Transferveckan: "Paket, fest, tillbaka"

3 augusti 2020 09:00

Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.


I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

NYTT "NUBBEN"-PAKET

Timrå har inte portionerat ut sina nyheter i vår och sommar, utan istället har sportchefen Kent "Nubben" Norberg levererat sina nyheter i paket. Förra måndagen levererade han ett minst sagt matigt paket med hela sex (!) spelare. Timrå har SHL-värvat Jacob Blomqvist från Brynäs och Viktor Lodin från Örebro, plockat upp William Eckmyhl från juniorlaget samt skrivit nya avtal med Filip Westerlund, Erik Walli Walterholm och Johan Lindholm. Timrå-truppen börjar se full ut... eller lyckas "Nubben" leverera ett paket till innan seriestart?

EN NYHET OM DAGEN...

Kristianstad har inte levererat nyheter i paket, utan körde istället en nyhet om dagen den gångna veckan. Från tisdag till lördag så presenterades målvakten Mattias Pettersson, backarna Rikard Olsén och Alexander Molldén, samt forwarden Kevin Wennström, plus att KIK meddelade att keepern Joel Gistedt slutar och istället blir målvaktstränare. Vad som sticker ut? Mest Mattias Pettersson, målvakten som ifjol satt fast bakom Joe Cannata i Björklöven, men som var skarp när han väl fick chansen. Hur hanterar han en större roll i KIK?

ÅTERVÄNDARFEST

Fest och fest, men Almtuna och återvändare var i alla fall ett tema under veckan som gick. Klubben skrev nya avtal med Oscar Pentler och Calle Åsell, två viktiga karaktärsspelare, men värvade också in målvakten Erik Hanses och backen Simon Löf som båda spelat i klubben tidigare i karriären. Almtuna har ju tidigare även värvat tillbaka Nikolai Belov, så flera av nyförvärven inför hösten känner till klubben och organisationen sedan tidigare.

TILLBAKA I MODO IGEN

Edwin Hedberg är tillbaka i svensk hockey igen. Forwarden är juniorskolad i MODO och har även spelat A-lagshockey i klubben, och nu, efter sex år på vift, så är han tillbaka i Örnsköldsvik igen. 26-åringen har samlat på sig massor av rutin sedan senast, bland annat från SHL, KHL, Finland och Tjeckien, så det är en erfaren forward som ansluter. Hedberg har både intensitet och skicklighet i sitt spel, och är tänkt för en stor och viktig roll i Ville Nieminens lag.

SPÄNNANDE VÄRVNING

Det känns som Marcus Karlberg varit med länge (han lirade ju allsvenskt redan för två år sedan), men han har faktiskt varit junior fram till i år, och i höst är det dags för första seniorsäsongen. Så att det där genombrottet som många väntar på inte kommit är egentligen inte konstigt. Efter att mest ha fått spela J20 SuperElit-hockey med Leksand ifjol så ska 20-åringen nu spela hela kommande vinter i HockeyAllsvenskan och Vita Hästen. Karlberg, en offensiv och skicklig forward, känns som en ytterst spännande värvning. Nu kanske det där genombrottet kommer...?

ÅTERVÄNDANDE NORDAMERIKAN

Västervik har varit skickliga på att förädla nordamerikaner senare åren. Klubben har plockat in killar från andra sidan Atlanten som letat efter en bra inkörsport till Europa, och Västervik har gett dem stora roller och sedan fått se dem dra vidare till större ligor. Att någon av nordamerikanerna återkommer är dock ovanligt... men det gör Kellen Jones. Centern spelade för Västervik för två år sedan och försvann sedan till schweiziska Thurgau, men nu är han tillbaka igen och förväntas ta en stor och viktig roll.

**

VISSTE DU ATT...

... Joel Gistedt är en av blott tre målvakter i HockeyAllsvenskan som lyckats göra mål? De andra två är Martin Holst och Micael Björkbacka. I veckan meddelade Gistedt att han lägger den aktiva karriären på hyllan på grund av ett utslitet knä, men han lämnar inte hockeyn. 32-åringen är klar som ny målvaktstränare i Kristianstad.

... Viktor Lodin blev matchvinnare i sin allsvenska debut förra vintern? Forwardstalangen, som i veckan bytte Örebro mot Timrå, blev utlånad till Vita Hästen under förra säsongen. I första matchen, mot Karlskrona, avgjorde han på straffar.

... Anton Björkman haft galna skadeproblem senaste åren? Backtalangen, som i veckan skrev på för Almtuna, har fått två av de tre senaste åren mer eller mindre helt spolierade på grund av skador. Den gångna säsongen spelade han inget alls, till exempel. Kvalitet finns dock, det visade 21-åringen för två år sedan när han gjorde en stark säsong i Oskarshamn och var en viktig pusselbit när smålänningarna gick upp i SHL.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Kristianstad har hintat om att det kan komma en överraskning i truppen under måndagen. Enligt kristianstadsbladet.se ska det handla om backen William Pethrus. 22-åringen spelade med KIK för två år sedan, och sköt det avgörande målet mot Almtuna när klubben tog steget upp i HockeyAllsvenskan. Den gångna vintern spelade Pethrus i Karlskrona och noterade 17 poäng på 52 matcher.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Jacob Blomqvist, f, från Brynäs till Timrå

» Viktor Lodin, f, från Örebro till Timrå

» Erik Walli Walterholm, f, nytt kontrakt med Timrå

» Johan Lindholm, f, nytt kontrakt med Timrå

» William Eckmyhl, b, från Timrå J20 till Timrå

» Filip Westerlund, b, nytt kontrakt med Timrå

» Mattias Pettersson, mv, från Björklöven till Kristianstad

» Anton Björkman, b, från Linköping till Almtuna

» Rikard Olsén, b, från Vita Hästen till Kristianstad

» August Hedlund, mv, från AIK till Vita Hästen

» Edwin Hedberg, f, från Litvinov till MODO

» Joel Gistedt, mv, Kristianstad, slutar

» Calle Åsell, f, nytt kontrakt med Almtuna

» Marcus Karlberg, f, från Leksand till Vita Hästen (lån)

» Kellen Jones, f, från Thurgau till Västervik

» Alexander Molldén, b, från Mörrum till Kristianstad

» Simon Löf, b, från Hudiksvall till Almtuna

» Ken Jäger, f, från Västervik till Lausanne

» Kenny Källström, b, Västerås, slutar

» Kevin Wennström, f, från Rögle till Kristianstad

» Erik Hanses, mv, från MODO till Almtuna

» Oscar Pentler, f, nytt kontrakt med Almtuna

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen