Andersson: "Tycker drivkraften är tillbaka"

5 september 2019 12:00

#14lag14analyser: Timrå gjorde succé för två år sedan och gick upp i SHL. Timrå misslyckades ifjol och åkte ur SHL. Nu gör klubben och tränaren Fredrik Andersson en nystart.


Fredrik Andersson har bara varit huvudtränare i två år men har redan varit med om himmel och helvete.

För ett och ett halvt år sedan var han succécoachen som överraskande ledde Timrå hela vägen upp i SHL.

I våras var han coachen som fick se samma Timrå rasa ur SHL efter ett benhårt kval mot Oskarshamn.

– Det är som natt och dag. Det är så känslomässigt. Det var total eufori när vi gick upp, det var en enorm tomhet när vi åkte ur, säger Fredrik Andersson.

– Den här branschen innehåller roliga och tråkiga saker. Jag har stått som både vinnare och förlorare. Jag har varit tränare i två år och fått mer kött på benen, har utvecklat mig själv och tagit lärdom av det som hänt.

Under våren funderade Fredrik Andersson över sin framtid i Timrå.

Efter en tid kom beskedet - han fortsätter som huvudtränare.

– Jag var helt tom efter att vi åkt ur. Jag ville känna efter, prata med folk kring föreningen och känna av hur förtroendet för mig var. Jag hade en del andra alternativ, bland annat utomlands, men jag kände till slut att jag ville vara kvar. Det hade inte varit kul att lämna efter att vi åkte ur. Jag vill ta revansch.

Fjolåret i SHL var tungt. Timrå försökte spela samma spel som i HockeyAllsvenskan, men orkade inte fullt ut och i takt med att förlusterna hopade sig så sänktes självförtroendet.

– Det var mycket som gick fel ifjol. Vi hade enormt mycket skador i en trupp som inte var så bred. Vi vågade inte spela vårt spel fullt ut, speciellt försvarsspelet. Det följde med oss in i kvalet, vi hade inget självförtroende samtidigt som Oskarshamn kände sig oslagbara, Andersson.

– Nu börjar vi om lite och jag har samma känsla som när jag kom in i Timrå för två år sedan. Jag tycker att drivkraften är tillbaka. Jag fick inte samma känsla ifjol. Vi hade mer rutinerade spelare då, nu är det yngre killar som verkligen har entusiasm och som vill framåt. Vi har bra karaktär på gruppen.

Vad säger du om truppen?
– Vi har fått behålla tio, elva spelare och det känns bra. Vi har bra målvakter, rutin på backsidan och en intressant forwardssida.

Ni har fått behålla några trotjänare, vad betyder det?
– Det är jätteviktigt. Spelare som Emil Berglund och Jeremy Boyce som varit här länge bär klubbmärket, fasar in den nya och är viktiga karaktärer. De skapar kontinuitet och driver vår grupp framåt.

Men Timrå har inte bara behållit spelare, man har också värvat nytt.

Den stora bomben kom under sensommaren.

Jonathan Dahlén kommer tillbaka efter ett år i AHL där han bland annat åkte på en tung hjärnskakning. Senaste säsongen i HockeyAllsvenskan så var forwarden en dominant och hade också stor del i Timrås SHL-avancemang.

– Otroligt kul att han är här. Jag tror det är rätt för honom. Han kommer få spela mycket och får chansen att hitta tillbaka till sig själv. Han är en fantastiskt bra spelare som kommer hjälpa oss mycket.

Spelmässigt så ska Timrå tillbaka till spelet för två år sedan.

– Vi spelade det i början i SHL också, men sedan började vi tveka, var inte konsekventa och genomskådades när vi mötte smartare spelare. Då blev vi mer destruktiva i spelet och jag får ta på mig lite att det blev så. Nu ska vi tillbaka till där vi var för två år sedan. Det ska vara hög fart och mycket puckkontroll.

Hur ser målsättningen ut?
– Den är inte satt ännu, men vi ska vara med där uppe och kriga. Vi vill till kvalet, sedan kan vad som helst hända. Vi vet att det är tufft när man åkt ur SHL och det gäller att vara ödmjuk, men vi tror på laget vi har.

» #14lag14analyser