Bogren: "Vi vill flytta fram våra positioner"

7 september 2019 11:00

#14lag14analyser: Tingsryd har haft en negativ trend tabellmässigt de senaste åren. Nu ska nye tränaren Magnus Bogren se till att kurvan börjar peka uppåt.


Tingsryd har haft en negativ utveckling resultatmässigt sedan klubben återigen gick upp i HockeyAllsvenskan 2015.

Efter en sensationell andraplats i tabellen under comebacksäsongen så har laget placerat sig som sjua, elva och tolva i tabellen.

Nu måste den trenden brytas - annars kommer smålänningarna tvingas till negativt kval till våren.

Nye sportchefen och huvudtränaren Magnus Bogren ska se till att kurvan skiftar riktning.

– Vi har inte pratat om målsättningen ännu, men vi vill flytta fram våra positioner, säger Magnus Bogren.

– Vi vill vara med och slåss högre upp i tabellen, och det är inget konstigt med det. Vi vill inte vara i botten, vi vill komma längre fram och vara med och bråka högre upp.

Magnus Bogren vet vad som krävs för att vara i toppen av HockeyAllsvenskan. Han var tränare när Rögle tog klivet upp i SHL 2015.

De två senaste åren har han coachat i Danmark.

– Jag ville tillbaka till Sverige. Jag och Tingsryd pratade en del, hittade ett bra sätt att arbeta på och då var det inte mycket att tveka på. Tingsryd är en spännande klubb med spännande historier och mycket hockeykultur. Här finns ett stort hockeyintresse, säger Bogren.

Du kliver in som både tränare och sportchef, var det upplägget från början eller något som växte fram?
– Jag fick frågan om hur jag ser på att arbeta så och vi hittade en bra lösning. Jag tycker att en tränare ska vara delaktig i lagbygget, så det är inget konstigt. Sedan är vi en grupp människor som hjälps åt med rekryteringarna, jag står inte ensam i detta. Jag hade samma roll i Danmark också.

Bogren har också haft en tydlig plan när han byggt årets Tingsryd.

– Jag vill bygga med spelare som vill något. Spelare som inte är nöjda med att bara vara i HockeyAllsvenskan, utan spelare som vill någonstans. De ska har rätt karaktär, träningsvilja och framåtanda, och de ska vilja vara i Tingsryd. Vi har en ekonomi att förhålla oss till också och vi måste se till helheten, men vi har fått ihop en jättebra grupp. Vi har ett jäkla driv hela tiden. Det här är ett gäng som är på plats varje dag och som är beredda att lägga ner arbetet som krävs, säger Bogren.

Allmänna omdömet på lagbygget?

Målvaktssidan är spännande och på backsidan finns det en hel del rutin, men framåt saknas spelare som levererat poäng på allsvensk nivå tidigare.

Klubben har tappat poängspelare som Daniel Öhrn, Kim Tallberg och Daniel Ljunggren, och ersatt dem med poängsprutor från HockeyEttan.

– Jag vet också att det är så, men vår uppgift är att göra spelarna vi har till att bli offensiv spets. Vi har många spelare som levererat på andra nivåer, och det är inget som säger att de inte kan göra det nu heller. Det blir en härlig utmaning att överföra deras spets till den här nivån. Det roliga med jobbet är att utveckla och utvecklas.

Du har fått frågan om avsaknaden av spets många gånger, är du trött på den frågan?
– Nej, det är inget konstigt och jag lägger inga värderingar i det. Många snackar men få har sett oss. Det är lätt att fastna i historiken, men vi lever här och nu och är i den dagliga miljön.

Det brukar alltid vara med någon transatlant i Tingsryd, i år finns ingen...?
– Vi har tittat brett och vi har haft nordamerikaner som varit aktuella, men det ska kännas rätt och utifrån de möjligheter vi haft så har vi inte haft något alternativ som känts helt rätt.

Hur kommer då Tingsryd att spela i vinter?

Bogren har en tydlig plan:

– Jag vill att vi ska vara kreativa och ha puckkontroll. Vi ska vara jobbiga att möta. Vi ska vara ett skridskostarkt lag som sätter press och som gör det svårt för motståndarna. Vi ska ha ett eget spel och ett anfallsspel, inte bara spela försvarsspel. Vi vill ta kontroll över händelserna på isen.

Ni har vunnit ALLA matcher på försäsongen hittills, betyder det något?
– Det är klart, hockey går ut på att vinna matcher.

» #14lag14analyser