Ny ligasatsning på mental träning

18 februari 2020 10:45

Denna vecka inleds en föreläsningsturné kring mental hälsa med hyllade idrottscoachen Andy Swärd. Under året kommer han besöka samtliga klubbar i HockeyAllsvenskan för att ge spelare, ledare, domare och personal ny kunskap om mental träning. Detta är en del i det gemensamma arbetet med huvudpartnern Unibet för att tillsammans ta ansvar i frågor som rör matchfixing och spelansvar, men även mental hälsa.


Andy Swärd är en av Sveriges och hockeyns mest meriterade idrottscoacher, och har genom åren anlitats av både klubbar och enskilda spelare i NHL, KHL, SHL och HockeyAllsvenskan. Med start denna vecka kommer han att påbörja en föreläsningsturné med besök hos samtliga klubbar under året. Den fyra timmar långa föreläsningen behandlar frågan om mental hälsa som elitidrottare, och ska ge insikter och verktyg för att förstå och hantera sambanden mellan det mentala, kropp och prestation.

– Idrottsvärlden har blivit allt mer medveten om betydelsen av det mentala för att både välmående och prestation ska bli bättre. Med Andy Swärds kompetens vill vi bidra med kunskaper om den mentala delen av träningen, och tillföra en dimension som inte alla har tillgång till. Detta blir ett redskap för både individer och lag som vill uppnå nya framgångar men även för att förebygga psykisk ohälsa, säger Stephan Guiance, VD för HockeyAllsvenskan.

Föreläsningarna vänder sig till spelare, tränare, personal och domare. Även spelarpartners välkomnas till dessa tillfällen. Första anhalt var Timrå IK den 17 februari.

Integrity officer tillsätts i varje klubb

Tillsammans med Unibet genomförs även insatser för att informera och motverka i spelansvars- och matchfixingsfrågor. I detta arbete kommer en Integrity Officer att utses hos varje klubb, vilken i regel kommer att vara sportchefen. Denna person kommer att bli en nyckelperson, genom att agera länk mellan klubb, spelare och HockeyAllsvenskan i frågor som rör matchfixing och spelansvar. Varje Integrity Officer kommer att få en särskild utbildning med kunskap för att kunna vara den person som spelare i klubben kan vända sig till vid behov av råd och stöd.

– Vi ser med tillförsikt fram emot att arbeta med HockeyAllsvenskan och klubbarna för att tillsammans göra skillnad, genom att bidra med kunskap och förse klubbarna med nya verktyg. I vår roll som huvudpartner till HockeyAllsvenskan är det vår givna ambition att minimera förekomst av uppgjorda matcher, spelmissbruk samt spel på egen match eller serie. Det är också viktigt att tidigt kunna hjälpa individer som befinner sig en riskzon, och här blir Integrity Officer-rollen en nyckelresurs, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.

Utbildning för att motverka matchfixing

Under året kommer även samtliga aktörer i klubbarna som kan påverka utgången av en match att få kunskap inom League Integrity med hjälp av en speciellt framtagen digital utbildning. Denna utgår från de regler för matchfixing som tagits fram av Riksidrottsförbundet, där det exempelvis inte är tillåtet för utövare att tippa och spela på egna eller andra matcher i samma serie. Med den nya spellagen som trädde i kraft 1 januari 2019 tillkom även ett nytt spelfuskbrott som innefattar Spelinspektionens kommande föreskrifter om förbud avseende matchfixing.