Matchguide: Glödhett rivalmöte i Örnsköldsvik

1 mars 2019 10:00

Fredag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i det viktiga och heta rivalmötet i Örnsköldsvik? Hur går det i bottenkampen mellan Almtuna, Tingsryd och Pantern? Säkrar Karlskrona en plats i Slutspelsserien? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Västerås - Karlskrona, ABB Arena
19.00 Tingsryd - Leksand, Nelson Garden Arena
19.00 Karlskoga - AIK, Nobelhallen
19.00 Västervik - Almtuna, Plivit Trade hallen
19.00 MODO - Björklöven, Fjällräven Center
19.00 Vita Hästen - Pantern, Himmelstalundshallen
19.00 Södertälje - Oskarshamn, Scaniarinken

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Västerås mot Karlskrona ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Isac Skedung, Västerås, och Marcus Paulsson, Karlskrona.
» Spelarkorrarna William Wikman/Jimmie Jansson, Västerås, och Niklas Johansson, Karlskrona, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar Västerås sportchef Patrik Zetterberg studion och berättar om Västerås säsong.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på det bästa från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

VÄSTERÅS - KARLSKRONA

Västerås är i kanonform och har vunnit de fyra senaste matcherna (samtliga trepoängare) och har skapat sig ett ypperligt utgångsläge i kampen om tredjeplatsen i tabellen.
Just nu skiljer två poäng ner till fyran Karlskoga.
Ikväll väntar hemmamatch mot Karlskrona.
– Sista hemmamatchen i serien. Vi ska göra en bra avslutning framför våra supportrar. Karlskrona är ett bra lag. Vi åkte på en riktig karamell mot dem i premiären. De har många skickliga spelare och är ett lurigt lag, säger tränaren Thomas Paananen till vlt.se.
Karlskrona ledde med 2-0 mot Almtuna tills det var en och en halv minut kvar senast, men tappade och 2-3-föll efter övertid. Laget är sjua i tabellen och har ännu inte säkrat sin plats i Slutspelsserien, men det ska mycket till för att man inte ska komma topp åtta.
Matchen mot Västerås ser alltså ut att bli en försmak på kvalet:
– Vi kommer att möta ett lag i bra form. Det gäller att göra det bra för att rå på dem, säger KHK-tränaren Ove Molin till blt.se.
– Vi gjorde en gedigen match mot dem senast när vi förlorade på övertid. Vi hade börjat med ett tajtare bortaspel då. Jag tycker att vi har fortsatt så. Det är tydligare och tajtare nu.

Noterat:
» Västerås har alla spelar tillgängliga, skriver vlt.se. Man väntas ställa upp med samma lag som senast, vilket innebär att Morgan Hassel alltjämt är utanför startuppställningen.
» Karlskrona väntas få tillbaka August Nilsson som inte spelade senast, skrivet blt.se. Det frågetecken för Marcus Paulsson som inte var med mot Almtuna.
» Västerås Isac Skedung har gjort nio poäng på de fyra senaste matcherna.

TINGSRYD - LEKSAND

Tingsryd fick till ett skönt trendbrott senast då man efter nio raka bortaförluster lyckades straffvinna mot Björklöven i Umeå. En seger som gör att smålänningarna håller fast vid tolfteplatsen i tabellen och såg till att avståndet ner till Almtuna under negativa kvalstrecket alltjämt är två poäng.
Hemmaformen är desto skarpare. Innan hemmaförlusten senast mot Almtuna så hade laget poäng i sju raka hemmamatcher. Ikväll väntar hemmakamp mot Leksand.
Noterbart är att Tingsryd vunnit de två senaste matcherna mot dalalaget.
– Vi måste ta poäng för att behålla plusstatistiken på Leksand. Det är tre matcher kvar och vi ska ge allt, säger tränaren Larry Pilut till smp.se.
– I det här slutskedet gäller det att prestera både hemma och borta och fokusera på match för match och byte för byte. Vi måste vara påkopplade.
Leksand har poäng i sju raka bortamatcher där sex av dem slutat med seger. Laget är femma i tabellen och jagar tredjeplatsen.
– Det är inget att fundera på. Vi ska ha nio poäng på matcherna som är kvar, säger forwarden Mattias Ritola till dt.se.

Noterat:
» Tingsryd saknar enbart Martin Rewáy som dras med sviterna av en hjärnskakning.
» Leksand saknar backen Calle Själin som ådrog sig en hjärnskakning mot AIK i onsdags och som måste vila minst en vecka.
» Leksands Johan Porsberger har gjort fem mål på de fyra senaste matcherna.

