Panelen: "Ska vara höga förväntningar"

19 september 2021 12:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Västerås - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Mikael Norén, driver bloggen vikfancentral.se
Oliver Åbonde, journalist Vestmanlands Läns Tidning
Henrik Olsson, skribent svenskafans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Mikael Norén: Väldigt stabilt byggt bakifrån med Johan Gustafsson (och Linus Ryttar) som ett utmärkt par, kanske seriens bästa. Sedan kommer mycket kretsa kring Daniel Gunnarsson (Leksand ville väl behålla som nästan en topp-4-back?) som varit dominant under försäsongen, främst kanske i egen zon med puckvinster, fina och hårda passningar och smarta pucktransporter. Med Köpingskillarna Gustafsson & Gunnarsson som seriens kanske bäste målvakt och back kommer de förhoppningsvis kunna lyfta omgivningen. Jimmie Jansson blev kvar trots en ny oerhört stark säsong offensivt och är ny kapten. I övrigt har backsidan varit överraskande bra under försäsongen där Ludvig Östman överraskat mest positivt tillsammans med Ludvig Jardeskog. Även Logan Roe och August Tornberg har gjort några riktigt bra träningsmatcher. Framåt är centersidan bred med Mikael Frycklund, Isak Skedung, Filip Karlsson och Alexander Rauchenwald, men frågan är hur spetsig den är jämfört med exempelvis HV71? På yttersidan var en absolut nyckel att Alexander Lunsjö blev kvar, och skåningen kan nog skapa magi med exempelvis Lukas Zetterberg som verkar vassare och tuffare i spelet utan puck nu. Mathias From har näsa för målet och kan åka ifrån vem som helst. Alexander Lavoie har ögon i nacken. Marcus Bergman är ett vindsnabbt kraftpaket med ett underskattat passningsspel. Anton Svensson har höga krav på sig efter 58 poäng på 53 matcher i Tingsryd, intressant hur det översätts till kravbilden i Västerås mot ”SHL2024”. William Wikman och Jesper Johansson är två av seriens bästa energispelare. Wikman har även gjort runt 30 poäng förut. Sammanfattningsvis: Framåt finns det således många intressanta ingredienser på forwardssidan, men upp till Thomas Paananen att hitta kedjorna som ger ett välsmakande resultat och ett mycket bättre PP än säsongen som gick. De kedjorna har man inte riktigt hittat under försäsongen. Sedan är det idag bara sju backar och 13 forwards, så räkna med förstärkningar under resans gång. Juniorbacken Karl Persman (född 2003) har fått chansen och utnyttjat sina 200 cm på ett bra sätt. Persman ska ha en tävlingsskalle och tuffhet utöver det vanliga och blir intressant att följa.

Oliver Åbonde: Det är svårt att ge något annat än högsta betyg, även om HV71 så klart spelar i en egen liga här. Det finns spets på samtliga positioner, men även där bakom ser det väldigt stabilt ut. På pappret skulle jag säga att VIK är ett av ligans tre bästa lag inför säsongen.

Henrik Olsson: Det är en oerhört spännande trupp sportchef Patrik Zetterberg satt ihop inför kommande säsong. Inför förra säsongen pratade vi mest om kontinuitet, men en förutsättning för framgång då var samtidigt att många spelare skulle ta rejäla kliv framåt. Det var kanske med facit i hand egentligen mer av en önskedröm än realistiskt. Ska man ha en rimlig chans att vara ett topplag måste man ha ett flertal spelare betydligt högre upp i poängligorna än vad man haft de senaste säsongerna. Till denna säsong finns det en helt annan spetsighet. Rollerna kommer vara betydligt tydligare. Det här med att "sprida ut målskyttet bland spelarna" funkar sällan i verkligheten. Möjligheten att vi denna säsong kan få se en riktig "leading-line" finns där och det var ett tag sen senast. Alla förutsättningar finns nu på plats för att lyfta de senaste säsongernas oerhört svaga powerplay-spel. Där kommer det inte finnas några ursäkter att ta till om det fortsätter att hacka. Men jag vill också slå ett slag för att även bredden ser betydligt spetsigare ut än tidigare.

Vem blir poängkung?

Mikael Norén: Alexander Lunsjö har redan gjort 28+18 för 46 poäng de senaste 53 matcherna med +22. Detta trots skador och inte så mycket PP. Nästan allt talar för att Lunsjö blir lagets mest poängstarke spelare.

Oliver Åbonde: Finns många kandidater, men jag har landat i Lukas Zetterberg. Har förbättrat sitt spel med pucken rätt mycket de två senaste åren, och bör nu återigen kunna dunka in lite puckar i power play i en bättre omgivning. Han är betydligt mer än bara en målskytt i power play 2021.

