Åhman: "Behöver en trygg plats"

25 juni 2020 09:30

Adam Åhman är klar för spel i Tingsryd och nu berättar målvakten om klubbvalet, succén i Oskarshamn, tunga fjolåret, spurten i Västervik, jakten på trygghet och Mikael Sandberg.


Dundersuccé i HockeyAllsvenskan med Oskarshamn för två år sedan.

Mer eller mindre helt spolierad säsong i HV71 ifjol på grund av en höftoperation.

Det har varit stora omkastningar för Adam Åhman, men nu ser han fram emot en omstart i Tingsryd.

– Målet är att ta mig tillbaka dit jag var innan skadan ifjol. Jag hade en jättefin säsong i Oskarshamn, men förra säsongen blev hackig. Jag behöver vara på en trygg plats där jag får chansen att spela mycket, därför känns det bra med Tingsryd, säger Adam Åhman.

– Mikael Sandberg (målvaktstränare Tingsryd) ringde mig tidigt och vi snackade en hel del. När de sedan lade fram sitt upplägg så kände jag att det skulle bli bra för mig.

Åhman är juniorskolad i HV71 och under sitt sista juniorår, för två år sedan, så lånades han ut till Oskarshamn. Där delade han på spaden med Christoffer Rifalk, men var ligans statistiskt sett bästa målvakt. På 22 matcher släppte han in 1,69 mål per match och hade en räddningsprocent på 93,8 %.

– Det var en kanonssäong. Den betyder mycket för mig. Det var min första seniorsäsong och jag hade inga höga förväntningar, men vi fick en bra start som lag och sedan flöt det bara på för mig och laget. Jag fick uppleva att jag kunde leverera på den nivån, och det var ett viktigt kvitto för mig, säger han.

– Sedan var det ju extra kul att vi nådde hela vägen till SHL.

Men du var petad i kvalet, är du besviken över det?
– Nej, inte alls. Jag fick chasen och spelade ju första matchen i finalen, men vi torskade stort och valde att byta målvakt. Det var inget konstigt, vi hade ju delat på jobbet under säsongen. Det hade kanske varit skillnad om vi varit etta och tvåa. Rifalk storspelade i sin match, så jag förstår att han fick fortsätta. Det är så det fungerar.

Ifjol var tanken att Adam Åhman skulle konkurrera om speltid i HV71, men en höftskada krävde operation och hela hösten spolierades.

I december lånades han ut till moderklubben Västervik. Mot slutet av säsongen hittade han formen rejält, var gjutet förstaval i Västervik och storspelade när smålänningarna erövrade den sista biljetten till Slutspelsserien.

– Det var skönt att jag fick komma in och spela med Västervik. Jag presterade inte alls som jag ville i början. Jag kom in och trodde att jag skulle vara där jag avslutade med Oskarshamn, men det stämde inte. Jag ställde för höga krav på mig själv. Dessutom hade laget svårt att vinna matcher, vilket gjorde det ännu tyngre. När jag väl slappnade av och släppte loss så gick det bättre, och då vann vi också lite. Mot slutet kändes det verkligen bra.

Efter den långa frånvaron och tuffa starten så måste det vara skönt att ha med sig slutspurten in i kommande säsong?
– Verkligen. Spurten visar vad jag kan, och det ger mig ett lugn. Jag hade nog grubblat mer inför kommande säsong om jag inte fått de där vinstmatcherna. Jag har lärt mig en hel del av säsongen ifjol, för det gick inte på räls.

Den långa rehabiliteringen efter höftoperationen menar Åhman var tuff.

– Det är klart det var jobbigt. Under sommaren var det okej, men det var tuffare när säsongen drog igång och alla började spela matcher. Det var inte kul att sitta bredvid. Det var en ganska lång rehab dessutom, fem månader, och man fick ta långsamma kliv framåt. Det tog lång tid innan jag ens fick vara på isen, säger han.

– Målet var bara att göra min rehab, och försöka tänka bort allt annat. Jag försökte släppa hockeyn lite för att inte sakna den för mycket.

Nu är alltså målet att hitta Oskarshamn-formen igen.

Tingsryd har de senaste åren utvecklat unga målvakter som sedermera slussats till SHL. Den vägen har både Niklas Rubin och Arvid Söderblom tagit. Målvaktstränaren Mikael Sandberg har pekats ut som en av de stora nyckelfaktorerna i framgången.

– Jag vet att de tagit fram bra målvakter vilket betyder att de gör bra saker i Tingsryd, och det är bra för mig också. Mikael Sandberg är en bra tränare, jag känner mig lugn.

Adam Åhman trycker också på tryggheten. De senaste åren har han tillhört HV71, men varit utlånad till klubbar. Nu är det Tingsryd som gäller till 100 %.

– Det känns skönt att veta var man ska bo och var man ska spela. Det har jag inte haft innan, speciellt inte ifjol då det var lite fram och tillbaka mellan olika lag. Nu får jag stå på egna ben och vet vad jag ska göra. Hockeymässigt ska jag ta med det som var bra ifjol och bygga vidare på det. Jag måste slipa bort dipparna, och hitta vägar att studsa tillbaka snabbare efter motgångar.

Vad ska vi förvänta oss av Tingsryd?
– Vi har inte kommit så långt i snacken, men vi ska sikta mot att få spela slutspel. Det målet tycker jag att man måste ha.

» Transfercentralen - full koll på silly season!