkt förra säsongen och han kommer nog få leda första powerplay-formationen från start denna säsong. Annars har Timrå för ovanlighetens skull ingen junior i truppen men sex spelare födda 99 eller 00. Av dessa tror jag att Viktor Lodin kan bli ett utropstecken.

{!B}

Alexander Nilsson: Jag gillar Filip Westerlund, han tog steg under sin första fulla säsong på seniornivå förra säsongen och tror att det finns ännu mer att hämta hos den puckskicklige backen, men jag säger Viktor Lodin. Forwarden har producerat bra på juniornivå, där han klivit fram lite extra i slutspelen för Örebros J20-lag och visade under sin sejour i Vita Hästen att det finns potential att växa ut till en skicklig offensiv spelare. Lodin har bra klubbteknik och när han rör på fötterna är han svårstoppad för motståndarna då han gillar att vrida och vända på små ytor. 21-åringen har potential att bli en publikfavorit i vinter om han vågar ta för sig.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Jennifer Engström: De ska vara ett lag som krigar i toppen av tabellen och som blir bättre ju längre säsongen leder. De ska sluta topp tre.

Jimmy Hamrin: Timrå ska ligga med i den absoluta toppen av serien hela säsongen och sedan ta sig till final i slutspelet för att säsongen som helhet ska vara godkänd, anser jag.

Alexander Nilsson: Som det ser ut nu håller jag laget som topp tre i serien tillsammans med Björklöven och Modo och det är där förväntningarna bör ligga, och det är ju tydligt att man själva siktar på att vara med och slåss om SHL-platsen.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Jennifer Engström: Jag säger alltid att lagkänslan och kemin i gruppen är det viktigaste. Det spelar ingen roll hur bra spelare det är på pappret om inte kemin stämmer och alla drar åt samma håll.

Jimmy Hamrin: Om spelet och spetsen levererar som förväntat kommer defensiven (försvars- och målvaktsspelet) avgöra hur långt det räcker i slutändan.

{!A}

Alexander Nilsson: Det är svårt att undvika att komma tillbaka till Jonathan Dahlén. Han kommer vara extremt viktig för laget även denna säsong. Men ska jag peka på något annat så är det försvarsspelet. Det tog ett tag förra säsongen innan det satte sig riktigt, men mot slutet av säsongen hittade man rätt i både press- och styrspel vilket fick till följd att man blev svårare att ta sig igenom och släppte till färre chanser än vad man gjort tidigare under säsongen. Det var starkt bidragande till den form man avslutade säsongen med och kommer bli än viktigare i år om man vill gå långt i slutspelet.

» Transfercentralen - full koll på silly season!

Jonas Gustavsson