Henrik Olsson: Kan vara helt snett ute här, och han värvades väl hit för en roll i en tredjekedja, strax bakom de som anses gå som "topp-6" forwards. Men Mathias From har sett otroligt bra ut på försäsongen. Otrolig fart på skridskorna och han kommer garanterat åka till sig tillräckligt många målchanser för att kunna vara med högt i poängligan om siktet är rätt inställt. Sedan har man ju lärt sig genom åren att träningsmatcher och seriematcher är två vitt skilda saker. Tittar man dock på poängskörden från tidigare seniorsäsonger för den danske landslagsmannen så får man inse att det är en rejäl chansning från min sida här...

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Mikael Norén: Ludvig Östman har imponerat stort i alla träningsmatcher. En doldis som knappt gör ett misstag på backplats. Smart, rörlig och tuff back som visar att man inte behöver vara storväxt för att vara framstående i spelet utan puck. Men även Ludvig Jardeskog och möjligen också Logan Roe kan nog växa ut till att bli toppspelare i Allsvenskan.

Oliver Åbonde: Vet inte om man kommer se på det som ett regelrätt genombrott, men jag säger Ludvig Östman. Det är nog inte så många utanför Västerås som vet vem han är innan säsongen, men jag tror att han kommer imponera på många med sitt gedigna spel, trots att han inte är så stor.

Henrik Olsson: Det kommer bli väldigt intressant att följa Gabriel Kangas framfart i vinter. 17-åringen som ju gjorde mål i sitt första byte någonsin i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Mycket beror såklart på vilket förtroende han kommer få av tränarduon Paananen/Fagerlund då det på förhand blir tufft att ta en plats högre upp i hierarkin. Men truppen är inte bred och skador kommer som alltid komma, så Kangas kommer få sina chanser. Teknisk, smart och orädd spelare som gjorde avtryck redan förra säsongen och stack ut ett flertal gånger med sin vilja i ett då ganska jämngrått lag. I övrigt har man ju till denna säsong haft möjlighet att satsa på ett mer beprövat lag med mer "färdiga spelare". I och med det är medelåldern lite högre, på 26 år. Men en annan spelare det ska bli lite extra intressant att följa som fick förra säsongen mer eller mindre helt förstörd av covid-19 är Isac Skedung. Han har varit i klubben ett antal säsonger nu utan att få det där genombrottet många kanske trodde på. Har sett bra ut på försäsongen så kanske kan det komma nu.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Mikael Norén: Topp tre i ligan. Sedan att laget går långt i slutspelet och verkligen pressar HV71 om en SHL-plats.

Oliver Åbonde: Semifinal känns som någon slags minimikrav för att säsongen ska vara godkänd. Thomas Paananen har på pappret fått den klart bästa truppen han förfogat över under sin tid som VIK-tränare, och måste leverera resultat därefter.

Henrik Olsson: Förväntningarna på detta lag kommer vara och ska vara höga. Man ska vara med och utmana rejält om att gå upp till SHL framåt våren. Sen ska man inte för en sekund glömma bort att Real HV71 kommer vara laget att slå i vinter. De kommer vara superfavoriter. Med en ekonomi på en helt egen nivå HockeyAllsvenskan kommer de ställa en av de starkaste trupperna någonsin i HockeyAllsvenskans historia på isen. Men för den sakens skull finns inga garantier. HockeyAllsvenskan kryllar numera av klassiska lag som alla har samma mål. Många lag ser starka ut och Västerås är ett av dem.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Mikael Norén: Att tänkta toppforwards/centrar som From, Frycklund, Rauchenwald, Zetterberg, Lavoie och Svensson verkligen levererar på sina max, då de kanske haft lite ojämna och kringflackande karriärer till dags dato.

Oliver Åbonde: Med de två senaste säsongerna i färskt minne får man ändå lov att säga power play-spelet. Få lag lär slå VIK i fem mot fem över en hel säsong, men får man inte igång sitt PP bättre än de senaste åren kommer det inte att betyda så mycket. Det är lite samma sak här, alla pusselbitar finns, nu måste man bara få ihop det på isen.

Henrik Olsson: Efter de senaste säsongernas minst sagt skrala spel i powerplay är det svårt att svara något annat på denna fråga. Man bara måste få ordning på spelet med en man mer på isen. Det tillsammans med målvaktsspelet blir som alltid avgörande framåt våren. Att Johan Gustafsson blir den matchvinnande målvakt han är värvad för att vara. Sen är det såklart oerhört viktigt att drivet kommer inifrån gruppen. Thomas Paananens ledarstil bygger på att jobba med att förstärka det som är bra och prata mindre om det som fungerar dåligt. Med den filosofin blir det extra viktigt att det är rätt karaktär på de ledande spelarna.