Hemma
AIK
AIK
Borta
Karlskoga
BIK

Matchguide: Glödhett derby väntar i Umeå

30 november 2018 10:00

Fredag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i formstarka toppmötet mellan AIK och Karlskoga? Hur het blir publikfesten i A3 Arena? Bryter Vita Hästen sin trend? Blir det straffar i Gränbyhallen igen? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Almtuna - Västervik, Gränbyhallen
19.00 Karlskrona - Västerås, NKT-Arena Karlskrona
19.00 Leksand - Tingsryd, Tegera Arena
19.00 AIK - Karlskoga, Hovet
19.00 Björklöven - MODO, A3 Arena
19.00 Pantern - Vita Hästen, Rosengårds Ishall
19.00 Oskarshamn - Södertälje, Be-Ge Hockey Center

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Björklöven mot MODO ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Jacob Andersson, Björklöven, och Tobias Enström, MODO.
» Spelarkorrarna Jonas Emmerdahl, Björklöven, och Johan Eriksson, MODO, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar Björklövens VD Anders Blomberg och berättar om varför sportchefen Fredrik Grönberg fick lämna samt vad han tycker om Ola Lundbergs serieutredning.
» I andra pausen analyserar C More-experten Harald Lückner varför det går så trögt för tippade topplagen Björklöven och MODO.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

ALMTUNA - VÄSTERVIK

Almtuna har sannerligen en speciell svit på hemmaplan just nu. Laget har vunnit sina fyra senaste hemmamatcher efter straffavgöranden.
Nu är det dags för hemmamatch igen - och skulle det bli straffavgörande så blir det en riktig kraftmätning: varken Almtuna eller Västervik har nämligen förlorat någon straffläggning i höst.
Almtuna är tolva i tabellen och är smått indragna i bottenstriden. Ur det perspektivet blir matchen mot Västervik viktig. Smålänningarna är tre poäng efter, vid förlust så är Västervik ikapp men vid vinst blir gapet hela sex poäng.
– Västervik är ett fartfyllt och lite halvlurigt lag, ganska likt Tingsryd. Men jag tycker att Västervik sätter lite högre press och är mer aktivt över hela planen, säger Almtunas tränare Martin Gudmundsson till unt.se.
Västervik har åkt på två raka förluster där man släppt in totalt elva mål. Att få bukt med försvarsspelet är alltså en viktig punkt inför kvällen.

Noterat:
» Med Jesper Mångs tillbaka på backplats så får Jacob Svensson spela forward igen i Almtuna. Leon Larsson och Oscar Milton är extraforwards ikväll. Jonathan Léman är alltjämt på frånvarolistan.
» Västervik har en lång frånvarolista: Andreas Frisk, Niklas Enberg, Niklas Folin, Gabriel Desjardins och Emil Alba. Mikael Hedlund och Jonathan Rodensjö är utlånade så det blir bara elva ombytta forwards ikväll, skriver klubben på sin hemsida.
» Almtunas Tobias Hage har gjort poäng i fyra raka matcher.

» Läs mer på Almtunas hemsida
» Läs mer på Västerviks hemsida

KARLSKRONA - VÄSTERÅS

Efter tre raka förluster så har Karlskrona vänt på trenden och har nu två raka segrar i ryggen. I hemmamatchen mot Västerås jagar man således tredje raka vinsten.
Samtidigt är Västerås i kanonform och har vunnit fem av de sex senaste matcherna.
I tabellen står båda lagen på 40 poäng och fyra respektive femma, men där KHK hamnar före tack vare tre måls bättre målskillnad.
De där tre målen i skillnad är enkla att hitta. När lagen möttes i premiären så vann Karlskrona nämligen med hela 5-0.
– Det är klart att vi vill åka ner dit nu och göra en helt annan insats än vi gjorde sist. Bara den känslan att åka ner dit och kunna få revansch är jättestark, säger Västerås-backen Kenny Källström till vlt.se.
VIK-målvakten Marcus Dahlbom:
– Största skillnaden är att man vet mer vad laget kan prestera nu. När vi kom ner då var det ju lite att vi var i början på säsongen och visste inte riktigt var vi stod. Nu tycker jag vi har bevisat att vi har styrka i laget, och jag tycker det finns ett självförtroende i laget som vi kanske inte hade då. Det är en ny match och det ska bli jättekul att komma ner.