KARLSKOGA - AIK

AIK är klara för HockeyAllsvenska Finalen och är också nära att säkra förstaplatsen i tabellen vilket ger hemmafördel i finalspelet. Två poäng till räcker för att för egen maskin säkra topplatsen.
Kommer de två pinnarna redan ikväll mot Karlskoga?
AIK är i fin form med tre raka segrar och åtta vinster på de tio senaste kamperna, men har återigen drabbats av lite skador och tvingas göra om i laget igen.
– Förut visste vi inte hur vi skulle få plats med alla, och nu har vi luckor igen, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Karlskoga ligger fyra i tabellen och spelar för att ta en så bra position som möjligt inför Slutspelsserien. Seger ikväll innebär att man säkrar minst en sjätteplats i tabellen.
Senast blev det en 3-0-vinst borta mot Pantern.
– Det gäller att vi spelar lika enkelt som senast mot Pantern. Då vann vi närkamper och hjälpte varandra bättre. Det kommer säkert att bli en tajt match och det gäller att vi är påslagna från start, säger assisterande tränaren Johan Schoultz till Karlskogas hemsida.

Noterat:
» Karlskoga får tillbaka Jesper Kokkonen som var sjuk senast. Viktor Lang och Victor Berglind saknas alltjämt. Olle Eriksson Ek vaktar kassen. Allt enligt Karlskogas hemsida.
» AIK har fortfarande Johannes Jönsson och Anton Holm borta och får nu också klara sig utan Johan Larsson, Andreas Hjelm och Mathias From som alla blivit skadade. Det gör att Philip Broberg och Lukas Macklin kommer in i laget, skriver hockeypuls.se.
» Karlskogas Fredrik Forsberg har gjort mål i tre raka matcher.
» AIK:s Fredric Weigel har noterat en assist i sex raka matcher.

» Läs mer på Karlskogas hemsida

VÄSTERVIK - ALMTUNA

Västervik och Almtuna har en sak gemensamt: båda lagen ligger precis under ett streck och kämpar med näbbar och klor för att ta sig över strecket.
Västervik är nia i tabellen, en poäng efter åttan Södertälje som just nu har den sista platsen i Slutspelsserien.
Almtuna ligger på trettondeplatsen i tabellen, under det negativa kvalstrecket, och jagar tolvan Tingsryd som finns två poäng före.
Inget snack om att det är viktiga poäng på spel ikväll alltså.
Västervik är i kanonform och har fyra raka segrar i bagaget och vann rivalmatchen mot Oskarshamn efter straffar senast. Västervik förväntar sig dock en annorlunda match idag:
– De (Almtuna) spelar betydligt annorlunda jämfört med Oskarshamn, så det kommer bli en helt annan matchbild. Vi är inställda på en mera Tingsrydsmatch. Det gäller att vi är väldigt noggranna och gör jobbet samt tar vara på det som dyker upp, säger tränaren Mattias Karlin till vt.se.
– Det kommer inte blir någon "walk in the park". Det kommer att bli en slutspelsmatch där pressen ligger på dem helt klart.
Almtuna låg under med 0-2 mot Karlskrona med en och en halv minut kvar i onsdags, men lyckades vända och vinna med 3-2 efter övertid.

Noterat:
» Västervik saknar Andreas Frisk och Niklas Folin som är skadade samt Alfred Andersson som är sjuk. Det finns också frågetecken för Erik Ullman, skriver vt.se.
» Almtuna tappar William Wiå som skadade sig senast mot Karlskrona. Sedan tidigare saknas Jesper Mångs och Tobias Hage på grund av skador samt Lucas Sandström som är avstängd.
» Almtunas Tony Mårtensson har gjort fyra mål på de fyra senaste matcherna.

