Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Almtuna
AIS

Matchguide: Rivaler med fin form möts

23 januari 2019 10:00

Onsdag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i formstarka rivalmötet mellan Södertälje och AIK? Vad kan Jesper Emanuelsson hitta på i debuten med Vita Hästen? Blir Robin Olssons comeback en injektion för Tingsryd? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 MODO - Karlskrona, Fjällräven Center
19.00 Vita Hästen - Leksand, Himmelstalundshallen
19.00 Södertälje - AIK, Scaniarinken
19.00 Oskarshamn - Almtuna, Be-Ge Hockey Center
19.00 Pantern - Björklöven, Malmö Isstadion
19.00 Västerås - Karlskoga, ABB Arena
19.00 Västervik - Tingsryd, Plivit Trade hallen

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Södertälje mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Christopher Liljewall, Södertälje, och Alexander Deilert, AIK.
» Även fokus på matcherna Oskarshamn-Altmuna, Västerås-Karlskoga och MODO-Karlskrona.
» Spelarkorrarna Hugo Gustafsson, Södertälje, och Filip Windlert, AIK, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar AIK:s sportchef Anders Gozzi.
» I andra pausen är det fokus på Guldgallret och den här gången är det juniorerna i Västervik och Tingsryd som synas.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

MODO - KARLSKRONA

Karlskrona har fem raka förluster på bortaplan, en trend som man ska försöka bryta när man nu gästar MODO i Fjällräven Center.
MODO har samtidigt förlorat de två senaste hemmamatcherna.
Lagen har bara mötts en (!) gång den här säsongen och då vann MODO.
– Karlskrona är ett skridskostarkt lag som bygger mycket på fart i sina spelvändningar så det gäller att vara med i omställningarna. Det hade ett sylvasst powerplay då vi mötte dem senast. Efter tjugo sekunders powerplay hade de gjort två mål på oss så då hade vi en liten uppförsbacke. Men vi gjorde en jättefin avslutning på den matchen och lyckades till slut vända och vinna, säger MODO-tränaren Björn Hellkvist till klubbens hemsida.
KHK besegrade Västervik med 5-2 senast och var nöjda med prestationen, så gästerna kommer in med ett bra självförtroende.
– MODO har väl varit lite upp och ner som de flesta lagen, men när de spelar bra är de riktigt bra. Det gäller att vi kommer upp i vår nivå, säger KHK-tränaren Ove Molin till blt.se.

Noterat:
» Mattias Norlinder, Tobias Ericsson och Ludvig Elvenes är alla friska igen och tillgängliga för spel i MODO, vilket spetsar konkurrensen. Victor Aronsson är skadad.
» Karlskrona saknar troligen Niklas Johansson som väntar tillökning i familjen.
» Karlskronas Viktor Liljegren har gjort tre mål på de två senaste matcherna.

» Läs mer på MODO:s hemsida

VITA HÄSTEN - LEKSAND

Igår blev det klart att Vita Hästen lånar in Jesper Emanuelsson från Frölunda och han förväntas göra debut ikväll mot Leksand.
Vita Hästen åkte på första nollpoängaren under 2019 senast när det blev förlust borta mot AIK, men hemma i Himmelstalundshallen är formen bra med tre raka segrar.
Leksand spelade mot Pantern i måndags och svarade för en galen vändning. Laget låg under med 0-2 med drygt en och en halv minut kvar, men lyckades vända och vinna med 3-2 efter övertid.
– Sättet vi vände matchen på mot Pantern stärkte oss som lag. Kommer vi upp i samma arbetsinsats igen så tar vi poäng mot Vita Hästen med, säger backen Mattias Nilsson till Leksands hemsida.
Att Vita Hästen är sist i tabellen är inget som Leksand lägger fokus på.
– Det finns inga dåliga lag. Det är en jämn serie, och jag tycker egentligen att de flesta matcher är ganska lika. Det skiljer inte jättemycket mellan lagen. Det blir dock viktigt att vi fokuserar på vårt eget spel och går in med samma inställning som vi avslutade måndagens match med, säger Nilsson.