Noterat:
» Karlskrona har lånat in forwarden Johan Zarwel, Helsingborg, och centern Felix Olsson, Kalix, till de två kommande matcherna och duon spelar ikväll.
» Samuel Ersson har missat de tre senaste matcherna med Västerås men gör comeback ikväll. William Wikman, skadekänning, och Isac Skedung, sjuk, saknas, skriver vlt.se. Mattias Beck har lämnat klubben för spel i Vita Hästen.
» Västerås Gustav Lindberg har gjort poäng i tre raka matcher.

LEKSAND - TINGSRYD

Leksand har förlorat de tre senaste matcherna. Nu letar laget efter ett trendbrott när man ställs mot Tingsryd på hemmaplan.
– Framförallt är man j-ligt sugen på en seger, säger lagkaptenen Martin Karlsson till klubbens hemsida.
– Vi har förlorat tre matcher i rad och det får räcka med det! Nu är det dags att vinna och det känns inspirerande att spela hemma igen, inte minst med tanke på att det är hockeyhelg där vi hoppas på bra stöd med bra drag i arenan. Imorgon (idag) ska vi ta tag i matchen och visa inställning både i offensiv zon, men framförallt defensivt.
Tingsryd har börjat lyfta efter en trög säsongsstart och har poäng i de tre senaste matcherna.
– Det känns bra inför matchen mot Leksand. Jag är nöjd med vår insats mot Almtuna då vi hämtade upp två underlägen. Vi har energi i laget och spelar bra hockey just nu, säger tränaren Larry Pilut till smp.se.
I lagens första möte för säsongen så vann Leksand med 2-1.

Noterat:
» Leksands back Mattias Karlsson skadade sig senast och blir borta mellan två och fyra veckor, skriver dt.se. Tryout-backen Hugo Enock skrev igår på ett avtal som gäller resten av säsongen.
» Tingsryd har Filip Owesson och Hannes Johansson på skadelistan. Filip Ahl är tillbaka efter sin avstängning.
» Leksands Wilde Bröms och Tingsryds Kim Tallberg har gjort poäng i tre raka matcher.

» Läs mer på Leksands hemsida

AIK - KARLSKOGA

Snacka om viktig match i toppstriden. Tvåan AIK står på 49 poöng och trean Karlskoga står på 43 poäng, och mellan dem finns strecket som skiljer HockeyAllsvenska Finalen från Slutspelsserien. AIK har chansen att dryga ut avståndet nedåt till nio poäng, samtidigt som Karlskoga kan minska avståndet till tre poäng.
Till det så är AIK ligans bästa hemmalag (tagit 30 av 39 möjliga poäng på Hovet) och Karlskoga har fyra raka trepoängare i bagaget.
Två formstarka lag möts i en otroligt viktig match - det kan mycket väl spraka på Hovet ikväll.
– De (Karlskoga) ser heta ut. De är alltid skridskoskickliga, och nu har de fått in Larsson (backen Henrik, från Brynäs) också och det hjälper ju, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Mitell vill se en uppryckning jämfört med 1-4-förlusten mot Karlskrona senast där man släppte in två mål under de första minuterna:
– Vår arbetsinsats var okej men med den starten och dålig kvalitet i spelet så blev det som det blev. Kan vi hålla oss på banan och ha bättre kvalitet med puck så ska det nog bli bra.

Noterat:
» AIK får in Anton Holm som missat de fem senaste matcherna, skriver hockeypuls.se. I övrigt blir det samma lag som senast, där Johannes Jönsson, Johan Larsson, Alexander Deilert, Jacob Dahlström, Garry Nunn och Lukas Macklin saknas.
» Karlskoga har alltjämt backtrion Viktor Lang, Jacob Lundegård och Ricard Blidstrand på frånvarolistan. Det gör att juniorbackarna Karl Jonsson och Joshua Karlsson får fortsatt förtroende.

