Truppen: "Värvat in 19 (!) nya spelare"

27 september 2020 08:30

#14lag14analyser: Västervik har som vanligt tvingats bygga om stora delar av laget. Här är en titt på Västerviks trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Västerviks trupp:

– Västervik har bara kvar åtta spelare sedan ifjol (och då är målvakten Samuel Ward ett stort frågetecken på grund av skada) om vi räknar in Marcus Westfält (som var inlånad hela fjolåret, och som nu är permanent Västervik-spelare), och har plockat in hela nitton nya spelare.

– Grundtanken var att Västervik skulle köra med Samuel Ward och Daniel Marmenlind som målvaktspar i år, men Wards problem med höften, som fick honom att missa andra halvan av säsongen ifjol, håller i sig och det är oklart när han kan spela igen. Därför har klubben plockat in Zackarias Skog, som de senaste åren spelat collegehockey i Nordamerika, som ytterligare en målvakt.

– Backsidan har genomgått en stor renovering, och bara två av nio backar i truppen spelade med klubben ifjol.

– Västervik har kryddat truppen med två NHL-lån i form av forwardsen Axel Jonsson Fjällby, Washington Capitals, och Eetu Tuulola, Calgary Flames. Den sistnämnde är i huvudsak tänkt som ersättare för Simon Krekula som är skadad. Klubben har också plockat in Andreas Englund som spelat i Ottawa Senators organisation de senaste åren, men som just nu inte har något gällande NHL-avtal. Noterbart: Englund fick oturligt en puck i ansiktet i sin Västervik-debut.

– Västervik brukar försöka hitta fyndspelare i Nordamerika, J20 SuperElit och HockeyEttan, men till i år har klubben faktiskt värvat in sju spelare från andra allsvenska klubbar. Normalt sett brukar klubben tappa massa allsvensk rutin, men i år har man faktiskt fått in en hel del rutin också.

– Västervik har satsat på nordamerikaner de senaste åren, och det är inget undantag i år. Kellen Jones är tillbaka i klubben efter ett år i Schweiz, och dessutom har backen Michael Kapla och centern Gerry Fitzgerald värvats in. De två sistnämnda gör sin första sejour i Europa.

– Rutinerade forwarden Joakim Hagelin är invärvad från MODO, och han har utnämts till ny lagkapten till den här säsongen. 31-åringen missade andra halvan av säsongen ifjol till följd av en ljumskskada, men opererade sig i mars och är hel och frisk nu.

– Tim Wahlgren har en speciell relation till Västervik. Centern har avslutat de två senaste åren i klubben efter att ha inte ha tagit någon plats i MODO respektive Timrå. I våras skrev 22-åringen på ett nytt avtal med Västervik, och kommer därmed först första gången att inleda en säsong i klubben i år.

– Saku Kinnunen är en av profilvärvningarna på backsidan. Han var tidigare center och var med och vann JVM-guld med Finland 2014, men har nu skolats om till back och utsågs till finska andraligans bästa försvarare ifjol. 25-åringen levererade 37 poäng på 50 matcher med IPK förra året.

– Enligt eliteprospects.com så är Västervik det tyngsta laget i HockeyAllsvenskan med en medelvikt på 87,04 kilo.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Samuel Ward - Nytt kontrakt
Daniel Marmenlind - NY från Visby Roma
Zackarias Skog - NY från AIC

BACKAR
Saku Kinnunen - NY från IPK
Alexander Anderberg - NY från Almtuna
Michael Kapla - NY från Newfoundland
Alfred Barklund - NY från Örebro
Gustav Nielsen - NY från Timrå
Erik Gustafsson - Nytt kontrakt
Ludvig Jardeskog - NY från Karlskrona
Oskar Drugge - Nytt kontrakt
Andreas Englund - NY från Ottawa Senators

FORWARDS
Victor Öhman
Jacob Bjerselius
Anton Blomberg - NY från Södertälje
Fabian Ilestedt - NY från Nybro
Gerry Fitzgerald - NY från Lehigh Valley
Gilbert Gabor - NY från Banska Bystrica
Marcus Westfält - NY från Brynäs
Kellen Jones - NY från Thurgau
Viktor Liljegren - NY från Karlskrona
Simon Krekula - NY från Karlskoga
Oskar Pettersson - Nytt kontrakt
Tim Wahlgren - Nytt kontrakt
Joakim Hagelin - NY från MODO
Axel Jonsson Fjällby - LÅN från Washington Capitals
Eetu Tuulola - LÅN från Calgary Flames

TRÄNARE
Mattias Karlin - Nytt kontrakt
Emil Georgsson

FÖRLUSTER
Adam Vay, mv, Banska Bystrica
Arvid Ljung, mv, Fassa
Kim Johansson, b, Vita Hästen
Erik Ullman, b, Björklöven
Henrik Malmström, b, Södertälje
Niklas Folin, b, Vita Hästen
Lukas Wernblom, f, MODO (lån tillbaka)
Emil Alba, f, Södertälje
Erik Nyström, f, Odense
Victor Wänghult, f, Kumla
Erik Aterius, f, Borås
Ken Jäger, f, Lausanne
Peter Krieger, f, oklart

» #14lag14analayser