Noterat:
» Vita Hästen får in Jesper Emanuelsson som lånats in från Frölunda. Senast saknades Mattias Kalin, Henrik Rommel, Henrik Nyberg och Simon Krekula.
» Mattias Ritola gjorde säsongsdebut i måndags men riskerar missa kvällens match då han anmäldes till disciplinnämnden efter matchen. Thomas Valkvä-Olsen missade senaste matchen på grund av sjukdom. Skadelistan: Tobias Forsberg, Wilde Bröms.
» Vita Hästens Jesper Samuelsson och Leksands Martin Karlsson har båda gjort fyra mål på de sex senaste matcherna.

» Läs mer på Leksands hemsida

SÖDERTÄLJE - AIK

Formstarkt rivalmöte väntar ikväll.
Södertälje har fyra raka segrar medan AIK har tre raka segrar och båda lagen har poäng i åtta raka matcher.
Lagen ser fram emot mötet:
– Det ska bli jätteroligt. Vi ska fokusera på vårt spel och de saker som vi har gjort väldigt bra under den senaste tiden. Till exempel måste vi hålla ihop laget bra, så att vi agerar som en enhet på isen. Och sen får vi inte krångla till det i onödan. Det kommer krävas väldigt snabba beslut. Vi får vara beredd på snabba spelvändningar från AIK, men vi kan också ställa om snabbt och ha hög fart, säger Södertäljes tränare Ulf Lundberg till hockeypuls.se.
AIK-coachen Tomas Mitell:
– Det är derby, mycket folk på läktaren, många som spelat med och mot varandra. Det är många i lagen som känner varandra. Det gäller att vara taggade men ha lagom nivå på det. Det brukar bli puls i matcherna, så det blir kul. Det är såna matcher vi vill ha, säger han till hockeypuls.se.

Noterat:
» Södertälje har alltjämt en lång frånvarolista. Nicklas Grossmann, Marcus Bohman, Jacob Spångberg, Marcus Karlström, Axel Andersson, David Åslin och Stefan Gråhns är skadade medan Emil Bejmo är avstängd. Dock så är Filip Pilö tillbaka efter att ha varit sjuk senast.
» AIK får tillbaka Philip Broberg som missade matchen senast på grund av sjukdom. Därmed har man full trupp så när som på målvakten Johannes Jönsson. Noterbart: junioren Lukas Macklin, som spelat mycket med A-laget, har åkt på en hjärnskakning med J20 och blir borta ett tag.
» Södertäljes Nicolai Meyer har gjort poäng i elva raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida

OSKARSHAMN - ALMTUNA

I måndags meddelade Almtuna att ledarsidan förstärks med Nichlas Falk som kommer in som ny huvudtränare. Klubben meddelade samtidigt att Falk ansluter till truppen först på torsdag, så ikväll fortsätter Marcus Ragnarsson och Martin Gudmundsson att ha huvudansvaret.
Almtuna har fyra raka förluster bakom sig och parkerar just nu under det negativa kvalstrecket. Laget letar således efter ett trendbott.
Formkurvan är en helt annan i Oskarshamn. Seriettan har tre raka segrar och elva vinster på de tretton senaste matcherna.
Senast vände laget ett 1-3-underläge till 4-3-seger efter övertid mot Björklöven.
– Det är klart att det är starkt. Vi var inte matchredo från start, det gäller att vara med från början annars blir det jobbigt från alla lag, det är något som vi lyft och pratat om, säger tränaren Håkan Åhlund till Oskarshamns hemsida.
Åhlund bryr sig inte om att det skiljer många placeringar mellan IKO och AIS inför ikväll:
– Det spelar ingen roll vilken ände de ligger, utan vi ligger där vi ligger och är jagade och det måste vi kunna hantera. Almtuna är ett lag som krigar där nere och som ska över något streck för att slippa kvala, så det kommer bli jättetufft för oss.

Noterat:
» Oskarshamn har samma lag som senast. Backarna Isak Pantzare och Anton Björkman saknas fortfarande.
» Almtuna saknar alltjämt Simon Johansson, Jesper Mångs och Tobias Hage. Noterbart är att Hage missar resten av säsongen.
» Almtunas Tony Mårtensson har gjort poäng i fem raka matcher.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida
» Läs mer på Almtunas hemsida

