Svensson: "Stjärnorna stod rätt"

14 oktober 2021 13:00

I går gjorde Anton Svensson allsvensk debut som 32-åring och levererade en storstilad insats där han räddade puckar, spelade fram till mål och ledde Troja till säsongens första vinst.


Debut i HockeyAllsvenskan som 32-åring.

Bara det är en historia i sig.

Men Anton Svensson satte fler avtryck än så. I sin allsvenska debut så räddade Troja-keepern 20 av 21 skott, noterade en räddningsprocent på 95,2 %, ledde laget till en 4-1-seger (Trojas första vinst i höst) och spelade dessutom fram till det matchvinnande 2-0-målet.

Det var plusmeny med extra allt.

– Ja, det var kul, och det var på tiden att jag fick spela i HockeyAllsvenskan, säger Anton Svensson.

Ganska tufft läge att kastas in i en bortamatch mot ligans målgladaste lag, samtidigt som Troja inte hade tagit en enda seger?
– Jo, vi visste att det var tufft läge, men samtidigt hade vi ingen press på oss. De var favoriter så klart, men vi gjorde en riktigt bra bortamatch. Jag är nöjd med det jag gjorde. Jag hade bra sikt och det var många skott som blockades bort.

Svensson spelade fram Jesper Emanuelsson till 2-0-målet som sedermera blev matchvinnande.

En lång passning över isen som nådde en framforsande Emanuelsson.

– Björklöven dumpade ner pucken och åkte och bytte. Jag såg "Jeppe" komma in och la bara en macka mitt planen som han snappade upp. Kul att han fick göra mål, det var hans första i ligan, säger keepern.

– Spelet med klubban är en av mina styrkor så den där passningen kom inte från tomma intet. Det händer ibland. Sedan att alla stjärnor stod rätt och att "Jeppe" gjorde mål på läget är kanske lite slump, men spelet med klubban har jag koll på.

Du bidrog alltså både defensivt och offensivt?
– Det är väl så det ska vara?

Anton Svensson har annars halkat in lite på ett bananskal i HockeyAllsvenskan. Under hösten kom besked om att Wictor Ragnewall stängs av i oktober på grund av otillåten vadhållning i en kvalmatch i våras, vilket gjorde att Troja plockade in Svensson, som varit i klubben tidigare, för att konkurrera med Linus Lundin.

Svensson har tidigare huserat i ettan och tvåan och var i fjol i Polen.

– Jag hade annat på gång men när chansen dök upp i Troja var det inget snack, jag trivdes här senast. Det är synd om "Ragge", men så är det, säger han.

Hur ser dealen ut?
– Jag har kontrakt till 15 november. Sedan är "Ragge" tillbaka. Då har klubben två målvakter under kontrakt så vi får se vad som händer. Jag stannar gärna, men vill inte sitta vid sidan om. Jag bidrar så mycket jag kan nu, förhoppningsvis till fler vinster och poäng, det gillar nog Daniel Håkansson (sportchef), haha.

Ska du både mura igen buren och spela fram mål lär det inte bli någon bänk...
– Haha, nä, det är sant.

Vem står på lördag?
– Det vet jag inte, bestäms nog under fredagen. Men jag är redo om det blir jag.

Till sist: det var många som reagerade på Anton Svenssons benskydd i går. Blått och rött gifter sig kanske inte helt perfekt...

– Haha, nä, i och med att jag är här en kort tid så kör jag med fjolårets grejer. Jag trivs med dem. Det sticker kanske ut lite och skär sig, men det stör inte mig.

Det såg kanske inte helt harmoniskt ut färgmässigt...
– Nä, jag förstår det, men jag trivs med mina grejer och det är huvudsaken.