» Läs mer på Västerviks hemsida
» Läs mer på Almtunas hemsida

MODO - BJÖRKLÖVEN

Derby, publikfest och otroligt viktiga poäng i potten.
Det lär spraka om kvällens match mellan MODO och Björklöven, där inte minst Björklöven har otroligt mycket att spela för.
Löven är tia i tabellen och har fem poäng upp till åttondeplatsen som innebär spel i Fristads Hockey Challenge, och laget måste mer eller mindre vinna ikväll för att hoppet om kval ska leva vidare. Om man förlorar så måste även Södertälje och Västervik förlora för att hoppet ska leva vidare, och även om det skulle bli så skiljer ändå fem poäng upp till strecket med bara sex poäng kvar att spela om. Nej, det lär krävas tre pinnar ikväll.
Samtidigt jagar seriesexan MODO en bättre placering i tabellen för att få bonuspoäng med sig in i Slutspelsserien. MODO som dessutom förlorat två raka matcher.
– Det är viktigt att vinna, det är alltid viktigt att vinna. Vi ska inte soffa till oss inför det som väntar och är det viktiga under säsongen, säger MODO-tränaren Björn Hellkvist till klubbens hemsida.
– Vi ska spela på möjligheten till kyla som vi har och inte dras med i någonting. Men vi måste tävla fullt ut för att inte förlora matchen. Björklöven är ett lag som har mycket puck och de har sedan tidigare haft mycket puck mot oss men det har passat oss. Vi har tagit poäng i samtliga matcher mot dem under den här säsongen.
Löven har förlorat tre raka matcher och bara tagit två segrar på de åtta senaste kamperna.

Noterat:
» MODO väntas spela med samma lag som senast och har ingen frånvaro.
» Björklöven saknade Alexander Hellström, Mikko Pukka, Jonas Emmerdahl, Hardy Häman Aktell, Cody Murphy och Lukas Ericsson senast.
» MODO:s Joakim Hagelin har gjort poäng i sju raka matcher.

» Läs mer på MODO:s hemsida

VITA HÄSTEN - PANTERN

I onsdags blev det klart att Vita Hästen tvingas spela i Kvalserien till HockeyAllsvenskan.
Laget förlorade mot Västerås på bortaplan och det innebär att laget som bäst kan nå trettondeplatsen i tabellen.
Men vilka får följa med till Kvalserien?
Det lär bli Almtuna, Tingsryd eller Pantern - där Vita Hästen ställs mot just Pantern ikväll.
Pantern 0-3-föll mot Karlskoga senast och har bara tagit två trepoängare på de sjutton senaste kamperna, samtidigt har det blivit poäng i tio av de där kamperna så Malmö-laget är bra på att kämpa till sig krysspoäng här och där.
Pantern har vunnit två av tre möten mot Vita Hästen under säsongen och 3-2-vann det senaste mötet efter ett övertidsavgörande.
Vita Hästen har förlorat de tre senaste matcherna och efter en tid med starkt hemmaspel så har man nu även förlorat de två senaste hemmamatcherna.

Noterat:
» Vita Hästen spelade utan Gustav Ahnelöv, Simon Krekula, Henrik Nyberg, August Gunnarsson och Kevin Elgestål senast.
» Pantern saknade Ruben Rampazzo (varit borta länge) och Matias Lassen i förra omgången.

SÖDERTÄLJE - OSKARSHAMN

Ifjol säkrade Södertälje en plats i Slutspelsserien i den sista omgången och det ser ut att bli en rysare för SSK-fansen även i år. Just nu är laget åtta i tabellen och har den sista platsen i Slutspelsserien, men Västervik skuggar bara en enda poäng bakom.
SSK är således i poängbehov när man nu ställs mot serietvåan Oskarshamn på hemmaplan.
Sett över de sex senaste omgångarna så har SSK vunnit och förlorat varannan match.
– Vi kan bara påverka det vi ska göra och vinna nästa match och vi har satt oss i det här läget och där kan vi bara skylla oss själva, säger målvakten Alexander Sahlin till hockeypuls.se.
Oskarshamn, som föll efter straffar mot rivalen Västervik senast, har förlorat fem av de sex senaste matcherna. Laget behöver ta en poäng till för att definitivt säkra platsen i HockeyAllsvenska Finalen som känns klar i praktiken, men inte är det i teorin.
– Vi möter ett lag som slåss med näbbar och klor för att gå till slutspel. Vi måste upp i prestation. Vi skapade väldigt mycket målchanser mot Västervik och jag tror det är den match vi skapat mest i på senaste tiden. Det är positivt och det är bara att fortsätta så, säger IKO-tränaren Håkan Åhlund till klubbens hemsida.

Noterat:
» Södertälje ställer upp med samma lag som senast, skriver man på sin hemsida. Nicklas Grossmann och Marcus Bohman finns på skadelistan.
» Oskarshamn har samma lag som senast. Emil Carnestad och Arsi Piispanen spelar inte.
» Södertäljes Sebastian Dyk har blivit tvåmålsskytt i två raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida
» Läs mer på Oskarshamn hemsida