» Läs mer på AIK:s hemsida
» Läs mer på Karlskogas hemsida

BJÖRKLÖVEN - MODO

Det är dags för ett nytt hett rivalmöte mellan Björklöven och MODO. Det är inte bara prestige som står på spel heller, utan det är viktiga poäng i potten då de två förväntade topplagen inte presterat i paritet med förväntningarna så här långt.
MODO är sjua och Björklöven är åtta i tabellen. Mellan dem skiljer hela sex poäng.
Det kommer spraka i kvällens match då det är slutsålt i A3 Arena, precis som det var i seriepremiären då lagen möttes och då MODO 3-1-vann.
MODO är på gång efter sin långa svacka. Laget har poäng i fem raka matcher. Den sviten vill man förlänga mot Löven.
– Det kanske kommer att bli mer kamp än skönspel på fredag (idag) men det är samtidigt det som derbyn handlar om. Vi ska försöka att mata in ett lugn i grabbarna samtidigt som de naturligtvis ska vara heta och taggade, säger MODO:s assisterande tränare Pär Styf till klubbens hemsida.
Löven blandar och ger just nu, vinner och förlorar varannan match, men är starka hemma där man har tre raka segrar. Klubbens fystränare Stefan Öhman, som lirat med både Löven och MODO, tror på hetta ikväll:
– Ett derby är alltid ett derby, det är mycket folk och känslor. Man behöver inte säga så mycket inför ett derby mot Modo, alla är ganska taggade och medvetna som det är redan, säger han till hockeypuls.se.

Noterat:
» Björklöven spelade utan Mikko Pukka, Simon Backman, Oskar Stål Lyrenäs, Cody Murphy, Erik Rainersson och Emil Norberg senast.
» MODO-backen Victor Aronsson är skadad och borta en tid framöver, skriver klubben på sin hemsida.

» Läs mer på MODO:s hemsida

PANTERN - VITA HÄSTEN

Vita Hästen fortsätter att ha det tungt. Laget åkte på en blytung strafförlust senast mot Södertälje vilket var lagets sjätte raka förlust.
Det har bara blivit två segrar på de tolv senaste matcherna.
Christopher Fish om läget:
– Jobbigt. Vi har inte spelat som vi vill. Det här (matchen mot SSK) var ett steg i rätt riktning. Bortaspelet har varit bättre. Vi vill göra för mycket på hemmaplan när vi kommer hem, säger han till nt.se.
Vita Hästen är just nu sist i tabellen och avståndet upp till säker mark är fyra poäng.
Pantern var tidigare inne i en svacka där det bara blev en seger på åtta matcher, men till skillnad från Vita Hästen så har man lyckats bryta sin negativa trend. Laget har tagit sju poäng på de tre senaste matcherna där man 5-3-vann mot Västervik senast.

Noterat:
» Tony Pappila och Pantern gick skilda vägar häromdagen. I övrigt: Ruben Rampazzo är skadad och Nicklas Jadeland är avstängd.
» Vita Hästen har värvat Mattias Beck från Västerås. Wilhelm Westlund, Emil Eriksson, Axel Levander och August Gunnarsson finns på skadelistan.

OSKARSHAMN - SÖDERTÄLJE

Oskarshamn toppar HockeyAllsvenskan men för första gången den här säsongen så har laget nu förlorat två matcher i följd. Först blev det förlust mot AIK på Hovet, sedan en strafförlust mot MODO senast.
Nu siktar man på trendbrott mot Södertälje.
– Moral finns det alltid i det här gänget, vi ska ha energi och vi ska skapa intensitet i matcherna. Vi går ut för att göra vårt, säger tränaren Håkan Åhlund till Oskarshamns hemsida inför kvällens match.
– Vi vet om att Södertälje har ett skickligt lag, men vi fokuserar på vårt.
Efter sex raka nederlag så har Södertälje lyckats vinna två raka matcher. Man var dock inte speciellt nöjda efter straffsegern mot Vita Hästen senast, och vill upp i prestationen ikväll.
– Vi måste reseta och se det som att vi har allt att vinna. Det kommer vara jättetufft, men vi får se det som en väldigt rolig utmaning. Det viktigaste är att vi kan studsa upp prestationsmässigt och visa varandra att vi kan komma upp i bra nivå, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.
SSK-centern Christopher Liljewall vet vad som krävs mot IKO:
– Om vi jobbar hårdare än Oskarshamn, då är jag övertygad om att vi kommer få med oss tre poäng hem till Södertälje, säger han.

Noterat:
» Oskarshamn saknar backen Isak Pantzare som är skadad, i övrigt är det full trupp skriver klubben på sin hemsida.
» Södertälje har Marcus Bohman, Petter Hansson och Victor Andersson på skadelistan. Hugo Gustafsson är sjuk.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida
» Läs mer på Södertäljes hemsida