PANTERN - BJÖRKLÖVEN

Björklöven har förlorat sju av de åtta senaste matcherna. Det är dock små marginaler då fyra av förlusterna kommit efter övertid eller straffar.
De två senaste kamperna har Löven övertidsförlorat mot formstarka Södertälje (1-2) och Oskarshamn (3-4).
Trots resultaten är tränaren Joakim Fagervall nöjd med prestationerna:
– Vi ska försöka behålla spelet som vi haft i de två senaste matcherna. Jag tycker vi spelar pucken på det sättet vi vill, vi försvarar oss i egen zon på ett bra sätt. Just nu spelar vi en bra hockey, det känns tryggt, men frustrerande att vi inte får mer oss fler poäng, säger han till Björklövens hemsida.
– Över tid vinner bra prestationer hockeymatcher. Just nu går det emot oss ordentligt, men vi ska inte ge upp prestationen.
Även Pantern har det tufft just nu. Laget har förlorat de fyra senaste matcherna och inte tagit någon trepoängare de sex senaste kamperna. I måndags ledde Pantern med 2-0 mot Leksand med drygt en och en halv minut kvar, men tappade och föll efter övertid.

Noterat:
» Pantern spelade utan Ruben Rampazzo (varit borta länge), Linus Cronholm och Calle Åsell i förra matchen.
» Björklöven har samtliga spelare tillgängliga, meddelar Joakim Fagervall via Björklövens hemsida. Det finns dock ett litet frågetecken för Oscar Masiello.
» Panterns Nick Olesen har gjort poäng i sex raka matcher.

» Läs mer på Björklövens hemsida

VÄSTERÅS - KARLSKOGA

Västerås och Karlskoga ligger trea och fyra i tabellen och båda lagen står på 67 poäng. Otroligt jämnt alltså.
Även formkurvorna är identiska: båda lagen har fyra segrar på de fem senaste matcherna.
Lagen har faktiskt bara mötts en gång under säsongen - så trots att bara fjorton matcher återstår så ska lagen alltså mötas hela tre gånger till. Säsongens andra möte spelas ikväll.
– Man kan nästan tro att det är uppgjort. Det kunde inte bli bättre, säger Västerås-forwarden Marcus Bergman till vlt.se om spelschemat.
VIK-tränaren Thomas Paananen fyller i:
– Alla matcher betyder väldigt mycket. Sen är det klart att det är speciellt med Karlskoga. Det är nära här och förhoppningsvis blir det mycket känslor, säger han.
Karlskoga är också taggade:
– Det ska bli roligt att möta Västerås igen, det var längesen sist. De är ett skridskostarkt lag som ligger på hårt. Mycket puckar i djupled och vi förväntar oss en riktigt tuff match. De är i toppen av en anledning, vi måste upp i en hög nivå för att matcha dem, säger assisterande tränaren Johan Schoultz till Karlskogas hemsida.

Noterat:
» Västerås har stort frågetecken för Marcus Bergman. Kan inte han spela så går junioren Linus Gustavsson in i kedjan med Kalle Östman och Lukas Zetterberg. Fredrik Hetta är skadad och Anthon Eriksson avstängd.
» Karlskoga har samma lag som senast. Viktor Lang och Fredrik Forsberg finns på skadelistan.
» Västerås Sebastian Benker har gjort mål i tre raka matcher.

» Läs mer på Karlskogas hemsida

VÄSTERVIK - TINGSRYD

Västervik och Tingsryd står båda på tre raka förluster inför kvällens möte. Det är således två lag från Småland på jakt efter trendbrott.
Alla Västerviks förluster har dock kommit på bortaplan, hemma har man å andra sidan tre raka segrar.
Tingsryd har fyra raka förluster på bortaplan.
Lagen har bara mötts en gång under säsongen och då vann Västervik efter straffar.
– Det var längesedan vi möttes nu, men vi har sett Västervik på video och kommer väl förberedda. Västervik är ett bra hemmalag och brukar komma ut med hög energi, men jag hoppas att vi kan bli av med bortaspöket, säger Tingsryds tränare Larry Pilut till smp.se.
Tingsryd som har ett stort glädjeämne inför kvällen då lagkaptenen Robin Olsson äntligen är tillbaka i spel. Han har inte spelat sedan slutet av november.
– Det är mycket positivt, jättekul för honom och bra för laget, säger Pilut.

Noterat:
» Västervik har inte delgett läget i laget. Senast saknades Niklas Enberg, Andreas Frisk och Pierre Gustavsson.
» Tingsryd får in lagkaptenen Robin Olsson som inte spelat sedan slutet av november. Dessutom är forwardstrion Daniel Ljunggren, Kim Tallberg och Filip Ahl alla tillbaka efter att ha missat matchen senast.

» Läs mer på Västerviks hemsida