Beslut: Calle Åsell stängs av två matcher

27 november 2020 14:50

Almtunas Calle Åsell stängs av i två matcher för en "slewfoot" i matchen mot Kristianstad.


BESLUT

Efter match mellan Kristianstads IK och Almtuna IS, HockeyAllsvenskan, 2020-11-25, åläggs Calle Åsell, Almtuna IS, följande straff för slewfooting:

Avstängning fr.o.m. den 26 november 2020 t.o.m. den 2 december 2020. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Calle Åsell.

Anmälan: Med 27 sekunder kvar av första perioden blir det ett kampmoment ner mot kortsarg i Kristianstads zon mellan #24 i AIS Calle Åsell och #19 i KIK William Lagesson. I momentet får Calle sitt ben bakom Williams och drar honom bakåt med armbågen med stöd av benet och får William att ramla baklänges.

Calle Åsell: Jag lägger ned pucken i KIK-zon och rundar deras vänsterback. Jag ser Lagesson rätt tidigt till höger om mig och inser att det kommer bli en närkamp om pucken som nu ligger nere i sarghörnet. Han är väl medveten om min närvaro då vi ligger jämsides med samma fart. Vi båda laddar samtidigt för en närkamp, axel-axel. Min första känsla på isen är att det är en bra tackling av oss båda, inget oschysst alls, men att Lagesson tappar balansen när närkampen är avgjord.
Efter att ha sett situationen på video i efterhand så ser jag tydligt att närkampen blev mer komplicerad än så, iallafall om vi ska bryta den i detalj.
Det sker två olika moment i närkampen, underkroppsrörelser och överkropprörelser.
När närkampen ska ske sätter Lagesson fram sitt vänster ben i min åkbana ned emot pucken, samtidigt som jag tar det sista skridskoskäret innan närkampen och trycker ifrån med mitt vänster ben. När våra axlar träffar varandra så hamnar min framför Lagessons och inte rakt på varandra. Eftersom Lagesson har ställt sin vänstra skridsko framför mig och min axel träffar framför hans axel så sker det automatiskt att han ramlar då han har för bredd fotnedsättning i isen, vilket gör honom ostabil för stunden. Min högerskridsko är under hela närkampen i isen och när första kontakten är gjord så vrider jag upp den för att bromsa vår fart inemot sargen, gör ingen sparkrörelse alls. När det kommer till överkroppen så fullföljer jag min rörelse in i hans axel med min axel. Inte någon gång under närkampen så träffar jag hans huvud och min armbåge är hela tiden längs min kropp.
Samtidigt som detta sker så försöker vi båda vinna pucken. Jag vill ta emot den på min backhand för att komma ifrån situationen och åka till vänster. När jag ska ta emot pucken på min backhand så måste jag vrida upp min överkropp mer för att skydda den emot Lagesson och därför kan det se ut som att jag vrider kroppen mer när tacklingen precis är gjord. Min armbåge är dock fortfarande längs min kropp.
I mitt tycke så ”vinner” jag närkampen för att:
– Jag har en mer stabil ställning med mina fötter.
– Jag är starkare in i närkampen i axel-axel momenten.
Detta resulterar i att Lagesson olyckligtvis faller in i sargen, vilket inte var min avsikt. Min avsikt var enbart att vinna pucken.
En svårbedömd situation där många olika rörelser sker på mindre än en sekund. Varken jag eller någon annan hinner reagera på den korta tid när närkampen väl är gjord.
Så, min avsikt var INTE att göra en ”slewfoot”, vilket man tydligt kan se i närkampen. Min avsikt var en ren och ärlig axel-axel-närkamp där båda spelare är med på vad som kommer att hända. Jag har aldrig tidigare under mina 7 säsonger i HA varit straffad med ett straff större än 2 minuter, så det ligger inte min natur att åka och skada spelare avsiktligt på oschyssta sätt.
Lagesson skadade sig lyckligtvis inte i närkampen och spelade klart matchen.
Ena huvuddomaren står några meter ifrån och har perfekt överblick på närkampen och situationen. Han ser inget felaktigt vid tillfället och det gör inte heller någon av de andra tre domarna.
När jag kollar på tidigare bedömningar i kategorin ”slewfoot” så har de en mycket tydligare rörelse med det bakre benet som de för undan benen på motståndaren, samt att även de har tagit hjälp av armbågen/överkroppen för att få med motståndaren.

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Disciplinnämnden bedömer att Calle Åsell använder såväl ben som överkropp på ett sätt som resulterar i att motspelaren sveps till isen. Disciplinnämnden har ingen anledning att betvivla att Calle Åsell i och för sig främst fokuserade på att vinna pucken. Han har dock ett ansvar att anpassa sina rörelser i den situation som uppstod. Disciplinnämnden bedömer därför att Calle Åsell gjort sig skyldig till en bestraffningsbar slewfoot. Förseelsen bör leda till en avstängning i enlighet med beslutet ovan. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

– Tacklingen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 52.