Panelen: "Många poäng ska ersättas"

12 augusti 2020 09:00

Tre experter ger sin syn på Karlskoga - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Tomas Nilsson, reporter Karlskoga-Tidning
Bengt Olsson, supporter och bloggare
Oliver Wåhlén, skribent SvenskaFans.com

Vad säger ni om lagbygget?

Tomas Nilsson: Överraskande bra. BIK har gjort ett par spetsvärvningar och försökt på ett mycket bra sätt att fylla tomrummen efter de ledande spelare som lämnat laget.

Bengt Olsson: Lagbygget ser intressant ut. Vi kanske skulle behöva vässa med ytterligare någon etablerad spelare på forwardssidan, men vi lyfter samtidigt upp två spännande juniorer till i A-laget (förutom tidigare Åke Stakkestad) så... spännande blandning mellan unga hungriga juniorer och etablerade namn. Tror mycket på vår nya tränare som verkar ha en bra inställning och syn på hockey.

Oliver Wåhlén: Det ser ganska bra ut. Backsidan ser ungefär lika bra ut som ifjol och målvakterna är ju faktiskt på pappret bättre än förra säsongen. Frågetecknet är forwardssidan där många spetsspelare har lämnat. Visst är några av nyförvärven spännande men på förhand inte lika "säkra" kort som de som lämnat laget.

Vem blir poängkung?

Tomas Nilsson: Henrik Björklund som år efter år producerat på en hög nivå i HockeyAllsvenskan.

Bengt Olsson: Svårt, mycket svårt. Henrik Björklund levererar dock alltid bra med poäng så det får bli mitt svar.

Oliver Wåhlén: Min gissning är att Gustaf Thorell kommer att bli poängkung nästa år. Han kommer få en större roll i år och mer ansvar kommer att hamna på honom.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Tomas Nilsson: David Lilja. Förra säsongen blev sönderhackad på grund av skada och sjukdom men grundkapaciteten är hög. Nu har han även fått så pass mycket rutin från allsvenskt spel att han har de flesta egenskaper som behövs för att slå igenom. Åke Stakkestad stod för över 100 poäng på juniorsidan förra säsongen men det är antagligen ett eller ett par år för tidigt för att han redan nu ska få ett genombrott på så här hög nivå.

Bengt Olsson: David Lilja tror jag kan få sitt stora lyft om han får vara skadefri, men även Linus Karlsson har potential. Alla de tre juniorerna vi lyft upp från egna led har också skills nog för att få ett stort lyft, men kanske inte det stora genombrottet redan i år. Kanske annars någon av nyförvärven, jag har tyvärr ingen jättekoll på någon av dessa,

Oliver Wåhlén: Svårt att säga faktiskt då många av de nya spelarna redan har "slagit igenom" på hockeyallsvensk nivå utan att riktigt ta det sista steget. Det finns en väldigt stor förväntan på junioren Åke Stakkestad så jag får säga att han får genombrottet baserat på vad jag hört från andra.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Tomas Nilsson: BIK blir säkert ett lag för övre halvan även den här säsongen. Om laget förmår att producera lika bra framåt som förra spelåret kan det till och med gå lika bra eller lite, lite bättre än 2019-2020 då BIK slutade fyra i grundserien.

Bengt Olsson: Topp-6. Vi har tappat för mycket etablerade krafter för att i alla fall jag vill spänna bågen högre, men det kan absolut bli bättre än så.

Oliver Wåhlén: Det kommer nog vara omöjligt för BIK att ta en plats bland de allra högsta (Timrå, Löven, Modo). Det blir nog för BIK att konkurrera där bakom. Så en topp 6-placering känns på förhand rimlig.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Tomas Nilsson: Att de poängstarka spelare som lämnat kan ersättas.

Bengt Olsson: Gruppen som helhet - som vanligt när det gäller BIK! Vi har tappat mycket etablerad kraft och fyllt på med ett antal mer eller mindre typiska BIK-värvningar och egna produkter. Annars får jag svara det defensiva spelet. Vi har en stark målvaktssida med Tim Juel och Stefan Steen som kommer att betyda mycket, och vi har fyllt på med ett par defensiva backar som kommer att vara viktiga för att få en starkare defensiv än förra året.

Oliver Wåhlén: Att några av nyförvärven på forwardssidan ersätter de poäng som BIK har tappat till SHL. Backarna och målvakterna tycker jag har samma nivå som ifjol men frågan är om forwardsen har det.

» Transfercentralen - full koll på silly season!