Tjernström: "Får försöka ta mig in där..."

11 januari 2022 11:30

MoDo-centern Max Tjernström berättar om målen i boxplay, jakten på en exklusiv skara, rollen, hockeyresan och lagets lyft jämfört med i fjol.


Max Tjernström är bäst i HockeyAllsvenskan.

Ja, på att göra poäng i boxplay!

MoDo-centern har skjutit tre mål och noterat totalt fyra poäng i boxplay så här långt.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det, jag har kommit i bra lägen och tagit vara på dem, säger Max Tjernström.

– Offensiven är inget jag tänker på när det kommer till boxplay, men kommer det ett läge så är det bara att gå, och som sagt, jag har tagit tillvara på det som kommit.

Tre mål i boxplay är en imponerande siffra.

Det allsvenska rekordet under en säsong är på fem mål och delas mellan tre spelare: Christopher Fish, Jimmie Kraft och Sebastian Ohlsson. Den sistnämnde och Tjernström är lagkamrater i MoDo i år...

– Jo, Sebbe har påtalat det där. När det blev lite surr om hur många boxplay-mål jag gjort så var han noga med att påpeka att han gjort fem mål under en säsong, haha.

Det är bara elva spelare totalt i HockeyAllsvenskan som lyckats pytsa in fyra eller fler boxplay-mål under en allsvensk säsong... den där gruppen finns inom räckhåll?
– Ja, haha, jag får försöka ta mig in där.

Rekordet i MoDo är dock svårare att bräcka där Per-Åge Skröder matat in hela åtta boxplay-mål under en SHL-säsong.

Max Tjernström får mycket förtroende i just boxplay.

– Jag har en mer defensiv roll med mycket boxplay-tid. Jag har inga problem med den rollen, jag gör det som krävs för att vinna matcher. Jag ser mig själv som en allround tvåvägscenter som jobbar hårt åt båda håll, så jag kan hantera det spelet.

22-årige Tjernström är juniorskolad i MoDo men fick inget a-lagskontrakt efter juniortiden. Istället blev det spel i Österrike (!) en säsong och prestationen där öppnade MoDo-dörren på nytt. Sommaren 2020 kritade han på ett avtal och har lirat i HockeyAllsvenskan sedan dess.

– Det var en kul erfarenhet i Österrike och jag fick spela seniorhockey för första gången, men när MoDo hörde av sig efter en säsong så var det ingen tvekan om att återvända.

I fjol hade MoDo det tufft och fick kämpa för nytt kontrakt, i år huserar laget i toppen.

– Det är stor skillnad i år jämört med i fjol. Det finns en annan tydlighet och ett annat lugn, och det har skapat självförtroende. Vi har varit bra i år och vunnit matcher även om vi inte spelat på topp, och det är en styrka i sig. Viktigast för oss nu är att hålla i det här och fortsätta vara konsekventa. Vi får inte sväva iväg någonstans. Jag tycker att jag själv tagit kliv också. Inte på något speciellt sätt, men jag tar för mig lite mer, är lite mer mogen, har lite mer rutin.

Boxplay-spelet är en del i att MoDo är så mycket bättre i år. Just nu är laget näst bäst i HockeyAllsvenskan med en effektivitet på 83,7 %. I fjol var MoDo näst sämst med en effektivitet på 73,4 %.

– Vi är betydligt stabilare där i år. Det var svårt i fjol. Vi kom in fel i säsongen och bytte tränare och spelare flera gånger. Det var svårt att bygga en trygghet.

Nu jagar Max Tjernström boxplay-mål nummer fyra den här säsongen.

Det blir dock inte i veckans matcher.

Han har varit sjuk i covid19, men hoppas vara tillbaka till kommande vecka.

– Jag hade covid19 i april i fjol också, men då hade jag bara ont i huvudet i en dag. Nu åkte jag på det igen, men blev mycket sjukare och har varit riktigt dålig. Det trots att jag vaccinerat mig. Eller så var det tur att jag hade vaccinerat mig. Nu är det bara lite halsont kvar. Det blir inget spel den här veckan men förhoppningsvis nästa.